Šova «Radīti mūzikai» finālisti - kritiski pret sevi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Jau šīs nedēļas nogalē tiks noskaidots Latvijas Televīzijas konkursa "Radīti mūzikai" uzvarētājs. Gatavojoties finālam, tā dalībnieki - Katrīna Gupalo, Marks Viļenskis un Kaspars Šmits atklāj savas izjūtas, prognozes un līdzšinējo pieredzi konkursā, taču viņus vieno kritiskā attieksme pret sevi un tas, ka katra uzstāšanās prasa cīņu ar uztraukumu.

Jaunais čellists Marks Viļenskis atklāj, ka izjūtas pirms fināla ir patīkamas - kā pēc jebkura paveikta darba, kas tiek augsti novērtēts. Finālam Marks gatavojas nesteidzoties un uzskata, ka uzvara visvairāk noderētu tieši viņam. Piedaloties konkursā, vairākkārt bijuši ļoti patīkami brīži un gandrīz visu laiku ir interesanti, taču viņš arī neslēpj savu kritisko vērojumu.

“Manuprāt, konkursā dažkārt ir par maz mūzikas un par daudz runāšanas,” uzskata jaunais mūziķis.

Marks konkurenci konkursā izjūt un ar emocijām tiek galā, pēc iespējas biežāk mēģinot priekšnesumu, kas stiprina pārliecību, ka viss izdosies.

No vērtējuma nebaidos, esmu pats sev skarbākais kritiķis,” viņš uzsver.

Konkursa laikā čellists atklājis sevī neizsīkstošas spējas disciplinēt sevi radošam darbam un vēl lielākas iekšējās enerģijas rezerves nekā iepriekš.

Visciešākā saskarsme sacensību laikā Markam izveidojās ar jauno vijolnieci Sabīni Sergejevu, jo viņi ir skolasbiedri, bet iepriekš nebija daudz komunicējuši. Marks paredz, ka pēc šova ar citiem dalībniekiem attiecības neuzturēs, jo nav jutis viņu ieinteresētību. Ja Marks uzvarēs, visticamāk, iegādāsies jaunu čella čeholu un lociņu.

Topošā pianiste Katrīna Gupalo ir ļoti priecīga, ka viņai ir iespēja izbaudīt visu konkursa “Radīti mūzikai” procesu līdz pašām beigām. Katrīna finālam gatavojas tāpat kā jebkurai citai uzstāšanās reizei – rūpīgi izvēlas programmu, lai tā maksimāli atbilstu gan konkursa uzdevumiem, gan būtu tuva viņai pašai un klausītājiem. Kad programma izvēlēta, seko interesantākais – skaņdarba tapšana.

Pieredzi, ko Katrīna guva, piedaloties konkursā “Radīti mūzikai”, viņa raksturo kā koncentrētus meistarkursus, kas nieka piecās nedēļās parādīja visu televīzijas specifiku.

“Mums ir dota viena nedēļa, lai izdomātu repertuāru, tam atbilstošu skatuvisko koncepciju, lai sagatavotu skaņdarbu mākslinieciski augstvērtīgā līmenī. Pa vidu ir intervijas, uzdevumi, pārbaudījumi, anketas un daudz kas cits, kam ar mūziku nav itin nekāda sakara. Domāju, tas mums visiem bija gan fiziski, gan morāli ļoti nopietns pārbaudījums,” uzskata pianiste.

Ar daudziem konkursa dalībniekiem Katrīna bija pazīstama jau ilgu laiku pirms “Radīti mūzikai” sākuma.

“Mēs visi vairāk vai mazāk nākam no vienas vides – vai tā ir Mūzikas akadēmija vai Emīla Dārziņa mūzikas skola. Ar dalībniekiem no akadēmijas – Elviju, Kasparu, Miku, Daini - redzamies gandrīz katru dienu. Arī Marku pazinu jau no skolas laikiem," stāsta Katrīna. "Pateicoties konkursam, iepazinos ar divām ļoti talantīgām mūziķēm – Sabīni un Marlēnu. Esmu pārliecināta, ka viņas sagaida spoža karjera un lieli panākumi."

Arī Katrīna ir pārliecināta, ka pati sev ir viskritiskākā vērtētāja.

“Konkursos no laika gala esmu cīnījusies nevis ar citiem mūziķiem, bet gan pati ar sevi," uzsver mūziķe. "Katra uzstāšanās ir iespēja pierādīt, ka varu izdarīt vairāk nekā pirms tam, sasniegt aizvien jaunas virsotnes. Esmu ļoti paškritiska un visvairāk uzticos savām sajūtām, jo kurš gan, ja ne es pati, zinās, cik procentus no tā, ko varu, esmu paveikusi uz skatuves. Bet, neskatoties uz to, es ļoti priecājos, ka tādi izcili mūziķi un mūzikas eksperti kā Dita Krenberga, Gunda Vaivode, Kārlis Lācis, Māris Sirmais un Juris Karlsons ir tik augstu novērtējuši mani.”

Harizmātiskais tubas mūziķis Kaspars Šmits pirms gaidāmā fināla saka: “Izjūtas pirms fināla ir fantastiskas. Pagaidām domāju, ko spēlēšu, atgūstu spēkus un jau šodien ar pilnu sparu ķeršos klāt!”

Sarežģītākais pārbaudījums konkursā esot tikt pāri sev, savaldīt emocijas un stresu. Lai gan jau vairākus gadus Kaspars sevi pārbaudījis, spēlējot plašas un dažādas auditorijas priekšā, katru svētdienu tomēr ir uztraukums.

Mūziķis novērojis, ka konkursā viss ir interesants – gan televīzijas specifika, gan citi šova dalībnieki, gan gatavošanās koncertam. Viņam grūti pateikt, ar kuriem dalībniekiem ir vislabākās attiecības, jo visi ir ļoti jauki un draudzīgi cilvēki.

“Gaidot finālu, nedomāju par potenciālajiem uzvarētājiem, bet gan par savu priekšnesumu. Protams, mēs visi trīs uzvaru novēlam SEV!,” smaidot atzīst mūziķis.

“Interesantākais gadījums konkursā, manuprāt, bija tas, kā ar Daini [Teni] nesām klavieres uz tirdzniecības centru “Origo” ielu muzikantu videoklipa veidošanai. Vairāk par aizkulisēm atmiņā palikuši atjautīgie uzdevumi un pārbaudes,” stāsta Kaspars.

Ja Kaspars uzvarēs, lielāko daļu naudas balvas iztērēs instrumenta apkopē un uzlabojumos, notīs, konkursos. Bet, ja uzvara tiks kādam citam, viņš priecāsies par jaukajām atmiņām un iegūtajiem draugiem – konkursa dalībniekiem.

“Gandrīz visi esam skolasbiedri, bieži tiekamies, iesmejam. Atmiņas par konkursu ilgi būs mūsu sarunu tēma,” spriež Kaspars.

Kā ziņots, topošo akadēmiskās mūzikas zvaigžņu konkursa „Radīti mūzikai” finālā iekļuvuši pianiste Katrīna Gupalo, čellists Marks Viļenskis un tubas mūziķis Kaspars Šmits. Svētdien pulksten 21.15, LTV1 tiešraidē viņi cīnīsies par laureāta titulu un galveno balvu - vienreizēju finansiālo stipendiju muzikālajai izaugsmei 1000 eiro apmērā un iespēju uzstāties kopā ar Liepājas simfonisko orķestri Dzintaru koncertzāles 2014. gada sezonas atklāšanas koncertā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti