Šovasar Sēlijā notiks pirmais folkmetāla mūzikas festivāls «Zobens un lemess»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Saukas dabas parkā Sēlijā, Viesītes novada Lonē, 10. un 11.jūlijā debitēs folkmetāla mūzikas festivāls "Zobens un lemess", jau pirmajā darbības gadā piedāvājot starptautisku programmu, vēsta festivāla rīkotāju pārstāvis Valdis Bērzvads.

"Zobens un lemess" apvienos autentisko un postfolkloru, smago mūziku un seno cīņu rekonstrukciju klubus. Saukas ezera krastā būs izvietotas seno amatnieku un karotāju apmetnes, kā arī uzstāsies četru valstu vadošās folkmetāla apvienības. "Norises vieta - ainaviskā un kultūrvēsturiski bagātā vide, arī ar daudziem arheloģiskiem objektiem, ir pateicīgs fons tam, lai mūzikas cienītājiem šis kļūtu par piesātinātu vasaras piedzīvojumu," norāda Valdis Bērzvads.

Vieni no festivāla galvenajiem māksliniekiem būs "pagan black metal" lielmeistari "Nokturnal Mortum" no Harkivas, Ukrainas. Šī grupa, jau gandrīz 25 gadu garumā sakausējot ukraiņu tautas melodijas ar mūsdienīgi eksperimentālu blekmetālu, ieguvusi kulta statusu.

"Pagājušajā gadā mēs varējām sniegt tikai vienu koncertu ārpus Ukrainas," stāsta grupas līderis Jevhens Hapons. "Piedalījāmies vietējā Eiromaidanā, kur mūsu Harkivā katru dienu stāvēja piecus tūkstošus liela demonstrācija par Ukrainas vienotību un tikpat liels Antimaidans. Pašam reizes trīs nācies bēgt no "tituškām" (prokrieviski noskaņoti huligāni), kuri man dzinās pakaļ ar mietiem un armatūras stieņiem. Arī vēlāk mēs nevarējām doties tūrēs, jo kuru katru brīdi pilsētā varēja iebrukt separātisti. Tobrīd bija jābūt gataviem katru dienu aizstāvēt savu ģimeni, pilsētu un valsti. Šobrīd kā brīvprātīgie palīdzam apgādāt armiju un Nacionālo gvardi, rūpējamies par bēgļiem. Tagad, kad pamazām stājas spēkā Minskas vienošanās, mums radusies cerība, ka vardarbība atslābs un mēs varēsim domāt arī par mūziku," norāda Jevhens Hapons.

Šobrīd "Nokturnal Mortum" pabeidz noslīpēt jauno albumu "Istina", taču Sēlijā skanēs arī dziesmas no iepriekšējiem albumiem.

Festivālā "Zobens un lemess" muzicēs arī latviešu folkmetāla meistari "Skyforger", "Gods Tower" (Baltkrievija), "Obtest" (Lietuva), "Ūkanose" (Lietuva), kā arī pašmāju "Frailty", "Green Novice", "Obscurus Orbis", "Urskumug", "Wagars", "Darrva", "Sovvaļnīks" un citi mūziķi.

Kā norāda festivāla rīkotāji, "Zobens un lemess" turpinās leģendārā Blomes metāla festivāla tradīcijas. Vienlaikus jaunais pasākums kalpos kā turpinājums sākotnējai festivāla "Baltijas Saule" iecerei vienā pasākumā pulcēt etniskās mūzikas un folkmetāla cienītājus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti