Labrīt

Iespējas Latvijai samazināt atkarību no Krievijas energoresursiem iespējami īsākā laikā

Labrīt

Alkoholisma ārstēšana: vai palīdz arī alternatīvās metodes, piemēram, hipnoze

Lielās mūzikas balvu par mūža ieguldījumu saņems Imants Resnis un Samsons Izjumovs

Šovakar pasniegs Lielās mūzikas balvas, par mūža ieguldījumu godinās Imantu Resni un Samsonu Izjumovu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Nacionālajā operā otrdienas vakarā būs viens no gada skaistākajiem mūzikas dzīves notikumiem – Lielās mūzikas balvas pasniegšanas ceremonija. Šoreiz – saistībā ar karu Ukrainā – tā noritēs daudz apcerīgākā un klusākā gaisotnē, nekā ierasts. Balvu par mūža ieguldījumu šovakar saņems divas ļoti izcilas personības – diriģents Imants Resnis un operdziedātājs Samsons Izjumovs.

Imants Resnis ir gan meistarīgs diriģents un pedagogs, gan dedzīgs latviešu mūzikas popularizētājs un vērienīgu ideju ģenerators un īstenotājs.

Samsons Izjumovs ir dziedātājs ar pasaules mēroga balsi, kurš jau 40 gadus ir uzticīgs mūsu Baltajam namam un kuram pa spēkam visdažādāko raksturu lomas. Viņam piemīt spēcīgs, vīrišķīgs un tai pašā laikā silts, samtains un izsmalcināts balss tembrs. Tāpat pa spēkam viņam visdažādāko raksturu un personāžu lomas, – viņš dziedājis gan valdniekus, gan slepkavas, gan apmātus mīlestības meklētājus, gan mīlošus tēvus.

Rigoleto, Nabuko, Makbets, Jevgeņijs Oņegins, Skarpija, Dēmons – šīs spilgtās lomas ir tikai vien neliela daļa no tā, ko uz operas skatuves dziedājis Samsons Izjumovs. Savas balss izteiksmību viņš spilgti atklājis arī lielformāta garīgās mūzikas opusos, to vidū Mocarta, Verdi un Forē "Rekviēmos", tāpat viņa balss klausītājus valdzinājusi arī kamermūzikas repertuārā.

Samsons Izjumovs daudz uzstājies arī ārzemēs, savulaik viņam bija piedāvājums strādāt Maskavā, bet viņš izvēlējās palikt Latvijā, jo – kā viņš pats izteicies – tikai Latviju viņš izjūt kā savas mājas, kur ir viņa uzticīgā publika un viņa teātris.

Par izcilību, kalpojot mūzikai un Latvijas kultūrai arī viņam mūža balva – apliecina balvas žūrijas priekšsēdētājs Andris Vecumnieks: "Samsona Izjumova mākslinieka mūžs ir spilgts,  izcila vokālā snieguma piestrāvots devums Latvijas mūzikas kultūrai vairāk nekā 40 gadu garumā.

Joprojām aizrautīgie operas mīļotāji nāk uz izrādēm tieši ar Samsonu."

Komponists Arturs Maskats sarunā ar Latvijas Radio 3 atzīst, ka allaž apbrīnojis Samsona Izjumova talantu un viņš ir ieskaitāms pašu spožāko mūsu operas mākslinieku zvaigznājā: "Šī personība, šis vēriens, šī augstā kultūra, šis aktiermākslas augstais līmenis – viņā vienā, man liekas, apvienojas kaut kas tāds, kas viņu ļauj ieskaitīt mūsu opermākslas visaugstākajā personību virknē – līdzās Žermēnai Heinei-Vāgnerei, Kārlim Zariņam, Rihardam Glāzupam, Pēterim Grāvelim, Artūram Frinbergam. Tieši šādā līmenī var minēt arī Samsonu Izjumovu."

Lielo mūzikas balvu par mūža ieguldījumu šovakar saņems arī diriģents Imants Resnis. Gan ļoti īpašs un izcils mūziķis un pedagogs, gan spēcīga, liela personība, kas ļoti daudz devis un joprojām dod mūsu kultūras dzīves attīstībai kopumā, par to arī pateicība Lielās mūzikas balvas veidolā, uzsver Andris Vecumnieks: "Imanta Rešņa aktīvais mūža gājums nav noslēdzies. Maestro joprojām ir nerimstoši aktīvs, rosīgs, sprigans, radošs. Jā, brīžiem ērcīgi kašķīgs, bet prasīgs gan pret studentiem, gan pret kolēģiem.

Citiem vārdiem sakot, Imants Resnis ir enerģijas un darba spara pilna neordināra personība. Tāda, kādu mums arvien vairāk sāk iztrūkt Latvijas kultūrdzīvē."

Imants Resnis savas mūziķa gaitas sāka kā čellists, bet aptuveni 20 gadus vēlāk viņš čellista lociņu nomainīja pret diriģenta zizli. Nozīmīgs ir viņa devums kā Liepājas Simfoniskā orķestra galvenajam diriģentam, jo viņš ļoti augstu pacēla orķestra profesionālo latiņu.

Imants Resnis
Imants Resnis

Imants Resnis pazīstams arī kā jaudīgu ideju ģenerators, bet kas vēl svarīgāk – arī šo ideju īstenotājs. Tieši viņš savulaik Liepājā iedibināja starptautisko Pianisma zvaigžņu festivālu, tāpat bija viens no Liepājas koncertzāles "Lielais dzintars" būvēšanas iniciatoriem, tādējādi rosinot arī diskusijas par vairāku citu reģionālo koncertzāļu tapšanu Latvijā.

Imants Resnis allaž bijis arī ļoti dedzīgs latviešu mūzikas popularizētājs, un, lūk, ko viņš teica Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo": "Tas ir cieši saistīts ar manu latvietisko pārliecību, es esmu visu mūžu bijis, ja tā var teikt, karsts latvietis, un tas arī no tā izriet. Nu, galu galā, kas tad spēlēs latviešu mūziku, ja ne latvieši paši?"

Imants Resnis un Samsons Izjumovs 8. marta vakarā saņems Lielo mūzikas balvu par mūža ieguldījumu, kopumā balvas pasniegs 8 kategorijās. Balvas pasniegšanas ceremonijai varēs sekot no pulksten 19.00 Latvijas Radio 3 "Klasika" ēterā un portālā LSM.lv, bet no pulksten 21.05 – LTV1.

Lielā mūzikas balvas

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti