Kultūras ziņas

Atklātas Rīgas Fotogrāfijas biennāles izstādes

Kultūras ziņas

Divas tēmas. Divi formāti. Dažādi darbi

Daudz laimes, Arvo Pert!

Skaņraža 85. jubilejas zīmē Igaunijā rit ikgadējās «Arvo Perta dienas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Gruzīniem bija Gija Kančeli, britiem – Džons Taveners. Latviešiem ir Pēteris Vasks, bet igauņiem – Arvo Perts. Protams, runa ir par izciliem mūsdienu garīgās mūzikas komponistiem. Igaunijā septembris tiek vadīts Arvo Perta 85. jubilejas zīmē. Dzimšanas dienu komponists svinēs piektdien, 11. septembrī, kad kulmināciju piedzīvos arī ikgadējais festivāls “Arvo Perta dienas”.

Kādā senākā avīžrakstā lasāms – “ja igauņiem nebūtu tautieša, ko pazīst visā pasaulē, viņi tādu izdomātu, taču šāds cilvēks tiešām eksistē – igauņu komponists Arvo Perts jau vairākus gadus pēc kārtas ir pasaulē visvairāk atskaņotais mūsdienu komponists”.

Tomēr tieši jubilejas gadā pēc astoņu gadu atrašanās šī topa virsotnē viņš piekāpās citam kolēģim. Neskatoties ne uz ko, viņš arvien tiek uzskatīts par dižāko mūsdienu skaņradi.

11. septembrī viņam apritēs 85 gadi, un tad arī Igaunijā noslēgsies Pertam veltīts festivāls, kurā viens no dalībniekiem ir diriģents Endriks Iksveravs.

“Tradicionāli festivāls ''Arvo Perta dienas'' notiek ik gadu no 2. septembra līdz viņa dzimšanas dienai 11. septembrim. Šogad festivāls ir ļoti īpašs, jo mēs svinam Arvo Perta 85. jubileju. Mums ir apmēram 20-25 koncerti ne tikai Tallinā, bet vēl citviet Igaunijā,” stāsta kamerkora “Collegium Musicale” diriģents Endriks Iksveravs.

“Manuprāt, Arvo mūzika ir ļoti īpaša, jo ir vajadzīgs laiks, lai tajā iedziļinātos un aptvertu visas nianses un smalkās detaļas, lai to teicami atskaņotu.

Esmu redzējis daudz mūziķu, kuri iesākumā uzskata, ka tā ir ļoti vienkārša, taču tikai brīdī, kad to sāk dziedāt vai spēlēt, tad var atskārst, ko tā patiešām nozīmē un cik sarežģīti tā veidota. Katra nots, katra smalkā nianse ir tik nozīmīga. Mēs esam ļoti laimīgi, pagodināti, lepni, ka mums ir tāds komponists kā Arvo Perts. Mums patīk šī mūzika, un esam laimīgi svinēt viņa jubileju.”

Diriģents arī atzīmē, ka klausītāji festivāla koncertus līdz šim uzņēmuši ļoti sirsnīgi un silti, cēlušies kājās pēc koncerta un aplausi nerimuši vismaz 3-5 minūtes.

Visticamāk, uz komponista klātbūtni var cerēt viņa jubilejas dienā, kad arī ir festivāla kulminācija. Skaņradis pēdējos gados mēģina vairīties arī no izteikšanās presē, intervijas ar mākslinieku ir reta parādība. Viņš ar klausītāju sazinās ar mūzikas starpniecību un dārgo laiku velta tās radīšanai. Arvo Perts daudz sadarbojies arī ar Latvijas mūziķiem.

Liels Arvo Perta daiļrades un talanta cienītājs ir komponists Pēteris Vasks, kurš par igauņu kolēģa un dvēseles domubiedra radīto ir teicis: “Tas ir kaut kas no debesīm.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti