Kultūras ziņas

I.Zanderes un R.Kaupera dziesmu albums bērniem

Kultūras ziņas

Džeza komēdija "Hanuma" M.Čehova Rīgas Krievu teātrī

Berlīnes kulta orķestris Rīgā

«Sinfonietta Rīga» un Berlīnes kulta orķestra izaicinājumi koncertā Rīgā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Jau vēstīts, ka 26.septembrī jaunajā koncertzālē “Rīga” Zinātņu akadēmijas ēkā vienā koncertā apvienosies pašmāju kamerorķestris “Sinfonietta Rīga” un Berlīnes kulta orķestris „Andromeda Mega Express Orchestra”, kas dēvēts arī par vienu no stilīgākajiem avangarda ansambļiem. Abi kolektīvi spēlēs komponista Daniela Glancela jaundarbus un abiem kolektīviem sadarbība ir izaicinājums.

Lielāko daļu mūzikas, ko spēlē „Andromeda Mega Express” orķestris no Berlīnes, komponējis Daniels Glacels. Līdz ar ritmiski sarežģītām nošu partitūrām, viņš bieži atstāj brīvu vietu pašu mūziķu improvizācijām.

„Daži skaņdarbi ir ļoti neparasti, kur uz stīgām jāliek papīra saspraudes un jāveido gonga skaņas vai arī man – vijolniekam jāspēlē perkusijas. Neesmu to mācījies, bet nākas ielauzties,” stāsta “Andromeda Mega Express orchestra” vijolnieks Metjū Lonsons. „Gadu gaitā esam iemācījušies būt brīvi, pārstrukturēties, ja vajag, un uzticēties viens otram.

Abiem kolektīviem sadarbība ir izglītojošs izaicinājums. Kamēr akadēmiskās mūzikas lietpratēji “Sinfonietta Rīga” mācās uzdrīkstēties vairāk, tikmēr pie brīvības un dažādības radušie vācu mūziķi cenšas atsaukt atmiņā paklausību diriģenta rokai. Arī koncerta diriģents Jānis Liepiņš džezu diriģē pirmoreiz.

„Tur ir arī klasiskā, laikmetīgā, improvizācija, aleatorikas, ļoti krāšņa rāmjos neieliekama mūzika. Protams, man tā ir jauna mūzika es nekad agrāk neesmu neko tādu piedzīvojis,” atzīst koncerta “Alternatīvais džezs” diriģents Jānis Liepiņš.

Savukārt “Sinfonietta Rīga” koncertmeistars Anti Kortelainens norāda, ka vācu mūziķi palīdz ar savu attieksmi kamerorķestrim sajust nepieciešamo dziļumu, ko tik īsā koncerta sagatavošanas laikā ir grūti panākt.

40 mūziķu demonstrētā klasika, džezs, pops un alternatīvā mūzika vienuviet klausītāju vedīšot cauri plašai emociju gammai: no meditatīva miera līdz līksmai dzīves svinēšanas noskaņai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti