Šonedēļ pasaules labāko koristu ceļš ved uz Rīgu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ar etnomūzikas grupas “Tautumeitas” priekšnesumu atklāts pirmais starptautiskais koru konkurss “Rīga dzied”. Konkursā šogad piedalās labākie kori no 11 pasaules valstīm. Latviju pārstāv pieci koru kolektīvi. Festivāla mērķis ir godināt mūžībā aizgājušā diriģenta Imanta Kokara piemiņu, kurš vienmēr vēlējies Rīgu padarīt par starptautisku koristu pilsētu.

Pasaules labāko koristu ceļš šodien ved uz Rīgu. Sākoties starptautiskajam koru konkursam “Rīga dzied”, Kongresu namu un citas vietas galvaspilsētā šonedēļ pieskandinās kori no 11 pasaules valstīm.

“Tas ir tas laiks, kad pa ielām klīst dziedoši cilvēki. Daudzos gadījumos viņi ir tērpušies savos tautastērpos un viņi šad tad šur tur dzied. Viņi ir atbraukuši parādīt sevi, savas valsts mūziku, savu varēšanu,” stāsta projekta “Rīga dzied” vadītāja Diāna Čivle.

Latvijas Televīzijai bija iespēja ielūkoties konkursa atklāšanas ceremonijas ģenerālmēģinājumā. “Šodien jūs redzēsiet atklāšanas ceremoniju. Atklās mūs, ko jūs jau dzirdat tagad, tās ir “Tautumeitas”,” stāsta  “Rīga dzied” konkursa mākslinieciskais vadītājs Romāns Vanags.

Konkursa mākslinieciskais vadītājs “Panorāmai” stāsta, ka ā pirmie priekšnesumus demonstrē kori no Norvēģijas, Zviedrijas, Krievijas, Japānas un Latvijas. Japāņu skolēnu koris ieradies pirmais. Dalībnieces stāsta, ka koru mūzika Japānā ir tradīcijām bagāta un ļoti populāra.

“Pie mums koru sacensības notiek katru gadu. Mēs gribētu uzvarēt, cerams mums tas izdosies, bet galvenais – mēs gribam izbaudīt koncertus. Mēs centīsimies parādīt labāko sniegumu,” saka japāņu koristes Ririka Najo un Asumi Ono.

“Man liekas, ka šie kori, kas brauc uz Rīgu, zina, ka mēs mākam rīkot tādus notikumus. Cik profesionāli ir mūsu partneri, kas strādā pie šī konkursa,” saka Vanags.

Latvija un Rīga koristu saimē popularitāti ieguva pirms pieciem gadiem, kad Rīgā norisinājās Pasaules koru olimpiāde. Projekta vadītāja norāda, ka šogad īpaši godināts tiks mūžībā aizgājušais diriģents Imants Kokars, kura sapnis par Rīgu kā pasaules koru pilsētu ir piepildījies.

“Beigās labākie sacenšas par Imanta Kokara kora balvu. Tas būs šī konkursa vislabākais koris, kurš iegūs Imanta Kokara balvu un laureāta nosaukumu,” saka Čivle.

2.maijā koristi koncertēs Latvijas Universitātes Lielajā aulā un Svētā Pētera baznīcā, sestdien Vērmanes dārzā un pie Brīvības pieminekļa. Konkursa laureāti saņems Imanta Kokara vārdā nosaukto apbalvojumu – divarpus tūkstošus eiro sava talanta attīstībai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti