Šovasar notiks ceturtie vēsturisko ērģeļu svētki «Latvija – ērģeļu zeme»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

No 25. jūlija līdz 9. augustam pie klausītājiem jau ceturto gadu dosies vēsturisko ērģeļu svētki “Latvija – ērģeļu zeme”, informēja organizatori.

Sešos koncertos Cesvainē, Rīgā, Nautrēnos, Ugālē, Sesavā un Kalnciemā klausītāji tiks iepazīstināti ar bagātīgu ērģeļmūzikas repertuāru – no baroka laikmeta ģēniju paraugiem līdz pat mūsdienu latviešu komponistu ērģeļtembra atklājumiem.

25. jūlijā Cesvaines luterāņu baznīcā pasaules un latviešu ērģeļmūzikas skaistākās lappuses atklās ērģelnieks Aigars Reinis un čellists Ivars Bezprozvanovs. 26. jūlijā Rīgas Jaunajā Svētās Ģertrūdes baznīcā programmā “Baltā nakts” muzicēs ērģelniece Ilona Birģele un vijolniece Paula Šūmane. 2. augustā Nautrēnu Jaunavas Marijas bezvainīgās ieņemšanas Romas katoļu baznīcā uzstāsies ērģeļu duets “Riga Organum Duo”. 7. augustā Ugāles luterāņu baznīcā senās mūzikas noslēpumus atklās ērģelniece Larisa Bulava. 8. augustā Sesavas luterāņu baznīcā satiksies ērģelniece Diāna Jaunzeme-Portnaja un soprāns Viktorija Pakalniece. 9. augustā Kalnciema-Klīves luterāņu baznīcā norisināsies svētku noslēguma koncerts ar ērģelnieces Ilonas Birģeles, soprāna Ilzes Grēveles-Skaraines un vijolnieces Paulas Šūmanes piedalīšanos.

Noslēguma koncertā pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos Andreja Selicka himna ērģelēm un vijolei “Križini”.

Projekta mākslinieciskā vadītāja un producente Ilona Birģele stāsta, ka arī šogad svētkos tiks atklātas atjaunotas ērģeles – šoreiz Kalnciema-Klīves dievnamā. Šo instrumentu būvējis latviešu ērģeļmeistars Andrejs Sūnāklis, un šodien tas ir vienīgais gandrīz pilnībā autentiski saglabātais meistara opuss.

Šogad pirmo gadu svētkos sadarbībā ar ceļojumu aģentūru “Impro ceļojumi” tiks organizēti braucieni no Rīgas, rodot iespēju apmeklēt koncertus reģionos.

Katrā koncertā klausītājus gaidīs ērģelnieku sagatavota ievadlekcija par vēsturiskajām ērģelēm un to kultūru Latvijā, bet pēc koncertiem visi interesenti ērģelnieku un ērģeļmeistaru klātbūtnē varēs paši izmēģināt un pārliecināties par varenā instrumenta skanējumu.

Pirmo reizi sadarbībā ar Rīgas Mākslas un mediju tehnikumu dievnamos tiks rīkota audzēkņu foto izstāde “Latvija – ērģeļu zeme”.

Ieeja visos koncertos par ziedojumiem.

Svētkus atbalsta Ventspils novada pašvaldība, Cesvaines pilsēta, ceļojumu aģentūra “Impro ceļojumi”, “Latvijas Valsts meži”, Valsts kultūrkapitāla fonds, Zemgales plānošanas reģions, Rīgas Mākslas un mediju tehnikums. Svētkus organizē biedrība mūzikas aktivitātēm “Pleno”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti