Kultūras ziņas

Sadziedāšanās ar Eiropu

Kultūras ziņas

JRT iestudē Andras Neiburgas stāstus

Vīne gatava sadziedāties ar Eiropu

Speciāli no Austrijas: Vīne gatava sadziedāties ar Eiropu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Vīnes rātslaukumā 9.maijā notiks grandiozais Vīnes festivāla nedēļas atklāšanas koncerts. Šogad tas ir citāds. Simbolizējot Eiropas Savienības valstu draudzības saites, uz vienas skatuves uzstāsies astoņi Eiropas Savienības valstu labākie amatierkori. Viņu vidū ar Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) jauktais koris “Sōla”, Austrijas augstākās raudzes profesionāļi – Arnolda Šēnberga kamerkoris.

Kora „Sōla" svinīgā piektdiena sākas plkst. 9 no rīta Austrijas Parlamenta ēkā. Valdības namā uz svinīgu koncertu bez orķestra un dučiem kameru gaismu aicināti visu astoņu Eiropas valstu koru kolektīvi.

Atlikušo laiku līdz lielajam notikumam Eiropas valstu koru dziedātāji aizvada nostiprinot vācu un itāļu valodas zināšanas, pārlapojot klasikas smagsvaru nošu lapas. Rātsnama aizskatuvē skan dziesmas 8 dažādās valodās - Lietuviešu, Somu, Horvātu, Bulgāru, Franču, Vācu, Austriešu un protams Latviešu. Koncertā pirms kora “Sōla” uzstāsies Somijas pārstāvji - vīru koris "Euga".

„Iespēja būt šādā muzikāli piesātinātā pasākumā ir ļoti izglītojoša un profesionāļu klātbūtne mums neliek justies vājākiem, šeit visi ir vienlīdzīgi. Tautu sadraudzības izjūta šodien jau jūtami pieaug,” norāda vīru kora “Euga” diriģents Visa Urjola.

Austrijas televīzija ORF Vīnes mūzikas nedēļas atklāšanas koncertu pārraidīs uz 11 valstīm. Daudzkārtējs starptautisku godalgu saņēmējs - tiešraižu režisors Martins Traksls cer, ka koncerta noslēguma dziesmu - Eiropas himnu - dziedās ne tikai koristi uz skatuves, bet arī aptuveni 50 tūkstoši skatītāju Vīnes Rātslaukumā un ne mazāk līdzjutēju pie saviem TV ekrāniem. Īpaši lielas cerības viņš liek uz Rīgu.

Mūsu otrā lielā iecere bija izveidot sadziedāšanās tiltu pār Eiropu. Tāpēc esmu ļoti priecīgs par saslēgšanos tiešraidē ar šā gada Eiropas kultūras galvaspilsētu – Rīgu. Tā ir ļoti svarīga projekta “Eiropa dzied” sastāvdaļa. Šim koncertam ir jānes ideja par vienotību, draudzību un mieru ne tikai uz papīra, bet arī mūsu visu prātos un sirdīs,” saka Austrijas Televīzijas (ORF) kultūras daļas vadītājs Martins Traksls.

Kā vēstīts, Latvijas Televīzija dziedāšanai pieslēgsies plkst. 22.05, bet no koncerta Vīnē sāksies 22.20, savukārt īpašā pieslēgumā ap 23.00 cilvēki Lietuvā, Somijā, Horvātijā, Bulgārijā, Francijā, Vācijā un Austrijā tiešraidē varēs vērot un novērtēt, cik braši dziedātāji šovakar ir sapulcējušies Rīgā, Esplanādē. Koris „Sōla” uzstājas kā sestie pēc kārtas.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti