Kultūras ziņas

Esplanādē svin Eiropas dienu

Kultūras ziņas

Stikla dizains Latvijas vēstniecībā ASV

2. Starptautiskā mūzikas olimpiāde Rīgā

Skolēni - komponisti prezentē savus darbus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pateicoties čaklajiem mūzikas pedagogiem, Latvijas komponisti kļūst aizvien jaunāki un arī augumā mazāki. Agrā pavasarī LTV stāstīja par mūzikas akadēmijā studējošu komponistu daiļradi, vēlāk par mūzikas vidusskolu audzēkņu veikumu un tagad jau par 12 gadus veciem komponistiem. Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmijā piektdien noslēdzas otrā starptautiskā mūzikas olimpiāde. Profesionāļu žūrija vērtēja 20 bērnu un jauniešu sarakstītās kompozīcijas un apdares.

Pirmajā starptautiskajā mūzikas olimpiādē, kas notika Tallinā, uzvarēja Ēriks Zeps no Latvijas. Tāpēc otrā olimpiāde notiek Rīgā. Dalībnieku vidū seši latvieši, seši igauņi, arī Lietuvas, Slovēnijas, Čehijas un Polijas pārstāvji.

Aizvadīto trīs dienu laikā skolēni divās vecuma grupās - no 12–14 gadiem un no 15–18 gadiem - demonstrējuši solfedžo un mūzikas vēstures zināšanas. Piektdien viņi uzstājas kā skaņraži - aranžētāji un komponisti. „Šis skaņdarbs būs veltījums manai draudzenei, kura pāragri traģiski gāja bojā,” sava darba izcelsmi skaidro Trīnu Hommika.

Pasākuma rīkotāja Ruta Kanteruka uzsver jaunu talantu atklāšanas nozīmi. „Olimpiādē ir lielisks veids, kā atklāt talantus ka virzi talantus ka starptautiskā mērogā gūt pozitīvu pieredzi un iepazīties,” saka Kanteruka.

Lai nokļūtu olimpiādē, jāiztur nacionālā atlase. Lauris Žarinovs, kurš konkursā uzstājas ar tautas dziesmas „Līgodama upe nesa” aranžiju, Jāzepa Mediņa mūzikas skolā studē saksofona spēli. Lai arī žūrijā ir starptautiska mēroga mūzikas autoritātes un tās priekšsēdētājs ir ievērojamais komponists Ēriks Ešenvalds. Lauris, no kritikas nebaidās. „Vajag jau kaut ko arī uzklausīt bet to negatīvo kritiku nevajag ņemt vērā...,” norāda Žarinovs.

Arī rīkotāji uzsver, mūzikā sacensība vienmēr ir apspriežama. Tāpēc diplomus saņems visi un galvenā balva ir nevis ceļojums uz siltajām zemēm, bet vērsta uz jaunā mūziķa izaugsmi – proti - mūzikas meistarklases Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti