Silabriedis: Pagājušais gads dāvāja ļoti skaistus koncertus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvija muzikālā ziņā katru gadu var lepoties gan ar starptautiskiem sasniegumiem, gan pašmāju koncertu daudzveidību. Arī pērnais gads nav izņēmums – par to liecina Lielās Mūzikas balvas (LMB) žūrijas spraigais darbs un sarežģītā izvēle, septiņās kategorijās izvēloties divdesmitvienu nominantu. Jaunums šogad ir – spilgtāko debiju pārdēvēt par gada jauno mākslinieku.

"Tikai tā iemesla dēļ, ka bija tik ļoti spēcīgi jaunie mākslinieki, kurus vairs nevar saukt par debitantiem, jo viņi jau daudz ko ir darījuši, viņi bija tik spēcīgi, ka negribējās viņus iepludināt tai lielajā saimē," skaidro LMB žūrijas locekle un Latvijas Radio 3 "Klasika" direktore Gunda Vaivode.

Protams, ir arī gada īpašā balva, kas šoreiz ir piešķirta unikālam projektam jeb  gadsimta projektam "Nībelungu gredzena" tetraloġijas iestudējumam  Latvijas Nacionālajā operā," turpina Vaivode.

Kādus muzikālos akcentus pērnā gada koncertu klāstā grib izcelt  žūrijas priekšsēdētājs, žurnāla "Mūzikas Saule" galvenais redaktors Orests Silabriedis?

Pagājušais gads ļoti skaistus koncertus dāvāja Dziesmu svētkos, it kā tā ir amatierkultūra un Lielās Mūzikas balvas uzmanības lokā tiem nevajadzētu ietilpt, bet Dziesmu svētki tika noorganizēti ar ļoti būtisku profesionālās mūzikas pienesumu," uzsver Silabriedis.

Par otru būtiskāko akcentu viņš uzskata komponista Jāzepa Vītole simtpiecdesmitajai jubilejai veltītos koncertus, kas atklāja arī daudzus nezināmus vai senaizmirstus skaņdarbus. Arī balvu par mūža ieguldījumus šogad saņemšot nepelnīti piemirstā bijusī operas soliste Regīna Frinberga.

Tie, kas klausās radio Klasiku, varbūt atceras no 50.-60.gadiem operā – ārkārtīgi skaista dabas dāvāta balss, kā viņa pati teica: skolotājiem gandrīz nekas nebija jadara. Cik viņa pati sirsnīga, tik sirsnīgas viņas varones," Frinbergas talantu raksturo Silabriedis.

Kā ziņots, Lielās Mūzikas balvas pasniegšanas ceremonija notiks 4.martā Latvijas Nacionālajā operā.

Pilns Lielās Mūzikas balvas 2013 nominantu saraksts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti