Kultūras rondo

Jauno grafiķu izstādes ceļš - no individuālā skatījuma uz kopējo izpratni

Kultūras rondo

Kad džezs bija karalis. Pianists Kaunts Beizijs

Saruna ar Ivetu Apkalnu par koncertiem, sajūtām, vasaru un ērģelēm

Šim laikam – sirsnīgi un skaisti. Ērģelniece Iveta Apkalna aicina uz tradicionālo «Saullēkta koncertu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Jūrmalas festivālu tradicionāli iesāks ērģelniece Iveta Apkalna ar "Saullēkta koncertu" – 17. jūlijā pulksten 4.45 Dzintaru pludmalē skanēs programma, kuru Apkalna, uzklausot klausītāju viedokļus, veidojusi sirsnīgu un skaistu.

Neparastais "Saullēkta koncerts" jau vairākus gadus Dzintaru pludmalē pulcējis simtiem klausītāju. Iveta Apkalna koncerta programmu ik gadu veido pati un mēģina katru reizi atrast citu kopsaucēju vai moto. Mūziķe Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" stāsta: "Tā kā šo "Saullēkta koncertu" nu jau pamazām var nosaukt par tradīciju, jo koncertam ir arī savi tradicionālie klausītāji, daudzus no kuriem es sastopu citos koncertos, tad es atļāvos viņiem vaicāt – ko jūs vēlētos dzirdēt šovasar? Un ļoti daudzi no šiem klausītājiem teica –

šajā laikā kaut ko sirsnīgu, kaut ko skaistu, kaut ko, protams, emocionālu, bet tādu viegli uztveramu un kas aizķer no pirmās nots."

Programma tieši tāda arī tapusi: "Es sapratu, ka nevar būt nekas un neviens labāks kā Johans Sebastiāns Bahs, sapratu arī, ka Olivjē Mesiāna "Mūžīgās katedrāles parādīšanās" ir tas, kas šādā vietā kā Jūrmala ar jūru – vareno spēku, kāds jūrā ir, un tanī pat laikā mieru, ko tā mums dod, ir ļoti nepieciešams katram šobrīd. Un man tik ļoti gribējās, lai izskan Raimonda Paula mūzika baltajās Jūrmalas smiltīs."

Koncertu noslēgs Šarla Marijas Vidora mūzika. Apkalna turpina: "Es cenšos neatkārtot skaņdarbus, kādus esmu spēlējusi pludmalē, bet man šķita, ka ir viens skaņdarbs, kurš pirms diviem gadiem izsauca sauli (tiešām, cilvēki uzvilka saulesbrilles un pelēkie mākoņi atstūmās, un lietus beidzās), un tā ir Šarla Marijas Vidora "Tokāta". Man tikās, ka tas jau varbūt ir tāds vienojošais skaņdarbs "Saullēkta koncertiem", un ar to es noslēgšu koncertu."

Ērģelniece atzīst, ka par laikapstākļiem pludmales koncertā vairs neuztraucas: "Jāsaka godīgi, esmu atmetusi domu par to domāt (smejas). Jāatzīst, ka patiesībā tas īstais režisors un komponists sēž tur augšā un ir visvarens. Mēs paļaujamies uz to, ko un kā lems viņš. Es esmu tikai viena podziņa, viens reģistrs viņa rokās."

Lai klausītāji varētu nokļūt uz priekšnesumu saullēktā, no Rīgas uz Dzintariem norīkots papildu vilciens pulksten 3.45. Ieeja koncertā ir bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti