Silabriedis: Mums beidzot ir koncerta instruments, kam līdzīga Latvijā nav

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

„Mums beidzot ir koncerta instruments, kam līdzīga Latvijā nav,” – tā „Johannus Ecclesia” digitālās ērģeles, kuras iegādātas koncertzālei „Gors”,  novērtē žurnāla "Mūzikas Saule" galvenais redaktors Orests Silabriedis.

Instruments ir tik ļoti mirdzošs, tik ļoti balts, tik ļoti dizainā iederīgs, ārkārtīgi skaists, ka nav vienkārši tam tuvoties, kur nu vēl pieskarties,” atzīst Orests Silabriedis.

Silabriedis atklāj, ka Iveta Apkalna, kurai pateicoties ērģeles nonākušas Latgales vēstniecībā „Gors”, ļāvusi viņam novērtēt instrumenta it kā digitālo un tomēr reizē arī ērģelisko iedabu.

Jau ziņots, ka  Austrumlatvijas koncertzālei iegādātas Nīderlandes digitālo ērģeļu būvniecības uzņēmuma „Johannus” instruments „Johannus Ecclesia”

Stāstot par digitālajām ērģelēm, Silabriedis uzsver, ka instrumenta skaņa ir ņemta no dzīvu ērģeļu stabulēm, bet pēc tam ievadīta datorā, apstrādāta un pielāgota tam, lai varētu izmantot instrumentā.

Mums beidzot ir koncerta instruments, kam līdzīga Latvijā nav, nekad nav bijis,” norāda Silabriedis, skaidrojot instrumenta plašās iespējas pārslēgt un saslēgt reģistrus, izmantot 2000 brīvās kombinācijas un ar vienas podziņas palīdzību pārslēgt ērģeles, lai spēlētu dažādu gadsimtu manierēs.

Kā iepriekš jau vēstīts, digitālās ērģeles tiks ieskandinātas Latgales vēstniecībā "Gors" 15. aprīļa vakarā.

Svinīgajā ērģeļu atklāšanas koncertā piedalīsies Iveta Apkalna, Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas jauktais koris un diriģente Anda Lipska, Valsts kamerorķestris „Sinfonietta Rīga” un diriģents Normunds Šnē. Uz ērģeļu ieskandināšanas koncertu visas biļetes jau ir izpārdotas, tomēr Latvijas Radio 3 - "Klasika nodrošinās" koncerta tiešraidi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti