Sovvaļnīkam jauna dziesma ar Annas Rancānes dzeju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Dziedātājs Sovvaļnīks jeb Ingars Gusāns publikas vērtējumam nodevis savu jaunāko dziesmu "Sāta" ar Annas Rancānes dzeju.

Tikai retais no lektora Ingara Gusāna studentiem zina, ka viņš ir ne tikai seno valodu speciālists, bet arī mūziķis, kurš savulaik darbojies populārajā Latgales grupā "Borowa MC", bet tagad uzstājas ar Sovvaļnīka vārdu. Sarunā Latvijas Radio 2 viņš atklāj - jo vairāk ir akadēmiskā un zinātniskā darba, jo mazāk laika atliek mūzikai.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"Tas nedaudz skumdina, jo kaut kādas ieceres bija toreiz, 2010.gadā, kad es izdevu otro albumu un domāju, ka ar azartu turpināšu visu. Bet nāca zinātniskā un organizatoriskā darba piedāvājumi. Rutīna tā ievelk, ka saproti, daiļradei vairs nav ne spēka, ne laika. Daiļrades process nav viegls. Tas prasa zināmu piepūli, un tam neatliek spēka," stāsta Ingars Gusāns.

Pēc ilgākas klusēšanas Sovvaļnīks ir laidis klajā jaunu dziesmu "Sāta", kurā viņš turpina jau iepriekšējos albumos iesākto tradīciju mūsdienu latgaliešu dzejas izmantošanā, šoreiz par pamatu ņemot Annas Rancānes dzeju. Tomēr neesot arī izslēgts, ka kādreiz mūziķis savās dziesmās varētu izmantot latviešu dzeju.

"Sākumā bija domāts, ka rakstīšu ar viņas dzeju, kas ir latviešu valodā. Bet šajā dzīves un sadzīves, un politisko notikumu iespaidā nolēmu - ja tuvākajā laikā kādu dziesmu rakstīšu, tad tā būs latgaliešu valodā," norāda Gusāns.

Mūziķim jo īpaši patīkot tie Annas Rancānes dzejoļi, kuri padevušies pesimistiskāki, jo arī pats sevi sauc par pesimistu. Dzejolis "Sāta" bijis viens no tiem.

"Te ir tās sajūtas, kad man liekas, ka es atkal varu pastāstīt pozīciju. Tai pat brīdī Anna ir rakstījusi no sava skatu punkta, bet es savukārt to uztveru no sava skatu punkta. Bet jebkurā gadījumā tā doma ir par lietām, kas pāriet, kas aiziet, varbūt pamatojoties uz kādu nezūdamības likumu, mēs joprojām varam paredzēt, ka viss, kas aiziet, kādreiz atgriežas citā veidā, citā transformācijā, citā izteiksmē, bet viss nāk atpakaļ," par dzejas vēstījumu stāsta Gusāns.

Runājot par nākotne iecerēm, Ingars Gusāns norāda: "Ceru, ka tādi uzplaiksnījumi, kaut kādas nelielas "škrobītes" izpaudīsies tieši dziesmas veidā, nevis pašpārmetumos vai totālā aiziešanā sevī, vai vienkārši meditēšanā pie dabas. Es ceru, ka es tam saņemšos un mani ikdienas rutīna neapēdīs."

Dziesma "Sāta" ir ierakstīta sadarbībā ar skaņu režisoriem Gintu Lundbergu un Gintu Stankeviču. Ierakstā piedalās Ingara Gusāna grupas biedri - Māris Lovniks (ģitāra), Artūrs Meļnikovs (bass) un Vadims Meļuščenkovs (bungas).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti