Kultūras rondo

Elmāra Seņkova vīzijas un idejas, kādam būt Nacionālajam teātrim nākotnē

Kultūras rondo

Šīs vasaras festivāla "Sansusī" raksturīgākās iezīmes

Liepājas simfoniskā orķestra mūziķi aicina uz festivālu "Rimbenieks"

Skaisti koncerti un Dienvidkurzemes iepazīšana – mūziķi aicina uz festivālu «Rimbenieks»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Laikposmā no 12. līdz 28. augustam daudzviet Dienvidkurzemē ieskanēsies Liepājas Simfoniskā orķestra un Dienvidkurzemes novada pašvaldības rīkotais mūzikas festivāls, kas ar godu nes kādreizējā Liepājas pilsētas mēra, Liepājas operas, Tautas konservatorijas un Mākslas skolas dibinātāja Evalda Rimbenieka vārdu. Divus no kopumā 14 festivāla "Rimbenieks" koncertiem piedāvās pianistes Agneses Egliņas, klarnetista Kārļa Catlaka un flautista Reiņa Lapas trio. 

Vaicāts, kāda ir festivāla "Rimbenieks" būtība, Kārlis Catlaks Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" to atklāj šādu: "Mēs aizbraucam pie tiem, kuri varbūt nevar kaut kādu iemeslu dēļ atbraukt pie mums; pārējie brauc uz tām vietām uzzināt kaut ko jaunu, izbaudīt skaistus koncertus un pie reizes varbūt paķer klāt arī kādu tūrisma objektu, iepazīst, kas vēl ir interesants ir Dienvidkurzemē." 

Protams, par viesošanos daždažādās šīs puses vietās ir sajūsmināti arī paši izpildītājmākslinieki. Catlaks stāsta, ka pērn, kad iesākuši festivālu, mūziķiem bijis liels pārsteigums, cik Dienvidkurzemē daudz īpašu vietu, kur viņi iepriekš nav bijuši: "Parasti brauc kaut kur tālāk ko skatīties – jo tālāk, jo glaunāk liekas, bet patiesībā pie mums ir tik daudzas  skaistas, ar enerģiju bagātas un interesantas vietas, kuras ir vērts apskatīties. [..] 

Mums vienmēr ir prieks aizbraukt pie klausītājiem un uzstāties neierastākās vietās. Viens ir koncertzāle – tas tomēr uzliek kaut kādu formātu, uzliek kaut ko, ko sagaida klausītājs, bet šādā veidā tas viss ir nedaudz intīmāk, tuvāk." 

Reinis Lapa piebalso: "Ir interesanti gatavoties programmai, ir interesanti braukt uz turieni un pēc tam ļauties tam, ka nezini, kā tas izdosies, kā tas skanēs, kur sēdēs publika, un tad uz vietas risināt visus jautājumus, piedzīvot to mirkli, sadzirdēt tajā brīdī." 

Šogad pārsteiguma un bagātināšanās brīžus klausītāji un mūziķi Agnese Egliņa, Kārlis Catlaks, Reinis Lapa kopā piedzīvos Kalētu Mūzikas un mākslas pamatskolā un Durbes luterāņu baznīcā. Programmu šiem vakariem izraudzījusi Egliņa. Koncertos skanēs ne tikai liega un romantiska, bet arī virtuoza un enerģiska franču mūzika. Līdzās tai – latviešu skaņrades Lūcijas Garūtas daiļrade. Egliņa atgādina, ka šogad ir izcilās komponistes simtgade un, kas būtiski koncertprogrammas kontekstā, – Garūta bija viena no tām mūziķēm, kura 20. gadsimta 20. gados devās uz Franciju skoloties pie Alfrēda Korto un Pola Dikā, viņa arīdzan tekoši runāja franču valodā. "Man liekas, viņa brīnišķīgi iederēsies šajā vakarā starp lielajiem franču grand komponistiem," piebilst mūslaiku spožā pianiste. Savukārt viņas kolēģis, flautas spēles meistars teic: "Mūsu programma būs enerģijas pilna kā Agnese, kura visu laiku ir staigājošs sprādziens. Koncerts būs kā pozitīvas, labas enerģijas lādiņš." 

Arī pārējās festivāla koncertprogrammas tapušas līdzīgā garā, proti, kā mūziķu iniciatīva, ko viņi vēlas spēlēt, kas viņiem šķiet interesants, atzīmē Catlaks. 

Programmas darinātas, piedomājot par visiem klausītājiem – gan tiem, kuri orientējas niansēs, gan tiem, kuri vienkārši atnāk atpūsties, uzsver Lapa. Piedāvājums sniedzas no baroka mūzikas līdz pat džezam. 

"Rimbenieka" atklāšanas notikums gaidāms 12. augusta vakarā Grobiņas Livonijas ordeņa pilsdrupās. Liepājas Simfoniskais orķestris, vijolniece Līga Baltābola un diriģents Gintars Rinkevičs interpretēs Antonio Vivaldi "Četrus gadalaikus". Būs arī Pētera Čaikovska "Serenāde stīgu orķestrim". 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti