NABA Top

Par Radio NABA klausītāju favorītiem atzīti “Wolf Parade” un “Inokentijs Mārpls"

NABA Top

Top 25/10 LV jaunumi: PND, Rabenau & Mellamellene, Dry Cleaning u.c.

Top 25/10 LV jaunumi: Inde Indive, Jūdas Graši, Sleaford Mods feat. Amy Taylor u.c.

Skaņdarbs, kas tapis pirms autores dzimšanas, un citi jaunumi «Radio Naba» mūzikas topā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

“Radio Naba” mūzikas topa jaunumos – grupas “Inde Indive” smeldzīgā dziesma “Es šodien dzeru viens”, pankroka trio “Jūdas graši” garadarbs “Sūdi ventilatorā”, jaunā post-punk duo “PXWLL” veikums “Bichok”, Luca Yupanqui singls “V4.3 pt. 2”, kas tapis pirms autores nākšanas pasaulē, kanādiešu elektroniskās mūzikas grupas “Desire” kompozīcija “Zeros”, “Sleaford Mods” un Amy Taylor  kopdarbs “Nudge It” britu pankmūzikas cienītājiem un pagāniskas mantras piepildītā dziesma “Monolith” no “The Chills”

“Inde Indive” – “Es šodien dzeru viens”

2012./2013. gadā tapušais, bet tikai pērn izdotais muzikālais materiāls no “Inde Indive”, kas apkopots EP “Mater Omnium” un albumā “II”, jāklausās tad, kad ir laiks tajā pilnībā iegrimt. Grupas sākumi meklējami 2005. gadā Preiļos un pastāvēšanas laikā tā līdzdarbojusies Latgales jaunās mūzikas atmodā kopā ar tādām grupām kā “Bez PVN”,  “Dabasu Durovys”, “Green Novice” u.c. Lai gan vairāk nekā desmit gadus ilgajā mūžā grupas sastāvs variējis, tās kodols palicis nemainīgs, un šī brīža sastāvā “Inde Indive” apvienojušies Edgars Vylcāns, Uģis Vilcāns un Valdis Metlāns, bet ierakstos par basģitāras partijām atbildīgs Kārlis Josts.

Lai gan dziesmas nosaukums atsauc atmiņā nevienu vien vakaru, kas aizvadīts pēdējā pusgada laikā, “Es šodien dzeru viens” nav ironisks komentārs par neesošajām iespējām iedzert draugu lokā. Vārdos lakoniskā dziesma varētu pastāvēt arī bez tiem, jo izdziedātais ieņem paskaidrojošu otrā plāna lomu aiz instrumentālā pārdzīvojuma. Melodisks un smeldzīgs, gandrīz ambients post-roks, kas ievedīs melanholisku emociju straumē, ja tam ļausies.

“Jūdas graši” – “Sūdi Ventilātorā”

Janvāra beigās pie klausītājiem nonāca apvienības “Jūdas Graši” 10. albums ar nosaukumu "Sūdi ventilātorā". Līdz ar jauniem gabaliem, albumā iekļautas klausītājiem jau zināmas kompozīcijas “Kā pārdot Eskimosiem ledu”, “Mātes vārdi”, “Smirdoņa no kapiem” u.c.

Dalot kopīgu nosaukumu ar albumu, dziesma “Sūdi ventilātorā” un tās radītā iztēles aina ir jaunākais papildinājums “Jūdas grašu” daiļrades klasiskajai tematikai. Tā nepiespiesti atrodot vietu starp tādām kompozīcijām kā “Šodien iešu dirst” un “Apdirsties un mirt”. Ar jauno dziesmu “Jūdas graši” klausītājiem atgādina, kādēļ viņu garadarbi dažam labam ir īpaši tuvi sirdij. Bez liekas vāvuļošanas un sarežģītām metaforām pankroka trio savā stilā pasaka to, kas ikvienam no mums reizi pa reizei iekšā sakrājas.

“PXWLL” – “Bichok”

Kā vēsta grupas sociālo tīklu apraksti, “šodien andergraunds, rīt “MTV””. Protams, sapnis par nokļūšanu “MTV” ir visnotaļ cēls, bet jaunajam post-punk duo varētu izrādīties grūti realizējams, ņemot vērā, ka “MTV” ēterā no mūzikas palicis gandrīz nekas.

Noliekot pašsaprotamus jokus un “mūzikas televīzijas” dabisko atlasi malā, grupa “PXWLL” ir jauns pieteikums pulsējošajam post-punk žanram, kas spraucas ārā no Austrumeiropas valstu vīlēm. PXWLL ir duets no Rīgas, kura sastāvā ir Pavels Pidgora (basģitara un vokāls) un Danīls Tolmačevs (ģitara). Kā par nepilnu 2 minūšu garo dziesmu “Bichok” lakoniski izsakās tās autori – “aktuāla kompozīcija, jauns skanējums”.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Luca Yupanqui – “V4.3 pt. 2”

“V4.3 pt.2” ir pirmais singls no 2. aprīlī gaidāmā albuma “Sounds of the Unborn”, kas iznāks zem “Sacred Bones Records” leibla. Albuma nosaukums atklāj iemeslu, kādēļ šis singls un drīzumā gaidāmais albums piesaistījis plašu uzmanību. Tie tapuši pirms autores nākšanas pasaulē. Jā, tu izlasīji pareizi. “Sounds of the Unborn” autore Lūka Jupunki (Luca Yupanqui) savu muzikālo debiju radīja vēl esot embrijs savas mātes vēderā. Protams, albums tapis sadarbībā ar Lūkas vecākiem un mūziķiem – Elizabeti Hartu (Elizabeth Hart) un Lī “Scratch” Periju (Lee “Scratc” Perry). Pirms-dzimšanas, pirms-apziņas, pirms-esības, mātes dzemdē radītās skaņas trijotne ierakstījusi piecu stundu garas meditācijas laikā ar biosonisku MIDI tehnoloģiju palīdzību, fiksējot tajā brīdī nedzimušās mākslinieces radītās vibrācijas.

“V4.3 pt.2” varētu raksturot kā tumšu, elektronisku, ambientu skaņdarbu, kas ir spocīgi hipnotizējošs un, apjaušot tā tapšanu, baudāms ar ziņkārīgu interesi. Pēc singla noklausīšanās gan bija neliela vilšanās, ka ieraksts neatdzīvināja kādas sen aizmirstas atmiņas vai sajūtas par pirms-dzīves stāvokli, kuras spētu komunicēt tikai vēl nedzimusi apziņas forma. Uz nopietnas nots, “Sounds of the Unborn” nākotnē varētu bieži tikt piesaukts diskusijās par to, kur novelkama robeža mākslai un mākslinieciskajai integritātei.

 

“Desire” – “Zeros”

Kanādiešu elektroniskās mūzikas grupā “Desire” apvienojušies dziedātāja Megana Luīze (Megan Louise) un “Chromatics” dalībnieki Džonijs Džūls (Johnny Jewel) un Nets Valkers (Nat Walker). Kopš 2009. gada, kad tika izdots apvienības debijas albums, pagājis ievērojams laiks. Līdz pagājušajam gadam tika izdoti atsevišķi singli, kas visbiežāk bija papildinājums kādas filmas skaņu celiņam, tādēļ nepacietīgu sajūsmu izraisīja ziņa par grupas otro studijas albumu, kura izdošana bija paredzēta 2020. gada vasarā. Tomēr pilna albuma vietā grupa pērn priecēja tikai ar diviem singliem “Escape” un “Liquid Dreams”.

“Zeros” ir trešais singls no drīzumā (cerams) gaidāmā albuma “Escape”. Elektroniskas mūzikas ritmos ietērptas, apātiskas ikdienas rutīnas emocijas, kuras izraisījis pēdējā laika stāvoklis. Kā raksta kompozīcijas autori, singls notver šķietami bezgalīgo tiekšanos pēc “jaunā normālā” un tā “cikliskā mūzika atbalso atmiņas par atkārtoti redzētiem sapņiem”.

“Sleaford Mods” feat. Amy Taylor – “Nudge It”

“Nudge It” ir singls no janvārī iznākušā apvienības “Sleaford Mods” albuma “Spare Ribs”, kas noteikti bija labs gada sākums visiem britu pankmūzikas cienītājiem. Šajā singlā piedalās arī Eimija Teilore (Amy Taylor) no Austrāliešu pankrokeriem “Amyl and the Sniffers”.

Sarkastiskā un asā stilā, kas piemīt tikai britu pankiem, Notingemas duets sniedz savu komentāru par apkārt esošo sociālo situāciju. “Nudge It” kontrastē neapskaužamo, iespējās ierobežoto britu trūcīgā sabiedrības slāņa dzīvi ar šajā sabiedrībā priviliģētajiem. Vokālists Džeisons Viljamsons (Jason Williamson) skarbi kritizē to, kā augstāko klašu pārstāvji romantizē un caur estētikas prizmu vērtē zemāko klašu dzīves apstākļus un prakses, kas šķiet kā atklāta ņirgāšanās. Spēcīgs novērojums, kuras nokaitināto toni meistarīgi akcentē stingrā un uzkurinošā Endrū Ferna (Andrew Fearn) mūzika.

“The Chills” – “Monolith”

Pagāniskas mantras piepildītā dziesma “Monolith” ir otrs singls no gaidāmā “The Chills” albuma “Scatterbrain”, kas tiks izdots 14. maijā. Jaunzēlandes indie-popa/melodiskā roka grupa savu darbību uzsāka pirms vairāk nekā 40 gadiem, bet to vidū piedzīvojusi vairākus darbības pārrāvumus un dalībnieku maiņas.

Par singla videoklipu “The Chills” līderis un nemainīgais dalībnieks Martins Filips (Martin Phillipps) komentē, ka tas tapis iedvesmojoties no atrastajiem septiņdesmito gadu NLO žurnāliem. Tie arī pavedinājuši uz dziesmas ezoterisko tematiku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti