Rīta Panorāma

Intervija ar dziedātāju Antru Stafecku, mūziķi Jāni Narkevicu un mūziķi Guntaru Raču

Rīta Panorāma

Parīze apsver elektrisko skrejriteņu aizliegumu

"Osokina Brīvības festivāls @152"

Spēlēt nevis sev, bet kādam. Andrejs Osokins aicina uz «Brīvības festivālu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

7. jūlijā Rīgā sāksies otrais “Osokina Brīvības festivāls @152”, kura laikā gandrīz nedēļas garumā ar īpašām koncertprogrammām uzstāsies dažādi latviešu mākslinieki. Mūziķi un aktieri šī gada festivālu un vasaru gaida ar lielu nepacietību, jo beidzot varēs brīvi dalīties ar saviem priekiem un sāpēm, mīlestību un iedvesmu ar klausītājiem. Šis ir viens no iemesliem, kādēļ festivāls nosaukts par “Brīvības festivālu”.

Gaidāmā notikuma idejas pamatlicējs un autors Andrejs Osokins uzsver, ka festivāla nosaukums lielā mērā saistīts ar pandēmijas laiku un situāciju valstī, kāda tā bijusi līdz šim:

“Kāds grib atbrīvoties no šiem ierobežojumiem, kāds grib beidzot satikt mākslinieku un mūziku, kāds grib beidzot satikt savu klausītāju un spēlēt nevis sev, bet kādam,

katram ir tā atbrīvošanās, un tāpēc es tā padomāju. Otrā lieta, tapēc ka mēs esam uz Brīvības ielas, šis ir tāds simbols, gan brīvības simbols, gan arī dzīves simbols, jo šo ielu nav iespējams apstādināt.”

Festivāla laikā izskanēs astoņi koncerti, no kuriem trijos būs dzirdams arī pats Andrejs Osokins, kurš uzstāsies gan ar solo programmu, kas veltīta vācu romantisma daudzveidībai, gan kopā ar sev tuviem draugiem. Festivālā piedalīsies arī tādi mākslinieki kā Ģirts Krūmiņš, Ieva Parša, Katrīna Gupalo, Rihards Lībietis, Magdalēna Geka un Iveta Cālīte.

“Katram būs sava interesanta programma. Mums būs programma ar nosaukumu “Sievietes”. Tur skanēs tikai sieviešu mūzika, arī mūzika, kuru varbūt kādreiz nolika plauktā, piemēram, Klāras Vīkas, bet tagad mums ir laiks ieskatīties vairāk šajā mūzikā, novērtēt to un saprast, kādos apstākļos tā bija rakstīta. Man liekas par to visu padomāt, klausoties ļoti labu sniegumu, tas vienkārši ir izcils baudījums,” atzīst Osokins.

Mūziķe Katrīna Gupalo, festivālu gaidot, atzīst, ka nedaudz baidās, atceroties pirmo festivālu, jo toreiz tas bija emocionāls ārprāts vislabākajā nozīmē. Šī gada festivālā Gupalo uzstāsies gan solo koncertā, gan kopā ar citiem māksliniekiem.

“Ļoti gaidu koncertu kopā ar Rihardu Lībieti, fantastisku virtuozu un ļoti izjustu ģitāristu. Mēs tagad gatavojam programmu, kurā skanēs ne tikai dziesmas latviešu valodā, bet arī itāļu un ukraiņu valodā. Vēl viens koncerts, kuru es ļoti gaidu ir kopā ar Andreju, mēs uzstāsimies divatā, visi vienmēr jautā un gaida, kad būs. Mums diezgan reti sanāk satikties uz skatuves kopā, ta kā tas būs ļoti īpašs notikums, un es domāju, ka ir jāpasteidzas, lai varētu to izbaudīt,” teic mūziķe.

Aktieris Ģirts Krūmiņš koncertprogrammu papildinās ar dzeju, kura ļoti labi sader kopā ar mūziku. Kā pats aktieris saka, tā iegūst pilnīgi citu interpretāciju un būs sava veida brīnums. Tas būs ceļojums pasaulē, kas izteikta vārdos, skaņā un ritmā.

“Es izvēlējos Marinas Cvetajevas dzeju, kas būs krieviski orģinālvalodā, un Velgas Kriles dzeju.

Man šīs dzejnieces ir būtiskas ar savu jūtīgo pasaules uztveri, ar to, ka viņas liek iedziļināties savās sajūtās, kas ir mūsu mīlestība, mūsu prieks, sāpes, mūsu bailes, kas ir mūsu dzīve,”

saka aktieris.

Atminoties pērn notikušo pirmo festivālu, pianists Andrejs Osokins stāsta, ka katrs koncerts bija neaprakstāms – ar savu atmosfēru, brīnišķīgu pēcgaršu un vienmēr lielu klausītāju entuziasmu – un tieši tādu gaida arī otro festivālu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti