Rīta Panorāma

"Pavasara balsis . Štrauss. Ofenbahs.Fon Supē" kopā ar orķestri "Rīga" un solistiem

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

Intervija ar Kasparu Tobi un Daci Straumi

Skaņu performance «Meklētājs» rada telpu klausītāju meklējumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

7. aprīlī, plkst. 20.00 kinoteātra “K.Suns” telpās tiks atklāta piecu koncertu tūre skaņu performancei “Meklētājs”. Jaunizveidotais duets, mūziķe Dace Straume un grupas “Dzelzs vilks” taustiņinstrumentālists, sintezatoru pavēlnieks un multinstrumentālists Kaspars Tobis, sniegs pirmreizēju uzvedumu, atklājot pašdarinātus skaņu motīvus.

Priekšnesuma skaņu sintēzē apvienosies Kaspara Tobja spēle uz 4 sintezatoriem kopā ar 6 skaņu gongiem, kokli ar vairākiem netradicionāliem instrumentiem un balss dziedājumiem Daces Straumes izpildījumā.

Skaņu ceļojumā apvienojas zināmi paredzamas un neierasti neparastas skaņu pasaules. Savienojoties divām dažādi daudzpusīgām skaņu pasaulēm – elektroniskajai un akustiskajai  dabas saskanēšanai – rodas misteriozi netveramu sajūtu pieredze, kas apliecina – mēs visi esam izzinātāji šajā pasaulē.

Satiekoties Dacei Straumei un Kasparam Tobim, diviem meklētājiem ārpus ierastās ikdienības, izkāpjot ārpus rāmjiem un ļaujoties brīvajam beznosacījumu kritienam mūzikas un skaņu sintēzē, rodas citāda telpa, kurā nav ne pieprasīšanas, ne gaidīšanas.

Kā sarunā ar Latvijas Televīzijas raidījumu “Rīta Panorāma” atzina Kaspars Tobis, šī sadarbība ir ienesusi viņu mākslā sponatanitāti, galvenokārt Daces Straumes neparasto instrumentu dēļ.

“Mēs paši esam sameklējuši viens otru. Mēs ar savām skaņu pasaulēm, kas šķietami liekas nesavienojamas, sākot sajusties un spēlēt, sapratām, ka sintēze ir unikāla. Šajā meklēšanā mēs radām telpu un radām cilvēkiem vidi, lai viņi varētu atrast savu meklējamo. Tajā nav vārdu, tajā nav īpaša scenārija un mērķu. Tā ir dzīva improvizācija,” sarunā ar Latvijas Radio bilda Dace Straume.

Tā sauktais stihiju zvans ir ar dzidru un kristālisku skaņu, un šis skanējums savā ziņā labi raksturo visa projekta ideju.

“Viņi ir no bambusa. Iekšā ir sudraba stienīši un kristāliņš. Un kustinot viņus, šis kristāla gabaliņš pieskaras sudraba stienīšiem un līdz ar to rada ļoti, ļoti skaistu, maģisku efektu. Un tiešām es domāju, ka arī mūsu radītās skaņu performances ir zināma tāda atveldzēšanās, relaksēšanās, iedvesmošanās,” pastāstīja Dace Straume.

Līdzās zvaniem Dace Straume koncertā, protams, spēlēs skaņu gongus, ar kuriem viņas vārds jau ilgāku laiku ir ļoti cieši saistīts. Kā viņa pati atzīst – tad pievēršanās gongiem pirms 8 gadiem viņu atsauca atpakaļ pie viņas īstās būtības. Ideja Daces Straumes gongus savienot kopā ar Kaspara Tobja sintezatoru spēli pieder viņu abu ilggadējai paziņai, koncertu menedžerei Sarmītei Šteinei.

“Gongi – tā ir vibrācija. Un arī katram cilvēkam ir sava vibrācija. Un tā kā es zināju gan Kasparu, ko viņš dara, gan Daci, tad vienā reizē es sēdēju un es viņus sadzirdēju kopā. Un es sapratu, ka viņi var spēlēt kopā. Un es viņiem vienkārši ieteicu, varbūt jums tur kaut kas varētu sanākt. Nu un viņi satikās,” atklāja Šteine.

Dace ar Kasparu personiski nebija pazīstami, bet pēc Sarmītes ieteikuma, Dace viņam piezvanīja un abi satikās.

“Protams, līdz ko atskanēja viņa sintezatori un mūzika, es jau pilnīgi dzirdēju, kā mēs saplūstam.

Šīs divas it kā atšķirīgās skaņu pasaules – elektroniskā un dabas skaņu pasaule, bet tā sintēze, kas rodas šajā visā, kad tās skaņas meklē viena otru un kad tur piedzimst citas skaņas.

Un tā radās “Meklētājs”,” teica Straume.

Kaspars sākumā bijis atturīgi noskaņots, bet tā kā viņam patīk eksperimentēt un pārkāpt robežas mūzikā, viņš piekrita pamēģināt.

“Tad es padomāju, ka ne jau man katru dienu piedāvā sadarboties ar sešiem gongiem. Tiešām tas ir instruments, kam ir ļoti masīva skaņa. Un ar visu datorizēto, sintezēto pasauli es nemaz nevaru iegūt šādus tembrus, kas skan tik apjomīgi un jaudīgi. Un miksējot klāt tās lietas, ko es daru, reizēm var rasties ļoti interesanti skaņu savirknējumi, faktūras un pat tembrāli kaut kādas jaunas lietas. Tad mēs vairākas reizes mēģinājām un man sāka arvien vairāk iepatikties,” atklāja Kaspars Tobis.

Kaspara Tobja spēle uz četriem sintezatoriem koncertā apvienosies ar Daces Straumes sešu gongu skaņām, tāpat Dace izmantos kokli, vairākas flautas, skanošās bļodas, vēju zvanus un arī savu balsi. Koncertos dzirdamajām kompozīcijām būs savas vadlīnijas, bet ļoti liela vieta būs atstāta improvizācijai.

“Jo dziļāk mēs visā tajā ļāvāmies doties, kur tās skaņas aicina, jo tur sāka dzimt tādas lietas, ka mēs paši bijām pārsteigti, un tas ir laikam tas interesantākais, ka tas process ir dzīvs, tas nav iestudēts, bet tas vienkārši dzimst tur, kur skaņas aicina,” norādīja Straume. “Un šīs divas skaņu pasaules viena otru fantastiski papildina. Patiesībā mūsu projekts ir par apstāšanos. Un ka laiks parādās tad, kad mēs apstājamies. Un ka tad tu vari atrast sevī to, kas tu patiesībā esi.”

Šis nestandarta projekts skanēs arī nestandarta koncertvietās. Performances “Meklētājs” pirmatskaņojums notiks Rīgā, kinoteātrī K.Suns, tad tā dosies ārpus Rīgas.

“Tad mēs 22.aprīlī dodamies uz Zemgali, uz ļoti skaistu kultūras centru Vircavas pagastā – “Lizari”. Tur ir radīta fantastiska mākslas telpa, kurā mēs būsim savienoti ar dabu, mēs atradīsimies tādā kā stikla kupolā.

Pēc tam 26.maijā mēs dodamies uz Vidzemi, Priekuļu pagastu, kur ir koncertmāja „Vecozoli”, kas atrodas meža ielokā pie dīķa. Un šo koncertu vēl arī papildinās daudzkrāsains gaismu šovs, ko gatavo Uldis Skoroderis,” atklāja Straume. Koncerts plānots arī Daugavpilī, Rotko centrā un Kurzemes pusē, mākslinieka Artūra Riņķa mākslas dārzā “Nekurienes vidū”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti