NABA Top

Radio NABA favorīti 2021.gadā: “Sleaford Mods”, “Public Service Broadcasting” un “audrú”

NABA Top

Top 25/10 LV jaunumi: The Smile, Built to Spill, Suns Signature u.c.

Top 25/10 LV jaunumi: Vultura, Beach House, Solo Ansamblis u.c.

«Šis čista labs» un citi jaunumi «Radio Naba» mūzikas topā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

"Radio Naba" mūzikas topa pašmāju jaunumos – jauns projekts "Vultura", mūziķa Aleksandra Barona debijas solo albums un Jānis Puriņš ar "Pure Inch". Ārzemju topu papildina Jacques Greene, "Rolo Tomassi", "Royksopp", "Silverbacks", "Beach House", "Beach House", "Black Country, New Road", "Solo Ansamblis", "Warpaint".

"Vultura" – "Fairytale" [pašizdots]

"Vultura" ir jauns pašmāju projekts, kura autore ir mūziķe Annija Tīna Kukuka. Jau pērn viņa viņa "pagrozījās" (pašas mākslinieces teiktais) "Radio Naba" ar singlu "Call 111 444", kas gada beigās izcīnīja augsto 44. vietu. Pirms debijas albuma, ko mūziķe sola "ļoti agrā pavasarī", mūsu rīcībā viņa nodevusi jaunāko Vultura singlu "Fairytale", kas tapis kopā ar producentu Mark1Record. Par "Fairytale" autore stāsta, ka dziesma ir savā ziņā "stāsts par ilgām pēc sen zudušā" (...) "Tā ir nespēja pieņemt tagadējās situācijas jaunajā dzīves posmā, jo ir vēlme atgriezties". Muzikāli es šo dēvētu par ļoti veiksmīgi noproducētu synth-pop skaņdarbu ballītēm, kurā neapšaubāmi saklausāmas arī post-punk un darkwave ietekmes, kuras "Vultura" min arī savā preses relīzē. To "Vultura" noslēdz ar teikumu "galvenais, lai skan apmēram šādi: "eu, jā, šis čista labs". Un ir arī čista labs!

Aleksandrs Barons – "Mūsu atmiņas ir saindētas" ["Sāpes skaņas"]

Februārī savu debijas solo albumu izdevis pašmāju mūziķis Aleksandrs Barons, kurš iepriekš bijis bundzinieks tādās apvienībās kā "Svētā Bērtuļa nakts" un "Stabs", kā arī piedalījies vēl citos projektos. Mūziķa debijas solo albumā "tīra patiesība" arī netrūkst daudz un dažādu viesu, no kuriem no kuriem visvairāk laikam jāizceļ Uģis Jansons, kurš kopā ar Aleksandru Baronu ir piedalījies arī visa albuma apstrādē. Albuma aktuālajā singlā "Mūsu atmiņas ir saindētas" labi dzirdama Uģa Jansona iespēlētā saksofona partija un vokāls gabala izskaņā, kā arī Alises Golovackas flauta, Evelīnas Kalniņas piebalss un Spāres Vītoles vijole.

"Pure Inch" – "Another Day" ["Bbop Music"]

Maigi izsakoties, nav bieži gadījumi, kad kādu Latvijas mūziķi sanāk iepazīt nevis caur e-pastu vai pašmāju presi, bet gan ārvalstu mūzikas veikaliem. Nekas vairāk par "Pure Inch is the project of Janis Purins" gan tur, lielākoties, nav minēts, toties uzslavēts par lielisku sintezatoru tembru izvēli, skaņdarba tekstūru un deviņdesmito gadu nogales vaibu. Gada sākumā mūziķis ir izdevis EP "Another Day" ar trīs skaņdarbiem, kas seko aizpērnā gada "The Feeling" – vēl vienam pasenas un patīkamas elektroniskās mūzikas sajūtas atnesošam singlam. Starp citu, no EP "Another Day" es vēl papildus šim gribētu izcelt otro gabalu "Ogre", kurš jau iegūst tumšākas aprises, spēlējoties ar cilpotiem vokāla sempliem. Ļoti ceru kādreiz sazināties ar Jāni Puriņu raidījuma "Mūzikas sirds" ietvaros.

Jacques Greene – "Taurus" ["LuckyMe"]

Kanādas mūzikas producenta Žaka Grīna kontā ir tikai divi studijas albumi, taču ļoti daudz veiksmīgu remiksu un kopdarbu ar tādām zvaigznēm kā Autre Ne Veut, "How To Dress Well", Katy B, Tinashe, "Radiohead" un daudziem, daudziem citiem. Janvāra beigās mūziķis izdevis jaunu solo projektu – naksnīgu EP "Fantasy", kuru prezentē ar centrālo singlu (un ieraksta ievadošo skaņdarbu) "Taurus". Visnotaļ tipisks Grīna darbs, kurā savijas elektriski drum’n’base ritmi kopā ar to tumšo, neuzbāzīgo, hipnotizējošo basa līniju un liegiem sievietes vokāla sempliem. Skaisti!

"Rolo Tomassi" – "Closer" ["MNRK"]

Pieredzējusī Šefīldas post-hardcore apvienība "Rolo Tomassi" februāra pašā sākumā atgriežas ar jaunu albumu "Where Myth Becomes Memory", kas ir jau sestais grupas diskogrāfijā. Allaž bijuši iecienīti rokmūzikas žurnālistu vidū un saņēmušī daudzus apbalvojumus, izskatās ka balvu plauktiņu "Rolo Tomassi" varēs papildināt arī 2022. gadā, jo pirmās atsauksmes par "Where Myth Becomes Memory" ir, maigi izsakoties, pozitīvas. Lai kā man to gribētos, albuma trešais singls "Closer" nav leģendārās "Nine Inch Nails" dziesmas kaverversija. Drīzāk šeit var saklausīt 90. gadu alt-rock balādes noskaņas, kā pirmie vismaz man prātā nāk "The Cranberries" ieraksti. Grupas taustiņinstrumentālists Džeimss Spenss preses relīzē tā arī norāda: "Ar šo singlu mēs gribējām parādīt pilnīgi citu "Rolo Tomassi" pusi".

"Royksopp" – "The Ladder" ["Dog Triumph"]

Kā atceramies, slavenais, reiz Salacgrīvā koncertējušais un 2013. gada "Radio Naba Top 100" uzvarējušais norvēģu duets "Royksopp", 2014. gadā, izdodot savu līdz šim pēdējo studijas albumu "The Inevitable End", nāca klajā ar paziņojumu, ka tas būšot grupas pēdējais. Daudzi (tai skaitā šo rindu autors) to iztulkoja kā grupas darbības pārtraukšanu, bet... viņi taču neko neteica par jaunu dziesmu (ne)radīšanu. Jau dažus gadus vēlāk parādījās dažādi kopdarbi, skaņu celiņi, remiksi, bet 2019. gadā pat tika izdota izlase "Lost Tapes" ar b-pusēm un iepriekš neizdotām dziesmām. Pērnā gada nogalē "Royksopp" atkal mistiski atgriezās ar 2 minūšu prelūdiju "(Nothing But) Ashes…", un drīz vien uzzinājām, ka šī prelūdija ir projektam ar nosaukumu "Profound Mysteries", kurš tiks izdots aprīļa izskaņā. Ar ko tieši 12 skaņdarbu albums atšķiras no 12 skaņdarbu "projekta", es nemācēšu pateikt, bet gada sākumā norvēģi ir klāt jau ar pilnvērtīgu singlu "The Ladder", kas būtībā ir tipisks, sapņains, viegli kosmisks "Royksopp" darbs. Starp citu, šobrīd jau interneta dzīlēs var dzirdēt projekta (nejaukt ar albumu!) trešo singlu "Impossible", kas tapis kopā ar slaveno Alisoni Goldfrapu no "Goldfrapp".

"Silverbacks" – "A Job Worth Something" ["Full Time Hobby"]

Pēdējos dažos gados ir krietni aktivizējusies Īrijas rokmūzikas skatuve. Slavenākais vārds noteikti ir Fountaines D.C., bet vēl viens no jaunpienācējiem mūzikā ir arī grupa "Silverbacks". Tiesa, par jaunpienācējiem viņus var nosaukt daļēji, jo grupa ir kopā jau pasen un daži jau pārsnieguši 30 gadu slieksni, taču savu debijas albumu "Fad" izdeva vien 2020. gadā. Tas grupai beidzot atnesa starptautisku slavu un likās, ka tagad "visas durvis vaļā", bet tad atnāca Covid-19... Koncertēt daudz nevarēja, bet studijā strādāt gan. Tā nu tapis uzreiz otrs grupas albums – "Archive Material", kurš tika izdots pirms pāris nedēļām. "A Job Worth Something" ir tā pēdējais singls (pirms tam tika izdoti vēl trīs). "Pandēmijas laikā es lielākoties dzīvoju kopā ar māsu, kura strādā veselības aprūpē, Seintdžonsas slimnīcā Dublinā. Es neesmu tik varonīgs, kāda ir viņa. Šī dziesma ir par kauna izjūtu par to, cik dažāda mūsu ikdiena bija. Kad man būs mazbērni, atceroties šos laikus, es viņiem stāstīšu nevis par sevi, bet gan savu māsu," par konkrēto dziesmu stāsta grupas solists Daniels O’Kellijs.

"Beach House" – "Only You Know" ["Sub Pop"]

Esam jau sagaidījuši burvīgās Baltimoras apvienības "Beach House" (2012. gada "Radio Naba Top 100" uzvarētāju!) astoto studijas albumu "Once Twice Melody". Precīzāk izsakoties, pēdējo albuma nogriezni, jo trīs ceturtdaļas no tā grupa jau izdeva pērn (pēdējo – šī gada ievadā). Tas nav pirmais gadījums nesenā mūzikas vēsturē, kad mākslinieki izvēlas albumu izdot vairākās daļās. Tam ir visai racionāls izskaidrojums – tādējādi grupa var ilgāku laika posmu sev pievērst uzmanību. Visu "kopbildi" vērtēsim, kad tiks izdota pēdējā "Once Twice Melody" daļa, bet jau šobrīd ir skaidrs, ka tas būs kārtējais "Beach House" albums, ko varēs klausīties ar milzu aizrautību un siltām sajūtām lietainos vakaros. "Radio Naba" par aktuālo singlu izvēlējusies trešās daļas dziesmu "Only You Know". Starp citu, vēl viens pluss šādiem "pa daļām" izdotiem albumiem – katrs pats izvēlas savu favorītdziesmu. Mana, piemēram, ir "Masquerade".

"Black Country, New Road" – "Concorde" ["Ninja Tune"]

Ne mazākajā mērā nepārspīlēšu teikdams, ka "Black Country, New Road" ir viena no pēdējo gadu visglorificētākajām jaunajām grupām. Un pamatoti. Jau ar savu pagājušā gada debijas albumu "For The First Time" BCNR pamanījās gan sasniegt ļoti labus pārdošanas rādītājus, gan arī kritiķu augstākās atzīmes un tika pie nominācijas prestižajai "Mercury Music Prize". Jaunais jeb otrais albums "Ants from Up There" grupas latiņu jau ir uzlidinājis milzīgos augstumos. Pagājušas vien dažas dienas, kad tas ir tirdzniecībā, bet jau šobrīd tas ar milzu atrāvienu novērtēts kā pagaidām 2022. gada labāko albumu. Un šeit nebūs pie vainas publicitāte presē par to, ka dažas dienas pirms albuma izdošanas par aiziešanu no apvienības paziņoja tās solists un ģitārists Aizaks Vuds (precīzu iemeslu neminot, bet norādot uz mentālās veselības problēmām). Grupas radītā mūzika nereti tiek salīdzināta ar kanādiešu "Arcade Fire" agrīnajiem ierakstiem, taču tas būtu pārāk primitīvs raksturojums, lai arī diezgan attaisnojošs konkrētajam singlam "Concorde". Visādi citādi grupa eksperimentē un flirtē ar dažādiem mūzikas žanriem – no post-punk līdz post-rock un tālāk. Vēl viens interesants fakts – grupas ierakstus izdod leibls "Ninja Tune", kas parasti izdod elektroniskās un hip-hop mūzikas ierakstus.

"Solo Ansamblis" – "Trance Atlanta" [pašizdots]

Lietuvas eksperimentālais rokmūzikas un elektroniskās mūzikas krustojumu piekopjošais kolektīvs "Solo Ansamblis" ir atpakaļ ar jaunu singlu "Trance Atlanta". Tas seko 2020. gada grupas līdz šim pēdējam albumam "OLOS" (raidījumā "Mūzikas Sirds" tolaik arī bija intervija ar grupas dalībnieku Vytautas) un principā turpina to pašu ceļu – uz spēcīgas un maršējošas basa līnijas likt virsū spalgu ģitāru. Šoreiz gan dziesmas vārdi sastāv vienīgi no deklamējoša "Trance Atlanta". Grūti teikt, vai šis ir pieteikums jaunam albumam, vai arī tiešām tāds kā turpinājums "OLOS" saturam.

"Warpaint" – "Champion" ["Virgin"]

Grūti pat noticēt, bet pagājuši jau seši gadi kopš tika izdots "Warpaint" pēdējais albums "Heads Up". Jāatzīst gan, ka tas nebija grupas spēcīgākais darbs, ja salīdzina ar lielisko debijas EP "Exquisite Corpse" un tam sekojošo debijas albumu "The Fool", ko tik daudz klausījos tālajā 2010. gadā. Nupat "Warpaint" izziņojuši jaunu ierakstu "Radiate Like This", kurš tiks izdots maijā. Pirmais singls "Champion" savā ziņā ir kaut kur pa vidu starp tumšajām notīm, ar kurām grupa sāka savu karjeru, un paplašinātāku skaņas buķeti, ar kuru "Warpaint" vairāk spēlējās nākamajos divos ierakstos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti