Šimkus: Santas Ratnieces Septītais Liepājas koncerts – pārpasaulīgs ceļojums virs zemes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Otrdien sāksies nu jau 22. Starptautiskais pianisma zvaigžņu festivāls. Liepājnieki festivālu pirmo reizi vedīs arī ārpus Liepājas un Latvijas.

Atklāšanas koncerts 22. aprīlī notiks Lietuvā - Klaipēdas koncertzālē. Šo pašu programmu ar divu Liepājas koncertu pirmatskaņojumu varēs dzirdēt arī trešdien, 23. aprīlī Liepājā.

Klātesot pianistam Vestardam Šimkum, Liepājas Graudu ielas koncertzālē notika pirmie mēģinājumi gaidāmajam Starptautiskajam pianisma zvaigžņu festivālam. 22. festivālā iecerēti vairāki jaunievedumi, turklāt atklāšanas koncertā uzreiz tiks pirmatskaņoti divi Liepājas koncerti, akcentē Liepājas simfoniskā orķestra vadītājs Uldis Lipskis.

Kas tad ir skaņdarbs? Tas nav vienkārši smuks gabals izklaidei. Komponists katru reizi atklāj pasauli un palīdz šo pasauli atklāt klausītājiem. Mums uzreiz ir divi izcili latviešu komponisti – Santa Ratniece un Andris Vecumnieks, kas radījuši brīnišķīgus darbus. Mēs to gaidām ar milzīgu nepacietību, jo tie būs jau piektais un septītais Liepājas koncerti. Līdz gada beigām piepulcēsies vēl. Liepājas koncertu zīmols aug augumā un esmu pārliecināts, ka ar laiku šos koncertus spēlēs daudz kur pasaulē," saka Lipskis.

Otro reizi pianisma zvaigžņu festivālā uzstāsies pianists Vestards Šimkus. Viņš ir bijis iniciators pirmajam Liepājas koncertam "Duālisms", ko komponēja Andris Dzenītis. Šoreiz viņš atskaņos komponistes Santas Ratnieces Liepājas Septīto koncertu.

Es tiešām vēlējos, lai šie divi ārkārtīgi izcilie, varētu teikt – mani laikabiedri, latviešu komponisti sarakstītu klavierkoncertus, jo laikmetīgajā mūzikā klaviermūzikas žanrs ir visnotaļ pamests novārtā un klavierēm top diezgan maz darbu, līdz ar to šādi izcili, ģeniāli pasaules līmeņa komponisti, kādi ir Andris Dzenītis un Santa Vecumniece,ir komponējuši šos klavierkoncertus. Viņi ir uzklausījuši manu lūgumu, un orķestris ir piekritis to pasūtināt," stāsta Šimkus.

Santas Ratnieces radīto skaņdarbu pianists sauc par pārpasaulīgu ceļojumu virs zemes: "Tas ir par Himalaju kalniem. Par ļoti svētu kalnu Tibetā, kur gaiss ir tik retināts un debesis tik skaidras un tīras. Jā, varbūt daudzi cilvēki tur dodas garīguma meklējumos. Domāju, ka vairums klausītāju, kuri būs koncertā, nekad uz šo kalnu tā arī neaizbrauks, vai arī, ja tur aizbrauktu, ieraudzītu mūsu civilizācijas atspulgu suvenīru veikaliņu izskatā. Tas būtu pavisam savādāk nekā mēs to iztēlojamies vai kā iztēlojas Santa Ratniece. Man ļoti interesanta likās viņas doma, ka realitātē nav nekā interesanta. Līdz ar to šis skaņdarbs ir tik ļoti pāri realitātei un varbūt ir tvēris patiešām īstenu, būtisku šīs vietas atspoguļojumu. Klausītāji, kuri būs šajā koncertā, viņi varēs nonākt šajā vietā pa īstam, daudz īstāk nekā tajā suvenīru veikaliņā," pārliecināts ir Šimkus.

Kardināli atšķirīgs gaidāms otrs 23. aprīļa Liepājas koncerts, atklāj diriģents Atvars Lakstīgala.  Tas būs Andra Vecumnieka Piektais koncerts "Concertino Art–i-Shok". Ja Santa Ratniece izmantojusi koncertam visus Liepājas simfoniskā orķestra resursus - gan instrumentu, gan mūziķu, tad Vecumnieka koncerts paredzēts tikai stīgu orķestra pavadījumam, kur klavieres papildinās čella solo un sitamie instrumenti, turpina Atvars Lakstīgala.

Ja klavierkoncerts, kuru atskaņo Vestards, ir vairāk uz tādām tiešām krāsām, tad otrs, ko atskaņos trio "Art–i- Shok" ir vairāk varbūt uz šovu, ritma nozīmi, klasiskām formas vērtībām un instrumentācijas principiem," ieskicē Lakstīgala.

Liepājas Starptautiskais pianisma zvaigžņu festivāls arī šoreiz turpinās iesāktās tradīcijas, šonedēļ piedāvājot džeza koncertu ar franču džezmeņu piedalīšanos. Pie klavierēm redzēsim arī austriešu pianisma leģendu – 86 gadus veco Paulu Baduru-Skodu. Festivāla programmā iecerētas radošas darbnīcas un koncerts bērniem, kā arī kino seanss ar dokumentālo filmu par pianistu Vestardu Šimku.

23. aprīļa vakarā festivāla atklāšanas koncertu no Liepājas Latviešu biedrības nama tiešraidē atskaņos Latvijas Radio 3 - "Klasika".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti