Rīta Panorāma

Rīgas Kino muzejs - vieta, kur izzināt Latvijas kino vēsturi

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Lieni Dambiņu

Fado koncerts Cuca Roseta Kultūras pilī Ziemeļblāzma

Šonedēļ koncertos uzstāsies fado dīva, virtuozs pianists un džeza leģenda 

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Svinot ieilgušo atvasaru, mūzikas mīļotājiem koncertaģentūra “Live Fest” šonedēļ sagatavojusi fado dīvas Cucas Rosetas, nīderlandiešu virtuozā pianista Mihīla Borstlapa un Latvijas džeza leģendas Borisa Banniha koncertus.

Jau 16. oktobrī kultūras pilī “Ziemeļblāzma”  uzstāsies šobrīd aktuālākā fado dīva Cuca Roseta (Cuca Roseta, īstajā vārdā Maria Isabel Rebelo do Couto da Cruz Roseta), informēja “Live Fest” pārstāve Aiga Leitholde. Fado ir viens no portugāļu tradicionālās dziedāšanas veidiem, kas vēsta par ilgošanos, par mūžam dzīvo cerību un likteni. Cucas Rosetas debijas albums tapa sadarbībā ar daudzkārtējo “Grammy” balvu laureātu, producentu Gustavo Santaolalu, kopā atrodot jaunu – enerģiskāku, priecīgāku pieeju gadsimtus ilgajai fado dziedāšanas tradīcijai. Dziedātāja komponē arī pati savas dziesmas, saglabājot tradicionālajai dziedāšanai raksturīgos izteiksmes līdzekļus gan muzikāli, gan tekstuāli. 

Trešdien, 17. oktobrī, VEF Kultūras pilī notiks nīderlandiešu virtuozā pianista  un komponista Mihīla Borstlapa (Michiel Borstlap) koncerts. Mūziķis  talantīgi interpretē gan klasisko mūziku, gan džezu un populāro mūziku. Viņš ir sadarbojies ar tādām džeza mūzikas zvaigznēm kā Hērbijs Henkoks (Herbie Hancock),  Veins Šorters (Wayne Shorter). Kā komponists Borstlaps ir ieguvis vairākas starptautiskas balvas, tajā skaitā prestižo Teloniusa “Monka/BMI” komponistu balvu. Kopš 2010. gada Borstlaps uzstājas klavieru solo koncertos, izpildot paša rakstītu mūziku, kurā joprojām izmanto džezam raksturīgos elementus. Rīgā pianists viesosies sava jaunākā, oktobrī izdotā albuma “Georg” koncerttūres ietvaros. Šoreiz Borstlaps “lasa starp notīm”, albumu ieturot minimālisma stilistikā. No šīs miera un piepildījuma sajūtas viņš izveido emocijām bagātu stāstu. 

Ceturtdien, 18. oktobrī, Dzintaru koncertzālē notiks leģendārā džeza kontrabasista Borisa Banniha 70 gadu jubilejas svinības. Boriss Bannihs spēlējis Latvijas Televīzijas un Radio bigbendā, bijis saksofonista Vadima Vjadro džeza kvarteta un grupas “MODO” dalībnieks. Leģendārs ir viņa tandēms ar bundzinieku Vladimiru Boldirevu, īpaši šī saskaņa izcēlās džeza  kvarteta “2R+2B” sastāvā. Bannihs piedalījies arī  mūsu “zelta klasikas” - trompetista Gunāra Rozenberga albuma “Laura” ierakstā – un tā ir tikai neliela daļa no cienījamā mūziķa karjerā paveiktā. Savā jubilejas koncertā Bannihs uzstāsies kopā ar kolektīvu “Modal Jazz Ensemble” un viesmāksliniecēm Olgu Pīrāgs, Evilenu Protektori. Koncertā, kas būs ieturēts bībopa stilistiskās tradīcijās, izskanēs gan oriģinālkompozīcijas, gan labi pazīstami džeza standarti.

 

Biļetes pieejamas "Biļešu paradīzes" kasēs un mājaslapā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti