«Skyforger»: Prūšu cīņām agresīva un smaga mūzika ir piemērota

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Jau vēstīts, ka pēc piecu gadu ražīga darba šonedēļ savu jauno albumu „Senprūsija” klajā laidusi grupa „Skyforger”. Albums veltīts senajai baltu tautai – prūšiem, kuri gadsimtu gaitā iznīcināti kopā ar savu unikālo kultūru. Kā Latvijas Radio pastāstīja grupas vokālists Pēteris Kvetkovskis, prūšu niknajām cīņām agresīva un smaga mūzika ļoti labi iet klāt.

Pagan/folk metāla grupa „Skyforger” pastāv jau 20 gadu, un savā mūzikā tā allaž ietvērusi vēstījumus par senču pagātni un tradīcijām. Ir bijuši albumi, velīti zemgaļiem, baltu 13.gadsimta cīņām, arī latviešu strēlniekiem. Jaunākā albuma uzmanības centrā ir senā baltu tauta – prūši.

Prūši kā trešā baltu tauta ir svarīgs mūsu kopējās baltu vēstures posms, kas diemžēl atstāts aizmirstībai, un „Skyforger” uzskata, ka to ir nepieciešams aktualizēt. Pirms albuma tapšanas grupa ar vēsturnieka Agra Dzeņa palīdzību rūpīgi pētījusi prūšu vēsturi, un albums ir tās interpretācija mūzikā.

„Par pamatu, protams, kalpo prūšu cīņas pret krustnešiem 12., 13.gadsimtā, tie ir visvairāk aprakstītie notikumi hronikās," stāsta grupas vokālists Pēteris Kvetkovskis. "Tāpat kā varoņi – viņu vidū Herkus Monte, kas bija viens no izcilākajiem prūšu brīvības cīnītājiem. Tad esam apspēlējuši vēl vairākas leģendas, piemēram, kā izcēlusies prūšu tauta. No ziemeļiem atbraukuši divi brāļi Videvuds un Prūtenis, kas likuši pamatus prūšiem."

"Tā kā stāsti ir traģiski un cīņas niknas, tad agresīva un smaga mūzika tur ļoti labi iet klāt,” turpina mūziķis.

Albumā ir arī dziesma „Rāmava”, kas veltīta vācu hronikās pieminētajai leģendai par visu baltu centrālo svētvietu, kas atradusies Prūsijā.

„Prūsija it kā bijusi garīgais baltu centrs, kur atradusies Rāmava – galvenā svētvieta, kur dzīvojis krīvu krīvs – virspriesteris. Bet to pierādīt šodien neviens vairs nevar," atklāj Pēteris Kvetkovskis.

Izpētes procesā Pēteris Kvetkovskis pārliecinājies, ka ļoti daudz kas saistībā ar prūšu vēsturi ir tikai vairs leģendu līmenī un materiālu par prūšiem kopumā līdz mūsdienām saglabājies ļoti maz.

Ne velti albuma vākam izvēlēts zīmējums, kurā redzami arheoloģiskajos izrakumos atsegti cilvēka kauli:

"Tā doma bija tāda, ka, lūkojoties uz šo bildi, mēs redzam, ka viss, kas no prūšiem palicis pāri, ir kauli, smiltis un putekļi," stāsta Kvetkovskis. "Prūši ir pierādījums, cik viegli un vienkārši var tauta pazust no vēstures lappusēm. Neteiksim, ka viņus iznīcināja, jo galvenais iemesls bija tas, ka viņi asimilējās vācu sabiedrībā. Vāciešiem tajos laikos viņu kultūra neinteresēja, arī viņi paši par svarīgāko uzskatīja iekļaušanos vācu vidē, un tā viņi arī iznīka. Es domāju, tas ir tāds biedējošs piemērs, cik vienkārši tas var notikt”.

Albumā iekļautas 12 dziesmas, divās no tām dzirdama arī prūšu valoda. Viena ir prūšu tautasdziesma ar nosaukumu „Ei skīja, skīja”, otra - dziesma „Rāmava”, kurā par vadmotīvu izmantota sena prūšu-lietuviešu tautasdziesma.

Pēteris Kvetkovskis gan norāda, ka ļoti grūti spriest, cik šī valoda autentiska.

„Valoda it kā ir restaurēta. Ir saglabājušās Bībeles prūšu valodā, tikai tās priekš prūšiem ir rakstījuši vācieši. Prūšu izcelsmes lietuvieši pat ir iztaisījuši prūšu vārdnīcu, un pasaulē ir prūšu pēcnācēji, kas spēj runāt šajā valodā. Taču pastāv strīdi par šīs valodas autentiskumu,” skaidro Kvetkovskis.

Jau 8. aprīlī grupa „Skyforger” uzsāks koncertus ārzemēs, līdz pat aprīļa beigām uzstājoties Ungārijā, Čehijā, Vācijā un Portugālē. Plānots, ka Latvijā grupas jaunā albuma prezentācijas koncerts notiks maija vidū, bet jūlijā „Skyforger” uzstāsies festivālā „Zobens un lemess”, kas notiks Saukas dabas parkā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti