Kultūras ziņas

Ielu muzikanta dzīves īstenība

Kultūras ziņas

Bēgļu uznemšana

JRT cienītāji piepilda Kalnciema ielas kvartālu

Simtiem klausītāju Nastavševa un JRT aktieru koncertā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ceturtdienas, 13.augusta, vakarā Kalnciema ielas kvartālā Rīgā cilvēku bija tik daudz, ka adatai nebija kur nokrist. Viņi visi bija pulcējušies uz koncertu, kas sarīkot pēc skatītāju atkārtotiem lūgumiem un kurā uzstājās režisors Vladislavs Nastavševs, komponists Jēkabs Nīmanis un Jaunā Rīgas teātra (JRT) aktieri, kuri izpildīja dziesmas no izrādes "Latviešu mīlestība".

Kad likās, ka Kalnciema kvartālā vietas vairs nav, Vladislava Nastavševa daiļrades un JRT aktieru muzicēšanas fanu pulks aizvien sabiezēja. Nastavševs stāsta, ka pēdējā laikā bieži nākas dzirdēt, ka viņš esot slavens, bet pats īsti nesaprotot, ko tas nozīmē, tāpēc nejūtas atpazīstamības ietekmēts.

"Tu esi labs, cik laba ir tava pēdējā izrāde. Tas šodien ir, rīt nav, tam nedrīkst piešķirt pāŗāk lielu nozīmi," saka Vladislavs Nastavševs. Un tomēr par zināmu Nastavševa mūzikas fanus iepriecinošu signālu to uzskatīt var. "Izskatās, ka tas kādam ir vajadzīgs, tad varbūt jāpadomā, ko ar to iesākt. Varbūt jāraksta dziesmas vai jādibina grupa," saka Vladislavs Nastavševs.

"Manuprāt, brīnišķīgi! Pārsteidzoši bija, kad pirmo reizi saskāros, ka viņam ir burvīga balss un brīnišķīgas klavierspēles prasmes. Mēs jau nezinājām, tās intervijas vēl nebija izlasītas par viņa muzikālo izglītību. Tas bija "wow"! Un ņemot vērā, ka mēs esam Jaunā Rīgas teātra fani, tas ir brīnišķīgi un ārkārtīgi patīkami, ka viņš izgājis ielās, kur tik demokrātiska publika," vērtē koncerta apmeklētāja Gunta. "Ļoti aizrauj viņa spēja pateikt par cilvēka dzīvi un cilvēka izjūtām pilnīgi neierastā veidā," teic Iveta.

Pūlī runā par Nastavševu, par JRT, bet trešā biežāk pieminētā parādība koncertā bija saspiestība. Ne visiem ļaužu biezoknis patika, arī režisora Alvja Hermaņa tēvam nē. "Es jau gaidīju Nastavševu, bet te ir tik daudz publikas. Es atnācu par vēlu, laikam tā īsti viņu tuvumā nedzirdēšu un neredzēšu. Katram ir sava interese, bet tas ir ļoti patīkami, ka Jaunais Rīgas teātris ir kā tāds magnēts," pauž publicists Voldemārs Hermanis.

"Vispār nevar paklausīties. Jā, baigi daudz cilvēku. Mēs tiešām bijām cerējuši uz foršu koncertu, bet ir pārāk daudz cilvēku," saka aktieri Reinis Botlers un Āris Matisovičš.

Samierinoties ar neērtībām, pūlis no vietas nekustēja līdz pat pēdējās "Latviešu mīlestības" dziesmas akordam.
"Latviešu mīlestības" pirmizrāde notika teju pirms desmit gadiem. Līdz šim Latvijā un ārvalstīs nospēlētas 158 izrādes. Bet izrādes mūzika kļuvusi par atsevišķu dzīvojošu organismu.

Aktieris Andris Keišs teic, ka, visticamāk, "Latviešu mīlestības" dziesmas dzīvos ilgāk nekā pati izrāde: "Es domāju "Tējiņu" un Gunu dzirdēs vēl ilgi. Šur tur var redzēt, ka kāds cits izpilda." "Mēs koncertus spēlējam. Teātrī bija koncerti, spēlējām tur, kur aicināja," saka JRT izrādes "Latviešu mīlestība" mūzikas autors Jēkabs Nīmanis. "Jā, un tas tāds rets pasākums. Es, piemēram, pēdējo reizi šīm dziesmām pieķēros pirms diviem gadiem," atklāj Andris Keišs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti