Kultūras rondo

Muzejs "Rīgas Birža" svin desmit gadu jubileju ar izstādi "Pašatklāsme"

Kultūras rondo

Kinoteātrī “Splendid Palace” norisināsies “Baltijas filmu dienas”

“Sinfonietta Rīga” aicina uz kamermūzikas koncertiem mākslas centrā “Zuzeum”

«Sinfonietta Rīga» aicina uz kamermūzikas vakariem mākslas centrā «Zuzeum»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Valsts kamerorķestris “Sinfonietta Rīga” turpina cikla “Vasaras vakara kamermūzika” tradīciju, par koncerttelpu izvēloties mākslas centra “Zuzeum” izstāžu zāli. Tajā četrus vakarus pēc kārtas skanēs dažādu laikmetu, stilu skaņdarbi un ar ausīm dzirdamais, mijiedarbosies ar acīm redzamo – “Zuzeum” eksponētajiem mākslas darbiem. 

Lūgta pastāstīt par pērn iedibinātā vasaras vakaru kamermūzikas cikla sākotni, “Sinfonietta Rīga” izpilddirektore Anete Toča Latvijas Radio raidījumā “Kultūras rondo” teic: “Atkal jāpiemin tas pats “kovid” gads, kas mums patiesībā deva ļoti daudz labu lietu orķestra izaugsmei – bijām spiesti domāt savādāk, domāt par mazākām formām, domāt par mūziķiem kā par kamermūzikas vienībām, jo nācās strādāt ar to situāciju, kad pilns orķestris vienmēr nevarēja iziet uz skatuves. Dzima šī ideja. Tie bija divi koncerti.”

Tā kā “Sinfonietta Rīga” sastāvā ir tik daudz brīnišķām idejām apveltītu izpildītājmākslinieku un kamermūzikas, ko viņiem atskaņot, arī netrūkst, šovasar koncertu skaits dubultots. 

“Jāsaka paldies orķestrim, orķestra “galvām” par uzticēšanos mums, jo

šoreiz bija tā, ka nevis vadība izlemj, ko mēs spēlēsim, bet mums bija pilnīgi brīvas rokas – tās bija mūsu idejas, mēs iesniedzām skaņdarbus, kurus vēlamies spēlēt.

[..] Tie ir arī pietiekami sarežģīti skaņdarbi. Jāsaka, ka tam vajag diezgan daudz laika, lai šo visu sagatavotu. Tas ir riktīgi forši, ka varam katrs pats mājās individuāli “uzdzīt formu”. Domāju, ka orķestrim tas ir tikai plusā [..],” stāsta vijolniece Agnese Kanniņa. 

“Sinfonietta Rīga” 26., 27., 28. un 29. augusta koncerti reizē ir daļa no “Zuzeum” gada jubilejas programmas notikumiem. Centra telpas Toča uzslavē kā ļoti piemērotas muzicēšanai: “Šīs zāles ļoti augsti griesti, daudz stiklu, koka – tas vienmēr dod labo akustiku un patīkamo sajūtu, mūziķiem spēlējot. Tas ir ļoti svarīgi, lai kamermūzika lidotu un lai būtu baudāmi.”

Kamermūzicēšana notiks Mazajā izstāžu zāle, kur patlaban aplūkojami mūsdienu Indijas tēlotājmākslas darbi.

Ik vakaru tiltu starp mūziku un mākslu metīs izstāžu kuratore un mākslas zinātniece Inga Šteimane. Viņa turpina:

“Klausoties mūziku, iepriekš sajūtās un domās pieņemot plašāku skatījumu, kas būtu vērsts uz mākslu vispārīgāk – kā formu, kas var izpausties dažādos materiālos –, tas var dot ļoti interesantu pieredzi.”

“Spēlēt blakus mākslas darbiem mani ļoti iedvesmo. [..] Ja tas ir kopā – mūzika, vizuālais, ar acīm, ausīm un ķermeni [tveramais] – tur kaut kas rodas,” pauž Kanniņa.

Plašāk par koncertprogrammu “Sinfonietta Rīga” mājaslapā

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti