Rīta Panorāma

Intervija ar Sekū Kojate

Rīta Panorāma

Intervija ar Juri Lazdiņu par darbaspēka trūkumu lauksaimniecībā

Sinfonnietta Rīga debitēs Ķelnes filharmonijā

«Sinfonietta Rīga» debitēs Ķelnes filharmonijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Kad Lielās mūzikas balvas “Par izcilu sniegumu gada garumā” sudraba statuete pirms trim dienām nonāca pie Valsts kamerorķestra “Sinfonietta Rīga”, operas zālē publika uzgavilēja. 

Orķestra muzikāli izcilo  darbu  šajā svētdienā, 10. martā  varēs baudīt prominentās  Ķelnes filharmonijas klausītāji.   Kamerorķestris “Sinfonietta Rīga”  koncertēs kopā ar  pazīstamo franču čellistu Žanu Gijēnu Keirasu.  Pie orķestra diriģenta pults – Normunds Šnē. 

“Es neesmu nekad bijis Ķelnes filharmonijā, bet, protams, šī vieta ir leģendāra un atstāj iespaidu jau pirms ierašanās. Mēs ļoti daudz sagaidām no šī vakara,” atklāj Normunds Šnē. 

Ķelnes filharmonija ir viena no redzamākajām Eiropas kultūras citadelēm. Tā savas durvis klausītājiem vēra 1986. gadā, un uzstāties šajā zālē ir ļoti nozīmīgi. Orķestris “Sinfonietta Rīga” 10. marta programmā iekļāvis divus izcilus Haidna opusus. 

“Man šķiet, ka Haids mazliet ir Mocarta ēnā. Manuprāt, šī mūzika ir vienā līmenī. Protams, nevaram salīdzināt divus ģēnijus, kuriem katram ir savs rokraksts un savas idejas, bet man Haidns ir ļoti tuvs. Un, protams, braucot tur, mēs rādām to, kas mums ir spēcīgs un kur varbūt mums ir kāds nieks, ko varam jaunu pateikt publikai, kas ir dzirdējusi visu,” uzskata Šnē. 

Kamerorķestris “Sinfonietta Rīga” kopā ar franču čellistu Žanu Gijēnu Keirasu Ķelnē atskaņos Haidna Čellkoncertu do mažorā. 

“Ķelnes filharmonijā uzstājos bieži. Tur ir 2000 skatītāju liela zāle, kas būvēta kā amfiteātris, tur ir izcila akustika. Man patīk Ķelnes filharmonijas klausītāji. Tie lielākoties ir vācieši – atvērti un bieži vien ļoti spontāni,” stāsta Keirass. 

Savukārt orķestra “Sinfonietta Rīga” koncertmeistare Marta Spārniņa uzskata – Keirasam piemīt viss, kas nepieciešams labam mūziķim: pilnīga tehniska perfekcija, mūziķa harisma un brīvība un spontanitāte priekšnesuma laikā. 

“Šis ir īpašs orķestris, tam piemīt īpaša dinamika – katra mūziķa spēja spēlēt ar īpašu atdevi,” bilst Keirass. 

Ķelnes filharmonijas programmā iekļauti arī orķestrim tik vērtīgie opusi – igauņu komponista Erkisena Tīra gleznieciskais, pasaulskaniskais tvērums un norvēģa Rolfa Ballina ģeometrijas iedvesmotās muzikālās abstrakcijas. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti