Sigvards Kļava: Uzvedumā «Imants un Ziedonis» mēģināsim radīt svētku sajūtu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā trešdien pulksten 19.00 skanēs uzvedums „Imants un Ziedonis”, kura pamatā ir divu ģēniju – Imanta Ziedoņa un Imanta Kalniņa leģendārā radošā sadarbība. Uzveduma idejas autors Sigvards Kļava norāda, ka koncerta mērķis ir mēģināt radīt svētku sajūtu caur Ziedoņa un Kalniņa ģēniju un talantu.

Sākotnēji iecerēts kā veltījums Imanta Ziedoņa dzimšanas dienā, tagad uzvedums skanēs kā godinājums un piemiņa dzejniekam un apsveikums Imantam Kalniņam, kurš arī svin dzimšanas dienu maijā.

Mēģināsim caur viņu ģēniju, caur viņu talantu radīt svētku sajūtu, svinēt dzimšanas dienu,” saka Latvijas Radio kora mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Sigvards Kļava, apliecinot, ka sāka koncertu gatavot no baltas lapas, „pilnīgi distancējoties no jebkādiem iepriekšējiem muzikālajiem devumiem”.

Uzvedumā “Imants un Ziedonis” klausīsimies fragmentus no oratorijas “Dzejnieks un nāra”, vispārzināmus hitus “Mīlestība divreiz neatnāk”, “Visskaistākām ogām pasaulē”, “Buramdziesmiņa” (“Kamēr vien akmens augs”) un virkni mazāk zināmu vai pavisam aizmirstu dziesmu, kuru skaitā, piemēram, slavenais teksts “Mūžu mūžos būs dziesma”, tik ne Valtera Kaminska bravūrīgajā, bet Kalniņa liriskajā izklāstā.

Mēs mēģinām pēc iespējas godīgi sajust to dzīves lielumu, sajust, kāpēc Universs ir ievibrējies taisni šajā laikā, jo es apbrīnoju, kāds radošs sprādziens ir noticis taisni tagad. Imants Ziedonis ir pie vainas tam. Noteikti!” ir pārliecināts Sigvards Kļava.

Kā apstiprinājumu apgalvojumam Kļava min Imanta Kalniņa radīto jaundarbu, kura fragments pirmatskaņojumu piedzīvos uzvedumā, un Pētera Vaska skaņdarbu ar Imanta Ziedoņa vārdiem, kura pirmatskaņojums paredzēts jūnijā.

Imanta Kalniņa dziesmas speciāli šim uzvedumam aranžēja dziedātājs un komponists Andris Sējāns, ģitārists Kaspars Zemītis un Valmieras teātra mūzikas daļas vadītājs Emīls Zilberts. Kopā ar Latvijas Radio kori un kora solistiem Gundegu Krūmiņu, Ivetu Romancāni un Jāni Strazdiņu uzvedumā piedalīsies rūdīts "ziedonists" Renārs Kaupers. Instrumentālajā grupā spēlēs flautists Aldis Klučnieks, vijolnieks Aleksejs Bahirs, ģitārists Kaspars Zemītis, kontrabasists Jānis Stafeckis, sitējs Ivo Krūskops un pianists Aldis Liepiņš.

Dziesmas mīsies ar Imanta Ziedoņa balss ierakstiem – dažādos laikos dokumentētiem dzejas lasījumiem un esejiskām pārdomām jeb jēdzienu spēlēm, kas ierakstītas Latvijas Radio pirms desmit gadiem, godinot dzejnieku 70. dzimšanas dienā.

Jēdzienu spēle būs visa vakara garīgais mugurkauls, caur ko izdziedāsim muzikālo dzīvi, muzikālo stāstu,” norāda uzveduma idejas autors Sigvards Kļava.

Uzveduma „garīgajam mugurkaulam” izvēlētie Ziedoņa pārdomu jēdzieni ir bērni (draudzīgums, kas jāpēta), pilsēta (šis lielais cietums), province (aizdžungļojusies teritorija iepretim Rīgai kā ģeniālai vai idiotiskai galvai ar mazām, tizlām rociņām un kājiņām), pavasaris (prasts, nepatīkams gadalaiks), laiks (kustības skaitlis), ceļš (ir jāiet, kamēr gudrība sāk nākt caur pēdām), vēstules (jābūt ļoti kulturālam cilvēkam, lai rakstītu vēstules), draugi (esmu pārāk egocentrisks, lai komentētu šo jēdzienu) un, protams, taureņi – šīs Ziedoņa apbrīnotās netveramās, efemērās būtnes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti