«Sinfonietta Rīga» stīgu kvartets, joga un videoprojekcijas uz vienas skatuves

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

25. aprīlī Arhitektūras un mediju centrā "H2O6" notiks kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" stīgu kvarteta koncerts "Mūzika. Mandala. Meditācija. Mijiedarbe".

Pētera Vaska Pirmo stīgu kvartetu, Filipa Glāsa Piekto stīgu kvartetu un Otro stīgu kvartetu "Company", kā arī Gevina Braiersa skaņdarbu "After the Requiem" papildinās jogā sakņota deja un videoprojekcijas.

"Sinfonietta Rīga" stīgu kvarteta mūziķis Kārlis Klotiņš norāda uz koncerta ietilpīgo nosaukumu, kas visai skaidri atklāj tā būtību:

Manuprāt, stīgu kvartets ir visai humāns medijs. Meklējām darbus, kas būtu interesanti paši par sevi, bet būtu izmantojami arī mijiedarbē ar videoprojekcijām un jogas kustību."

Tomēr ne visos darbos, kas iekļauti programmā, apvienosies visi elementi, piemēram, sen nedzirdēto Pētera Vaska Pirmo stīgu kvartetu, kas tapis 1977. gadā, ilustrēs tikai video.

Projekta ideja aizsākusies 2011. gadā, kad jogas pasniedzēja, aktrise, dejotāja un jogas centra "Bind" vadītāja Tatjana Binde kopā ar saviem audzēkņiem uzstājusies 16. Starptautiskajā Baltijas baleta festivālā, lai parādītu, ka arī joga var būt ļoti interesants plastikas izteiksmes veids. Viņas audzēkņu vidū bijusi arī "Sinfonietta Rīga" vijolniece Agnese Kanniņa-Liepiņa, un tieši viņai radusies doma savienot kamermūziku ar meditatīvu kustību.

Vēlāk ideja papildināta arī ar videoprojekcijām, kuru autores ir RISEBA humanitāro zinātņu maģistra studiju programmas "Audiovizuālā mediju māksla" studentes – režisore Agate Mežule un operatore Elīna Matvejeva.

Intervijā "Klasikai" Agate Mežule atklāj, ka iniciatīva veidot videoprojekcijas iecerētajam koncertprojektam nākusi no "Sinfonietta Rīga" mūziķu puses. "Vienojāmies ar augstskolu, ka šis būs mūsu bakalaura darbs. Pirmo nedēļu klausījāmies skaņdarbus un ideju bija daudz. Apspēlējām mandalas ideju. Vizuāli tās būs faktūru spēles, krāsas, ne konkrēti attēli.”

Kaut arī mūziku bieži pieņemts klausīties aizvērtām acīm, šoreiz būs citādi. Meditatīvo iespaidu pastiprinās ne tikai videoprojekcijas, bet arī jogas kustība.

Mans uzdevums – netraucēti papildināt mūzikas iespaidu tiem, kam acis paliks atvērtas. Nekādā gadījumā nevēlos novērst uzmanību, bet gan radīt kontrastu ar mūzikas dinamiku. Atstāju telpu arī improvizācijai. Katrā ziņā, tā nebūs deja, jo praktizēju jogu kā mākslu un dzīvesveidu," uzsver Tatjana Binde.

Jogas praktizētāja nesen izlasījusi filosofa Ošo atziņu, kas tagad kalpo par koncerta "Mūzika. Mandala. Meditācija. Mijiedarbe" moto: "Krist – tas ir dzīvot. Palikt dzīvam – tā ir dāvana. Būt laimīgam – tā ir tava izvēle."

Tatjana Binde no sirds vēlas, lai šo formulu nolasītu arī klausītāji: "Pagaidām pie mums vēl nelīst asinis. Mēs, kuri esam šeit, neatradāmies liktenīgajā lielveikalā "Maxima". Kāpēc mums nebūt laimīgiem?"

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti