Slēdz Latvijas 1. rokkafejnīcu Liepājā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Kā galveno slēgšanas iemeslu īpašnieki min finansiālas grūtības. Kas turpmāk notiks ar rokkafejnīcas ēku, pagaidām vēl neesot izlemts, tādēļ runas, ka tajā varētu darboties Makdonalda ēstuve, uztveramas tikai kā baumas.

No šodienas slēgts viens no Liepājas simboliem - Latvijas 1. rokkafejnīca. Kā galveno slēgšanas iemeslu īpašnieki min finansiālas grūtības. Kas turpmāk notiks ar rokkafejnīcas ēku, pagaidām vēl neesot izlemts, tādēļ runas, ka tajā varētu darboties Makdonalda ēstuve, uztveramas tikai kā baumas. Ļoti sāpīgi Latvijas 1.-mās rokkafejnīcas slēgšanu Liepājā uztver pilsētas patrioti un mūziķi, uzsverot, ka tādējādi Liepāja zaudē kādu ļoti būtisku un simbolisku savas identitātes daļu.

Daudz laimes! - šādu vēlējumu dziesminiece Maija Kalniņa izteica vēl pavisam nesen - pirms aptuveni diviem mēnešiem, kad Liepājas rokkafejnīca svinēja 10 gadu jubileju. Diemžēl šis vēlējums nav piepildījies, un rokkafejnīca vakar tika slēgta. Maija Kalniņa un arī daudzi citi mūziķi to uztver ļoti sāpīgi, uzsverot, ka tādējādi no Liepājas sejas tiek izdzēsts kāds ļoti būtisks, raksturīgs un simbolisks pilsētas vaibsts.

Ļoti līdzīgas izjūtas ir arī mūziķim Fēliksam Ķiģelim. Viņš pat šai ziņai sākotnēji nav gribējis ticēt, lai pārliecinātos, personiski zvanījis kafejnīcas īpašniekam.

Rokkafejnīcas īpašnieki Raivo un Mareks Mediņi atzīst, ka arī viņiem šis bijis ļoti smags lēmums, taču reizē arī tikpat likumsakarīgs un neizbēgams. Pie tā vainojama ekonomiskā un demogrāfiskā situācija. No Liepājas aizbrauc aizvien vairāk cilvēku, un arī palicējiem naudas vairāk nekļūst, skaidro Raivo Mediņš.

Arī ar Liepāju saistītie mūziķi atzīst, ka šai ziņā rokkafejnīcas slēgšana ir kā pilsētas reālās situācijas spogulis. Ja valstsvīri vārdos deklarē, ka Latvijā sākusies izaugsme, tad cilvēki reālajā dzīvē to nejūt. Kā spilgts piemērs tam bijusi Maijas Kalniņas pieredze, veidojot svētku pasākumus 18. novembrim.

Mūziķi uzsver, ka īsti negribas pat domāt, kas turpmāk apdzīvos rokkafejnīcas ēku. Vismazāk tajā gribētos redzēt, piemēram, Makdonalda ēstuvi. Makdonalds latviskas rokkafejnīcas vietā blakus Rožu laukumam - tas arī savā ziņā dziļi simboliski atspoguļotu mūsdienu tendences. Raivo Mediņš gan uzsver, kam ēka tiks pārdota vai izīrēta, īpašnieki pagaidām atbildēt nevar.

Liepājas mērs Uldis Sesks kafejnīcas slēgšanā saredz vairāku faktoru kopumu - viens no tiem - kafejnīcai kļuva grūti konkurēt ar citiem līdzīgiem uzņēmumiem Liepājā.

Brāļi Mediņi pieņem, ka kaut kad nākotnē ar savām idejām varētu atgriezties Liepājā, bet šobrīd koncentrēsies uz darbu Rīgā, kur nepilnu gadu Reiterna namā viņi arī atvēruši rokkafejnīcu. Raivo Mediņš tās stāvokli vērtē kā stabilu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti