NABA Top

Top 25/10 LV jaunumi: The Smile, Built to Spill, Suns Signature u.c.

NABA Top

Normālās mūzikas 2022. gada Top 100 un prognožu spēle Radio NABA programmā

Top 25/10 LV jaunumi: DJ Krankenwagen, Podruga, Bēdu brāļi u.c.

Silts dienvidu vēja glāsts un citi jaunumi «Radio Naba» mūzikas topā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

"Radio Naba" pašmāju mūzikas topā jaunumi no apvienībām "DJ Krankenwagen", "Podruga", "Bēdu brāļi" un mūziķes Rūtas Ķergalves. Ārzemju topu papildina kompozīcijas no "The Vacant Lots", "PVA", "Junior Boys", "Drahla", "Cinque Exposed", "Totally Enormous Extinct Dinosaurs", tuaregu kolektīva "Tinariwen" un "Röyksopp" kopdarbs ar Alisoni Goldfrapu.

"DJ Krankenwagen" – "Tumaninē"

Pašā vasaras izskaņā tautiskā industriālisma grupa "DJ Krankenwagen" paguva izdot vasarīgu dziesmu "Tumaninē", kas "uz ķermeni iedarbojas kā silts dienvidu vēja glāsts, bet brīžam arī sabango lielākus viļņus, kas klausītājam dod lielisku iespēju lēkt uz sērfinga dēļa mūzikas pavadībā." Singla radio versija ierakstīta studijā "Gateris", bet tie, kuri apmeklēja "DJ Krankenwagen" publisko mēģinājumu "Aleponijā", pieredzēja arī dziesmas alternatīvo versiju. Publiskajā mēģinājumā gan grupa, gan apmeklētāji demokrātiskā ceļā vienojās, ka versija, kas šobrīd dzirdama "Radio Naba" viļņos, būs īstā.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"Podruga" – "Surrender"

21. septembrī savu izdošanu piedzīvos alternatīvā popa apvienības "Podruga" ilgi gaidītais debijas albums "Sextasy". Pirmais singls no šī albuma bija "Don’t Let Me Down", kas sniedza valdzinošu ieskatu ne tikai "Sextasy" klausāmajā, bet arī vizuālajā pasaulē ar krāšņo videoklipu. "Surrender" ir "nākamā epizode" "Sextasy" pasaulē. Jaunākais singls "ir brīdis, kad izdziest gaismas, un klausītājs kļūst par daļu no film noir iedvesmota stāsta. Pakļaušanās ir pirmais solis uz (s)ekstāzi," dziesmu komentē grupa. Neilgi pēc albuma izdošanas, 23. septembrī, "Podruga" pārstāvji pievienosies man un Atim raidījumā "Mūzikas sirds", lai pastāstītu gan par "Sextasy", gan par albuma prezentācijas koncertu, kas norisināsies 7. oktobrī, Vagonu zālē (Vagonu iela 21).

"Bēdu brāļi" – "Kādēļ"

Šī gada nogalē savu debijas plati "Duende" izdos vietējā postpanka apvienība "Bēdu brāļi", kas vasaras norietā publicējuši pirmo albuma singlu "Kādēļ". "Singlā kombinējas dzīvs skanējums ar avangardiskiem elementiem, atbalsojot labākās postpanka tradīcijas. Kā ierasts "Bēdu brāļu" mūzikā, arī singlā "Kādēļ" tiek izdziedāts stāsts, kurš ir reizē gan eksistenciāls, gan pietiekami neskaidrs, lai ar to rezonētu daudzi," tā pirmo ieskatu gaidāmajā albumā komentē apvienība, kuras sastāvā ir Oskars Tupuriņš ("Kasetes", "Bobijs Velns", "Boys Will Be Boys"), Pēteris Ozols ("Troksnis", "Pyro Trees") un Jānis Liepiņš ("Kasetes", "Tribes Of The City").  Bez "Bēdu brāļiem" singla ierakstā piedalījās arī Franks Pirogs. Singls, tāpat kā viss topošais albums, ierakstīts "Frida Records" skaņu ierakstu studijā un skaņas apstrādi veica Pēteris Ozols. Pērn grupa izdeva četru dziesmu garu, dzīvo īsierakstu ar atbilstošu nosaukumu "Dzīvais".

Rūta Ķergalve – "Garu ceļu"

 Latviešu dziedātāja, mūzikas autore Rūta Ķergalve izdevusi latviešu folkloras iedvesmotu dziesmu ar nosaukumu "Garu ceļu". Izpildītāja "Radio Naba" klausītājiem noteikti palikusi atmiņā ar iepriekš izdoto singlu "Vārdi", kā arī dalību šī gada jauno izpildītāju konkursā "Hadrons" kopā ar grupu "Melk". Jaunākais singls tapis sadarbībā ar producentu un mūzikas līdzautoru Arvīdu Saulīti. Līdzīgi kā līdzšinējā Rūtas daiļradē, arī dziesmā "Garu ceļu" dzirdama maģiska elektroniskās, alternatīvās un folkmūzikas mijiedarbība.

"The Vacant Lots" – "Thank You"

Joprojām pie klausītājiem savu ceļu rod mūzika, kas tapusi šķietami aizmirstajos, bet pavisam nesenajos pašizolācijas laikos. Pie tajā laikā radītās daiļrades pieskaitāms arī Bruklinas postpanka dueta "The Vacant Lots" ceturtais studijas albums "Closure", kas tiks izdots pašās septembra beigās. "Thank You" ir otrais singls no šī albuma, kas seko pirms tam izdotajam "Chase". Izbijušajām attiecībām veltīto singlu grupa komentē ar vārdiem: "Kad viss ir beidzies, ir daudz vienkāršāk paskatīties atpakaļ un redzēt, kā bijis īstenībā. Redzēt mīlestības un naida dualitāti attiecībās. Dažkārt postošāk ir zaudēt savu laiku nekā cilvēku, kuru domāji, ka mīli. Nav nekā sliktāka, kā izniekot savu laiku".

"PVA" – "Bad Dad"

 Londonas trio "PVA" klausītajiem piedāvā jaunāko singlu no sava debijas albuma "Blush", kas tiks izdots 14. oktobrī. Starp maģiskām sintezatoru melodijām, dzīvo un elektronisko bungu sintēzi "Bad Dad" dzīvo arī trauksmainums. Šo un citas rūpēs, kas izriet no mentālās veselības problēmām, "PVA" centušies noķert gaidāmajā albumā. ""Bad Dad" pēta jauna tēva iekšējo pasauli, kad viņš naktī liek gulēt savu dēlu, baidoties par vīrišķo pusi savā ciltskokā un kā tā ietekmēs kādu, kurš ir tik nesamaitāts," dziesmas tematiku komentē vokāliste Ella (Ella Harris).

"Junior Boys" – "Night Walk"

Pēdējais Ontārio apvienības "Junior Boys" albums "Big Black Coat" tika izdots 2016. gadā. Pēc sešu gadu pārtraukuma elektropopa duets ir atgriezies ar brīnišķīgu singlu un ziņām par oktobra beigās gaidāmu albumu ar nosaukumu "Waiting Game". Jaunākās plates ieskats "Night Walk" vēsta par "kādu, kurš ir pazudis un nevēlas tikt atrasts," atklāj "Junior Boys" dalībnieks Džeremijs (Jeremy Greenspan). Dziesmas estētiku lieliski komplimentē tās videoklips, kurā izmantoti kadri no astoņdesmito gadu televīzijas šova ar tādu pašu nosaukumu.

"Drahla" – "Under The Glass"

Pēc turnejām kopā ar "METZ" un "Ought", kā arī vairākiem saviem koncertiem, 2019. gadā "Drahla" izdeva atzinīgi novērtēto debijas plati "Useless Coordinates". Šie notikumi radīja pietiekami lielu interesi par jauno Līdsas apvienību, kas nu ir atgriezusies, lai atgādinātu, ka šo interesi ir vērts saglabāt. "Under The Glass" ir pirmais publicētais ieraksts kopš grupas debijas plates, kas "reprezentē atkalapvienošanās brīdi ar radošumu, tik pat kā eiforijas sajūtu vistumšākajos brīžos – gaidītu, lai arī nelielu, atraušanos no realitātes". Lai gan vēl nav ziņu, vai šī dziesma ir vēstnesis jaunam albumam, "Under The Glass", kā atklāj grupa, ir pārstrādāti 2020. gada ideju aizmetņi.

"Cinque Exposed" – "Sweet Escape"

"Cinque Exposed" ir elektroniskās mūzikas producents no Beļģijas, kurš savus darbus sāka publicēt straumēšanas vietnēs šī gada sākumā. Aptuveni tieši tik daudz informācijas par šo mākslinieku ir pieejama interneta vidē. Papildus var minēt vēl tikai komentāru mūziķa "Spotify" profilā, kur minēts, ka ""Cinque Exposed" mērķis ir pamatīgi iededzināt," kas jūtams arī cauri "Sweet Escape" skaņu slāņiem.

"Totally Enormous Extinct Dinosaurs" – "When the Lights Go"

Septembra sākumā savu jaunāko albumu 10 gadu laikā izdeva britu producents Orlando Higinbotoms (Orlando Higginbottom) jeb "Totally Enormous Extinct Dinosaurs". 2012. gadā izdotajam albumam "Trouble" sekojuši vairāki singli, īsalbumi un dalības citu mūziķu projektos, bet desmit gadu krātā pieredze un idejas šogad kulminējušās pilna garuma platē ar nosaukumu "When The Lights Go". "Radio Naba" topā iekļauta albuma tituldziesma, kas, izceļot albuma kopējo ideju, "paceļ palielināmo stiklu pret akūti personiskām domām un pieredzēm, ko bieži nevar aprakstīt, pozicionējot, ka sajūtu dziļums, nevis to specifika, ir kaut kas, ko joprojām varam novērtēt, ņemot vērā to nozīmi mūsu dzīvēs".

"Röyksopp" feat. Alison Goldfrapp – "The Night"

Šim gadam īpaši ambiciozus mērķus uzstādījuši norvēģu elektroniskās mūzikas duets "Röyksopp". 18. novembrī pie klausītājiem nonāks "Profound Mysteries III", kas, kā jau atklāj nosaukums, ir trešais izdevums 2022. gada albumu triloģijā "Profound Mysteries". Iepriekšējās plates šajā sērijā izdotas attiecīgi šī gada aprīlī un augustā. Par triloģijas noslēdzošo daļu apvienība komentē, ka "zem tās zeltainā, mirgojošā spīduma guļ neskaidrības un kontrasta slāņi; saldais un mokošais, brīnišķais un nepareizais. Mēs esam cilvēki, mēs sapņojam"."The Night", kurā piedalās arī mūziķe Alisone Goldfrapa (Alison Goldfrapp), ir viens no pirmajiem diviem singliem, kas izdoti no gaidāmā albuma.

"Tinariwen" – "Arghane Manine"

Tuaregu blūza apvienība "Tinariwen" šī gada sākumā pārizdeva divus no saviem ierakstiem: 2001. gada "The Radio Tisdas Sessions" un tam sekojošo 2004. gada "Amassakoul". Nu apvienība izziņojusi, ka novembra sākumā tiks pārizdots 1992. gada albums "Kel Tinariwen", kas līdz šim bijis atrodams tikai Mali izdotajās kasetēs. Kopā ar "Kel Tinariwen" tiks publicētas arī pārizdotās versijas 2007. gada "Aman Iman: Water Is Life" un 2009. gada "Imidiwan: Companion". Noslēdzošā albuma dziesma "Arghane Manine" ir pirmais singls no "Kel Tinariwen". No visiem pārizdotajiem ierakstiem "Kel Tinariwen" izceļams ne tikai kā viens no senākajiem, bet arī kā ieraksts, kas bijis pieejams tikai kasešu formātā. Par šī formāta būtiskumu apvienības līderis komentē, ka "kasetes bija svarīgs komunikācijas rīks, kas mums bija īpaši dārgs. Tās palīdzēja raisīt izpratni un pamodināt apziņu tajos, kuri uzskatīja, ka viss jau ir zaudēts vai ka mums nav nepieciešamo līdzekļu, lai uzvarētu mūsu cīņā. Tās ļāva tuaregu pasaulei attīstīt pašai savu apziņu un virzīties uz priekšu. Mūsu vidē vienīgais, kas var likt mums reflektēt par sevi, ir mūzika. Jo mēs klausāmies daudz mūzikas, mēs mīlam mūziku, mēs mīlam dzeju. Mēs nelasām. Mēs neesam cilvēki, kuri lasa. Tādēļ vienīgā lasāmviela, kas mums ir par sevi un ārpasauli, ir mūzika".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti