«Sinfonietta Rīga» Liepājas Mākslas forumā izpildīs pasaulē reti atskaņotu video operu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Svētdien, 2. oktobrī, festivālu "Liepājas Mākslas forums" noslēgs pasaulē reti atskaņotais itāļu komponista Fausto Romitelli meistardarbs – video opera "An Index of Metals", kas klausītājiem piedāvās sirreālu un audiovizuālu mūsdienu operas pieredzi. Šo opusu izpildīs laikmetīgās mūzikas lietpratēji – valsts kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" mūziķu ansamblis un soprāns Joanna Frešele diriģenta Normunda Šnē vadībā, informēja festivāla rīkotāji.

Īsi pirms savas nāves komponists Fausto Romitelli, atdzīvinot sapni par totāli ainavisku mākslu, kopā ar savu draugu, videomākslinieku Paolo Pačīni (Paolo Pachini), dzejnieci Kenku Lekoviču (Kenka Lèkovich), skaņu mākslinieku Frančesko Džjomi (Francesco Giomi) un videomākslinieku Leonardo Romoli radīja audiovizuālu opusu "An Index of Metals" jeb "Metālu indekss". Kā norāda Liepājas Mākslas foruma organizatori, "tas ir mežonīgs, abstrakts stāstījums, kas pārvērš operas tradicionālo formu – tā mērķis ir iegremdēt klausītāju skaņas un gaismas transā".

"Tiem, kas atnāks uz koncertu Liepājā, būs iespēja šo visu baudīt klātienē, jo neviens ieraksts nepiedāvā to atmosfēriskumu un klātbūtnes sajūtu, kas ir jūtama, tikai klausoties šo darbu koncerta brīdī. No sirds iesaku izmantot šo iespēju, jo darba tehnoloģija ir ļoti sarežģīta un diez vai tuvākajā laikā tas Latvijā tiks atskaņots vēl," aicina "Sinfonietta Rīga" mākslinieciskais vadītājs un diriģents Normunds Šnē.

Aprakstot šo skaņdarbu, Normunds Šnē atklāj, ka "Romitelli "Metālu indekss" ir jauns skats uz mūsdienu operu, uz dažādu mediju sintēzi un, manuprāt, neticami veiksmīgs un ļoti neparasts darbs. Tas ir darbs, kas vēršas pie mūsu zemapziņas, darbs, kurā skan akustiskie instrumenti, taču principā nav nevienas dzīvas skaņas – tās visas ir pamatīgi apstrādātas un tiek izmantoti daudz un dažādi skaņu efekti. Sirreāla dzeja un ļoti abstrakts video – šie ir komponenti, kas saplūst vienā materiālā un izveido šo vienreizējo, neatkārtojamo mākslas darbu."

Šo darbu kopā ar valsts kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" mūziķu ansambli izpildīs laikmetīgās mūzikas interprete, poļu soprāns Joannu Frešele, atklājot Kenkas Lekovičas transformētā libreta mākslas valodu. "Mūzika soprānam un vienpadsmit pastiprinātiem stīgu instrumentiem ar kontrapunktu palīdzību attīstīs "piesārņotu" tembru, taču Paolo Pačīni un Leonardo Romoli veidotās video projekcijas aizpildīs vizuālo telpu ar pārpasaulīgu atmosfēru," norādīts koncerta pieteikumā.

No 30. septembra līdz 2. oktobrim septembrim festivāls "Liepājas Mākslas forums’22" astoto reizi aicina būt kopā mūsdienu mākslas jaunatklājumu svētkos. Programma piedāvās laikmetīgās mūzikas, dejas un foto mākslas notikumus, kā arī cirka izrādes un meistarklases ģimenēm, pulcējot māksliniekus no Latvijas, Francijas, Lielbritānijas, Vācijas, Polijas, Igaunijas, Somijas un Argentīnas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti