Spēcīga konkurence. Klausāmies «Zelta mikrofonam» nominēto elektronisko mūziku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Elektronisko mūziku, ņemot vērā šī žanra plašos izpausmes veidus, vērtēt nav viegli, bet tieši tādēļ vienmēr interesanti. Un arī aizvadītā gada veikums elektroniskajā mūzikā Latvijas mūzikas ierakstu gada balvā “Zelta mikrofons 2021” ir daudzveidīgi reprezentēts.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Elektroniskajai mūzikai ir daudz dabu. Tā ir spēļu lauks inovācijām gan tehnoloģijas, gan žanra, gan paša mūziķa attīstībā, bet līdzās arī dejojama un popmūzikai simpatizējoša, pulcējot cilvēku masas. Ļoti viegli var izteikties par elektronisko mūziku pārsteidzīgi – lai arī mūsdienās pieejama un demokrātiska, tā tomēr pieprasa erudīciju, individuālu pieeju, uzmanību gan no mūziķu, gan no klausītāju puses. Lai gan elektroniskajā mūzikā ikkatrs atrast sev ko interesantu, tās plašās iespējas ātri vien atsijā nepacietīgos. Elektroniskās mūzikas radītāji bieži paliek aizsegā, netērējot laiku runām, tajā vietā ļaujot runāt mūzikai, paļaujoties uz to, ka viņu veikumu atradīs klausītāji, kas patiešām par to interesējas. Tādēļ “Zelta mikrofons” elektroniskās mūzikas kategorija būtībā ir tikai pats minimums, lai sekotu līdzi pašmāju elektroniskās mūzikas jaunumiem un saprastu – kas patīk, kas ne. (Daudz talantīgo mūziķu darbojas andergraundā).  

Interesanti, ka “Zelta mikrofonā” elektroniskās mūzikas kategorija ir no 2012. gada (iepriekš bija deju mūzika – albums vai dziesma). Tas, vai kategorija iegūst vai zaudē savu nosaukumu, ir atkarīgs no iesniegto mūzikas ierakstu daudzuma un kvalitātes. Elektroniskās mūzikas attīstību Latvijā var skaidrot ar tehnoloģiju pieejamību un tās ražošanu tepat, Latvijā, specializētu mūzikas izdevniecību un festivālu izveidošanos, elektronikas ciešo draudzību ar hiphopu un citiem stiliem. Šogad “Zelta mikrofonā”  kategorijai bija iesniegti 11 ieraksti, kas kopā veido 5 stundu garu skaņu celiņu, (tieši vienam vakaram), bet rakstā iepazīsimies ar nominētajiem albumiem.

Balvai “Zelta mikrofons 2021” kategorijā “Elektroniskās mūzikas albums” izvirzīti:

“Apspēlēts” – Kārlis Kazāks un Kaspars Tobis

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Plašākai publikai Kārlis Kazāks visdrīzāk būs dziesminieks, taču pēdējos gadus mūziķis savai izpausmei izmantojis visdažādākās mūzikas formas.

Albumā “Apspēlēts” Kazāks sadarbojas ar “Dzelzs vilka” Kaparu Tobi, kuram pašam ir savs elektroniskās mūzikas projekts “7Synths”.

Elektroniskās mūzikas šķietamajai atsvešinātībai satiekoties ar Kārļa Kazāka silto balss tembru, albumā “Apspēlēts” tiek radīta personīga, trausla noskaņa.

Arī tematiski albums stāsta par eksistenciālām tēmām, kas, ievītas liriskajā melodijā, kļūst pat līdzi dziedamas.

Jāpiemin, ka Tobis ieguvis “Zelta mikrofonu” elektroniskajā mūzikā 2013. gadā ar albumu “Koncerts 7 sintezatoriem”.

 

“Blaumaņa laika mašīna” – Oriole

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Bītmeikeris Oriole jau krietnu laiku ir pieteicis savu rokrakstu – viņam piemīt izpratne gan par ritma niansēm, gan par krāsām saturā.

Albumā “Blaumaņa laika mašīna” Oriole kopā sajaucis dažādus elektroniskās mūzikas stilus – drum&bass, jungle, lauztos ritmus un tā tālāk, ko visu viņš savieno kolāžā un ietin psihedēliskā atmosfērā.

“Blaumaņa laika mašīna” ir krāsains deju mūzikas ieraksts, bet tajā pašā laikā tas ir arī kā skaņu ceļojums – tik intensīvs un hipnotisks kopējais plūdums, ka albums jau ir ātri izskanējis.

 

“Cheasy Rider” – Kodek

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Producents Kodek ar albumu “Cheasy Rider” ir viseksperimentālākais no visiem elektroniskās mūzikas kategorijas ierakstiem.

Albumā iesaistīti arī citi Latvijas elektroniskajā mūzikā nozīmīgi spēlētāji – “Cheasy Rider” māsterējis “Gas of Latvia” Andris Indāns un remiksus veidojuši TV Maskava, Baseck un Pilo.

Kodek, izmantojot modulāro sintezatoru iespējas, veido visdažādākās ritma kombinācijas –

intensitāte, atkārtojumi, kontrasti, deformācijas, melodiskums un disonance – tas viss būs dzirdams “Cheasy Rider”.

Kodek “Zelta mikrofonu” ieguvis 2012. gadā ar albumu “Flavours From The Future”.

 

“Dialogue” – “Kasetes”

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Apvienības “Kasetes” albums “Dialogue” ir sintpops, kas dažkārt saukts arī par elektropopu.

Albumā piedalījušies arī viesi: Anete Stuce, Mntha, Podruga, projekts "2222" (ansis, Viesturs Melders). Dziesmas “Pager” un “Like You” producējis Aleksis Luriņš.

Prātā paliekošas melodijas sintezatora iespējās gūst plašākas dimensijas, vietām ieskanas arī ģitāra.

Visu pie zemes “pietur” un dejojamu padara vienkāršās ritma cilpas un elektronisko bungu sitieni.

Jūtamas patīkami vieglas atsauces uz elektroniskās mūzikas vēsturi. Eleganti skan dziesma franču valodā – “La Phase Grise”, bet ilgpilni – “Fade Away”. Albums “Dialogue” ir noskaņā nedaudz melanholisks, sapņains ieraksts, kas varētu būt skaņu celiņš kādai filmai.  

 

“Insulin” – “Brimstone”

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Apvienību “Brimstone” veido divi mūziķi un producenti – McAlvis un Alexander Eret. Viņi saņēmuši “Zelta mikrofonu 2019” par albumu “Eight”.

Šogad “Brimstone” nominēti ar ierakstu “Insulin”, kas ir atmosfēru raisoša elektroniska mūzika.

Palēninātas, suģestējošas ritma pulsācijas, abstrakti skaņu slāņi mijas ar melodijām vokālistu balsīm, kurās ieskandina gan popa, gan orientālās melodijas.

“Insulin” rada noslēpumainu skaņu pasauli un būs piemērots arī dejām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti