Kultūras rondo

Skanēt sāks Starptautiskais Ērģeļmūzikas festivāls “Rīgas Doms 2021”

Kultūras rondo

Kinozinātnieks Agris Redovičs apkopojis kinodramaturga Armīna Lejiņa radošo mantojumu

Starptautisko latviešu jauno mūziķu meistarkursu tēma "Mūzikas interpretācija mūsdienās"

Šovasar atjaunota Starptautisko latviešu jauno mūziķu meistarkursu tradīcija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Mūzikas interpretācija mūsdienās – tāda ir XIV Starptautisko latviešu jauno mūziķu meistarkursu centrālā tēma. Programmā gan lekcijas, meistarklases, gan koncerti, kas norisināsies digitāli un vien ar atsevišķiem izņēmumiem – klātienē. Meistarkursu organizatori uzsver, cik svarīgi turpināt jauno mūziķu profesionālo pilnveidi kaut vai ar tiešsaistes starpniecību, jo profesionāls padoms tālākai izaugsmei ir ļoti nepieciešams. Arī šogad dalībniekiem būs iespēja sadarboties ar atskaņotājmāksliniekiem, kurus ikdienā tā vis nesastapt. 

XIV Starptautiskos latviešu jauno mūziķu meistarkursus to mākslinieciskā vadītāja, komponiste Dace Aperāne sagaida ar gaišām izjūtām: “Esmu laimīga, ka tomēr mūsu meistarkursu tradīcija šovasar turpinās, neskatoties uz pandēmiju [..].

Esmu ļoti pateicīga, ka meistarkursus varam noturēt arī digitālajā vidē.

Daļa no noslēguma koncerta notiks “dzīvajā”, tieši uz vietas.”

Prieku par iespēju darboties, ar Aperāni dala meistarkursu vadītājs, pianists Ventis Zilberts. Viņš nenoliedz, ka mūziķu izglītošana, iemaņu pilnveidošana digitālajā vidē iepaliek tam, ko iespējams panākt, strādājot klātienē – tie esot vien 65%. Tomēr arī esošajos apstākļos, izmantojot tās iespējas, kādas nu ir, svarīgi uzturēt komunikāciju un nākt talkā ar profesionālo vārdu. Par to, kā izrādās, bija pārliecināti arī gada sākumā uzrunātie, tobrīd vēl potenciālie meistarklašu un lekciju vadītāji.

Meistarkursu mākslinieciskā vadītāja Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" norāda, ka nemainīga paliek tradīcija dalībniekus iepazīstināt ar atskaņotājmāksliniekiem, kurus viņi ikdienā nesastop savās izglītības iestādēs:

“Tikšanās ar izcilu meistaru viņus ļoti iedvesmo. Būs jauns ieskats par savām interpretācijām un varbūt jauns ieteikums.

Katram būs veltīta vesela stunda darbam ar lieliem māksliniekiem.” Daži mācībspēki skolos arī klātienē. 

Aperāne, komponiste būdama, cer sekot līdzi kompozīcijas semināriem, ko vadīs meistari Gundega Šmite un Dimitris Maronidis no Grieķijas.

Dalībnieki meistarkursu laikā radīs jaunus skaņdarbus solo balsij, kurus interpretēs mecosoprāns Helēna Sorokina. Jaundarbu videoieraksti būs klausāmi 24. jūlija koncertā. 

Ar savu pieredzi XIV Starptautiskajos latviešu jauno mūziķu meistarkursos dalīsies arī citi profesionāļi no Latvijas – Agnese Egliņa, Guntars Freibergs, Antra Jankava, Dita Krenberga, Ēriks Kiršfelds, Guntis Kuzma, Andrejs Osokins, Inga Šļubovska-Kancēviča, Paula Šūmane, Reinis Zariņš, no ASV – Pauls Berkolds, Ilona Kudiņa, no Austrālijas – Jānis Laurs un no Vācijas – Andra Dārziņa. Galvenās lekcijas pasniegs muzikologs Boriss Avramecs un pianiste Diāna Zandberga. 

Meistarkursu vadītājs atklāj, ka

lakoniskais atklāšanas koncerts veltīts mūsu komponistiem, kuri šogad svin nozīmīgas jubilejas, un tie ir Imants Zemzaris un Pēteris Vasks.

No Zemzara daiļrades izskanēs jaunības dienu opuss “Lībiešu dziesmas”, ko Kiršfelds pārlicis čellam un klavierēm, kā arī opuss, kura nosaukumu Zilberts piedāvā atšifrēt kā “Pirmā patiesība”. 

Taujāts, vai pats, gadiem muzicējot, ir novērojis izmaiņas tajā, kā izjūt, interpretē mūziku, Ventis Zilberts atbild: “Ar laiku mainās uzskats par skaņdarbiem, par tempu, par kaut kādām niansēm. Varētu teikt, mazliet smaidot, ka nāk gudrība klāt izpildītājam un pieredze. Pamatlietas jau paliek – stilistiskās iezīmes, kas nāk no komponista, tradīciju zīmogs, kas ir svarīgs.” Tomēr ne vienmēr savām jaunības dienu interpretācijām viņš vairs nepiekrīt – ik pa laikam nākas nodomāt, ka šodien to spēlētu taisni tāpat. 

Meistarkursu jaunumiem līdzi sekot var "Facebook" lapā

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti