Kultūras ziņas

Rakstniecības un mūzikas muzejs Mārstaļu ielā

Kultūras ziņas

Izstāžu cikls Jūrmalas pilsētas muzejā

"Sinfonietta Rīga" un mobilo telefonu orķestris

«Sinfonietta Rīga» uzstājas kopā ar mobilo telefonu orķestri

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Neparastā, jauniešiem adresētā projektā iesaistījies kamerorķestris “Sinfonietta Rīga”. Sadarbībā ar zviedru komponistu Andersu Lindu un Ūmeo Universitāti tapusi mobilā lietotne, ar kuras palīdzību ikviens, pat skolēns, var  piedalīties skaņdarba radīšanā un muzicēt kopā ar orķestri. Šodien orķestra  mūziķi un komponists Anderss Linds mobilo lietotni izmēģināja kopā ar Rīgas 2. ģimnāzijas audzēkņiem. 

Skaņdarbu, kura mēģinājumā tikās orķestris, skolēni un komponists, sauc “Uphonia”. Orķestris spēlēja savus ierastos instrumentus, bet skolēni skaņdarba atskaņošanā piedalījās, izmantojot mobilos tālruņus. 

Anderss Linds pastāstīja, ka Zviedrijā pasniedz Ūmeo Universitātē un mobilo tālruņu orķestra koncepts esot viņa mākslas pētījumu objekts. 

“Es pētu, kā jaunos veidos izpildīt elektronisko skaņu. Man tas nozīmē jaunas mākslinieciskās iespējas, izmantojot mobilo tālruni kā instrumentu,”

skaidroja Linds. Savukārt kamerorķestra “Sinfonietta Rīga” diriģents Artūrs Gailis norādīja, ka šī radošā darbnīca notiek jau no aprīļa. 

“Komponists īstenībā ļoti lielu darbu ir izdarījis pa šo laiku un daudz ko pielabojis, un nu jau tas vairāk neizklausās pēc eksperimenta, nu jau tas izklausās tiešām pēc skaņdarba,” atzina Gailis. 

Anderss Linds kopā ar universitātes kolēģiem ir izstrādājuši mobilo lietotni,  kas ikvienam, arī mūzikas izglītību neguvušam cilvēkam, ļauj būt līdzdalīgam mūzikas tapšanas procesā. Projekta mērķis ir atrast pieeju, kā laikmetīgās mūzikas norisēs iesaistīt skolu jauniešus un radīt dziļāku interesi par skaņu pasauli.

“Būtībā tas nav nemaz tik komplicēti, uz ekrāna parādās dažādu krāsu paneļi, pa kuriem, kustinot pirkstus, ko norāda animācija, mēs varam radīt dažādas skaņas, gan stieptas, gan arī vairāk tādas, stacatto… Un dažādos skaņdarba brīžos tiek lietoti dažādi instrumenti. Un katrai cilvēku grupai ir sava partija, ko spēlēt,” skaidroja Rīgas 2. ģimnāzijas skolēns Roberts. 

Animētā skaņu pieraksta sistēma, kas mūzikas nespeciālistiem ļauj sekot sarežģītām partitūrām un piedalīties to atskaņošanā, ir tikai viens no Andersa Linda darbības virzieniem. 

Savas  radošās gaitas viņš sācis kā frīdžeza, roka un elektroniskās mūzikas radītājs. Tagad šo pieredzi viņš izmanto, veidojot kompozīcijas arī akadēmiskās mūzikas sastāviem. 

Skaņdarbos viņš labprāt izmanto moderno tehnoloģiju sniegtās iespējas un kopā ar universitātes kolēģiem rada  neparastus mūzikas instrumentus. Tajos  sadzīves priekšmeti kombinēti ar elektroniku un piedāvā iespēju ikvienam radīt skaņu kompozīcijas.

Jau piektdien jaunieši uz koncertu skolas zālē aicinās savus draugus un radiniekus, bet komponists Anderss Linds sola, ka šis nebūs pēdējais muzikālais eksperiments, kurā iesaistīti mobilie telefoni.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti