Kultūras ziņas

Populārā operete "Jautrā atraitne" skan piecās valodās

Kultūras ziņas

Purva bridējs. Filmas arheoloģija

Simfoniskais hits ar Goran Gora - Vasks un Perts

«Simfoniskais hits ar Goran Gora» sezonu sāk ar stāstu par komponistiem Pēteri Vasku un Arvo Pertu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ceturtdien, 22. septembrī, plkst. 19.00 Lielajā ģildē Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) mūziķi kopā ar stāstnieku Goran Gora multimediālā koncertā "Simfoniskais hits ar Goran Gora. Vasks un Perts" klausītājus iepazīstinās ar Baltijas akadēmiskās mūzikas ievērojamajām figūrām Pēteri Vasku un Arvo Pertu. Viņu dzīvi un mūziku stāstos atspoguļos Jānis Holšteins, kurš plašāk zināms ar skatuves vārdu Goran Gora, savukārt skaņdarbus atskaņos Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris diriģenta Gunta Kuzmas vadībā un obojists Egils Upatnieks. Koncertu papildinās animācijas, ko radījis mākslinieks Krišs Salmanis, informēja LNSO pārstāvji.

Jau devīto gadu pēc kārtas LNSO turpina koncertciklu ar izglītojošo vērtību, kurā orķestris un stāstnieks Goran Gora jauniešus un akadēmiskās mūzikas entuziastus iepazīstina ar klasiskās mūzikas hitiem un to autoriem – pasaulslaveniem komponistiem. Katra koncertprogramma veidota kā multimediāls piedzīvojums, skaņražu mūziku un dzīvesgājumu papildinot ar īpaši veidotām animācijām, kas izzinošo informāciju ietērpj košā, pievilcīgā un jauneklīgā veidolā. Arī šajā sezonā "Simfoniskā hita" radošā komanda ir nemainīga – rakstnieks Jānis Joņevs, mākslinieks Krišs Salmanis, režisors Roberts Rubīns un muzikologs Orests Silabriedis.

22. septembra koncertā LNSO un Goran Gora interesentus iepazīstinās ar igauņu slavenākā komponista Arvo Perta Pirmo simfoniju un mūsu pašu izcilā skaņraža Pētera Vaska Koncertu angļu ragam un orķestrim.

"Perta daiļrade ir bijis Vaska iedvesmas avots – viņa mūziku komponists klausījās jau tad, kad pats vēl tikai uzsāka savas karjeras gaitas. Abus komponistus vieno garīgu un spirituālu tēmu loks, kā arī samērīgs un pārdomāts mūzikas izteiksmes līdzekļu pielietojums. Vaska skaņdarbu, kurš savu pirmatskaņojumu piedzīvoja 1990. gadā ar Stemfordas kamerorķestri, caurvij latvisks kolorīts. Koncerta atskaņojumā angļu raga partija uzticēta Egilam Upatniekam," skaidroja rīkotāji.

Egils Upatnieks ir viens no Latvijas vadošajiem obojistiem, kurš šajā koncertā spēlēs obojai radniecīgo instrumentu angļu ragu. Par 22. septembrī gaidāmo Vaska opusa atskaņojumu mūziķis saka: "Vaska Koncerts angļu ragam bez nekāda pārspīlējuma ir labākais koncerts angļu ragam, kāds ir pasaules mūzikas repertuārā. To saku gan tāpēc, ka esmu latvietis, – arī koncerts ir ārkārtīgi latvisks –, tajā pašā laikā tas ir universāls, ar humānu skatījumu uz lietu dabu. Tur var atrast visu, un varbūt tas pat ir lieki. Kādā dziesmusvētku lielkoncertā spēlēju tikai otro daļu, kas saucās "Folk Music", tāpēc tā tur tik labi iederējās. Katrā ziņā tas ir koncerts, ko ikvienam angļu raga spēlētājam gribētos nospēlēt. Lai arī rudens būs visai saspringts, ar nepacietību gaidu šo atskaņojumu!"

Orķestris koncertā muzicēs Gunta Kuzmas vadībā, kurš LNSO kā diriģents darbojas jau kopš 2014. gada un no šīs sezonas kļuvis arī par Liepājas Simfoniskā orķestra māksliniecisko vadītāju un galveno diriģentu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti