Kultūras ziņas

Komponistam Jurim Karlsonam – 70!

Kultūras ziņas

Opera un balets apbalvo labākos

Rīga dimd simtiem bungu balsīs

Skanīgi aizvadīts ceturtais Baltijas bundzinieku samits

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Svētdien krastmalā galvaspilsētas svētku noslēgumā Rīgu dimdināja 300 lieli un mazi bundzinieki. Skanīgi aizvadīts ceturtais Baltijas bundzinieku samits, kas ir vienīgais šāda mēroga pasākums ne tikai Baltijā, bet visā Ziemeļeiropā. Samitā vienā ritmā apvienojas vairāki simti bundzinieku vecumā no 3 līdz 75 gadiem. Precīzs samita bungotāju skaits vēl tiek aprēķināts, taču jau tagad zināms, ka bungu kopkorī piedalījās vismaz 300 sitaminstrumentu.

“Zini kā, dziedātājiem ir kori, kur var daudzi dziedātāji kopā dziedāt daudzbalsīgi, bundziniekiem – tad ir bungu samits,” salīdzināja bundzinieks Pēteris Lunde. “Reti jau bundzinieki satiekas – tikai kaut kādos festivālos, kad vieni kāpj nost no skatuves un otri kāpj virsū, un tad – čau, čau, kā iet, bet šeit var apskatīt, kādas kuram bungas, un tas ir ļoti interesanti.”

Savukārt Baltijas bundzinieku samita organizators Andžejs Grauds pastāstīja, ka pirms pāris gadiem šī bijusi vienkārši utopiska, maza ideja. “Kad es apzvanīju kolēģus, viņi teica – nē, nu ko mēs tur vāksimies, kā tas būs, bet tagad neviens nav jāpierunā vairāk. Ir baigi forši, ka pēdējos gados pie mums brauc arvien vairāk no ārvalstīm – Vācijas, Polijas, Anglijas, Krievijas,” prieku neslēpa Grauds.

Savukārt samita organizatore Sigita Grauda pastāstīja, ka uz samitu pieteicies 401 bundzinieks vecuma amplitūdā no trim līdz 75 gadiem. Precīzs bundzinieku skaits gan tikšot noskaidrots turpmākajās dienās.

“Nekad iepriekš neko tamlīdzīgu nebiju redzējis, un es domāju, ka tas ir lieliski, ka jaunie bundzinieki, kam nav kur spēlēt, var uzspēlēt kopā ar grupu. Rīkotāji ļoti gudri izdomājuši. Visiem bundziniekiem austiņā tikšķēja viens ritms, un bungu koris skanēja ļoti labi,” iespaidos par samitu dalījās Maiks Terana, bundzinieks no ASV.  

Savukārt grupas “The Sound Poets” līderis Jānis Aišpurs uzsvēra, ka arī vieta izvēlēta ļoti simboliska – Daugavas krastā. 

"Bungu spēks tiek parādīts vietā, kur mēs citreiz esam demonstrējuši savu prāta un dvēseles spēku,”

viņš teica.

Kā norādīja Andžejs Grauds, pasākums kļūstot aizvien lielāks: “Tā ir kā viena liela ģimene – un tas ir tikai pašsaprotami – jo tā ģimene kļūst lielāka, jo tai nepieciešama lielāka vieta – līdz ar to šogad tā bija krastmala, bet nākamgad mēs skatīsimies jau plašākos ūdeņos.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti