Labrīt

Valsts policija: Aizvadītie svētki bijuši salīdzinoši mierīgi

Labrīt

Ar 4000 km garu lāpas ceļojumu aizsākas Igaunijas dziesmu svētku 150.gadadiena

Siguldas opersvētku centrā būs opera "Toska". Galvenajā lomā - Maija Kovaļevska

Siguldas opermūzikas svētku centrā - «Toska» ar Maiju Kovaļevsku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pēc mēneša būs klāt viens no ilgmūžīgākajiem un vērienīgākajiem vasaras muzikālajiem notikumiem – Siguldas opermūzikas svētki, kas šogad notiks jau 27. reizi. Svētku centrā šoreiz būs Pučīni slavenā opera „Toska”, kurā titullomā debitēs starptautiskā operzvaigzne Maija Kovaļevska. Pie diriģenta pults iestudējumā būs Atvars Lakstīgala, bet iestudējuma režisors ir Guntis Gailītis, kas „Tosku” veido kā politisku krimināldrāmu.

Aizvadītās vasaras opermūzikas svētkos operā „Andrē Šenjē” Maija Kovaļevska dziedāja Madalēnas lomu, ar kuru spilgti pierādīja savu spēju dziedāt dramatiskā soprāna lomas. Uzrunāta Toskas lomai šovasar, viņa šoreiz vairs neatteica Dainim Kalnam, kurš šo lomu dziedāt bija aicinājis jau pirms diviem gadiem:

„Maija ar Madalēnas lomu pierādīja, ka viņa jau simtprocentīgi mērķtiecīgā darbā ir izveidojusies par īstu dramatisko soprānu, ka viņa no tām trauslajām sievietēm ir kļuvusi varonīga un stipra sieviete. Ja par vīriešiem saka – varoņtenors, tad Maija ir varoņsoprāns kļuvusi.”

Maijai Kovaļevskai Tosku arī citviet pasaulē piedāvāts dziedāt jau agrāk, bet, izturoties atbildīgi pret savu balsi, viņa līdz šim to atteikusi. Nu arī viņa pati uzskata, ka ir tai gatava, un šajā lomā debitēs tieši Siguldas opermūzikas svētkos:

„Loma, protams, ir ļoti ikoniska, ļoti grūta, bet arī ļoti interesanta, un it sevišķi mani šis tēls aizrauj aktieriskā ziņā, ļoti intriģē šī te aktieriskā puse, protams, kopā ar vokālo, jo tam vienmēr jābūt 50 uz 50 – uz pusēm. Ja salīdzinām ar citām balsīm, tad Toskas loma soprānam varētu būt tas pats, kas mecosoprānam Karmena, tenoram kaut vai tas pats Kavaradosi, baritonam – Donžuāns, Eskamiljo. Bet ar soprānu cilvēkiem uzreiz asociējas tieši Toska. Un galvenais arī tas, ka viņa ir operdziedātāja, kas nozīmē, ka man faktiski būs jāspēlē sevi.”

Savā muzikālajā skatījumā „Tosku” interpretēs diriģents Atvars Lakstīgala, kuram izrādās tas būs ilgi lolota sapņa piepildījums.

„Žurnālisti, kas mani ir intervējuši pirms 10 un vēl vairāk gadiem, man ir prasījuši, kāpēc es izvēlējos diriģēšanu, kāpēc mani tas ir aizrāvis. Un es toreiz teicu, es domāju, ka daudzi atceras – tāpēc lai nodiriģētu „Tosku”. Jā, un šī man patiešām ir sapņu izrāde. Un „Toska” ir arī pirmā partitūra, ko es savā dzīvē nopirku, kad biju pusaudzis, padsmitgadnieks,” atzīstLakstīgala.

Opera Toska vēsta par mākslinieka traģisko likteni laikmeta griežos, kad mākslinieks bieži vien tiek malts kā starp dzirnakmeņiem. Par to un, protams, arī par mīlestību, kaislību un nodevību – savā iestudējumā runās režisors Guntis Gailītis:

„Nepārcelsim ne uz Kubu, ne uz citurieni, darbība notiek Romā. Parasti iestudējumos tiek ignorēti tie blakus apstākļi, bet mēs tos parādām ļoti precīzi, faktiski šī opera nav vis melodrāma, bet politiska krimināldrāma.

1800.gads. Roma. Kādas tur kolīzijas, kāda tur cīņa notiek starp monarhistiem un republikāņiem, un kurā pusē ir Andželoti, Kavaradosi un Toska, un kurā ir Skarpija un citi tie briesmīgie nagu maucēji. Un kā mākslinieks ir pa vidu starp šiem spēkiem”.

Operas sižets par mākslinieka traģisko likteni ļoti tuvs arī kostīmu māksliecei Ievai Kundziņai. Kavaradosi ir gleznotājs, un Ieva Kundziņa savā profesijā visbiežāk iedvesmu un informāciju smeļ tieši no attiecīgā laikmeta gleznām:

„Tagad arī papētīju 19.gadsimta gleznotājus, sevišķi piemēram, Engru, lai varētu izmantot detaļas un siluetus. Jo tā, kā mēs operā parasti darām – uzvedumā kostīmi jau nebūs attiecīgā laikmeta kopijas, es tajos tikai izmantošu attiecīga vēsturiskā laikmeta detaļas un aksesuārus”.

Aigars Ozoliņš savukārt ir iestudējuma scenogrāfs, kas arī šoreiz iestudējumā izmantos video, piedāvājot oriģinālu, bet arī gaumīgu un atturīgu risinājumu.

Līdzās Maijai Kovaļevskai lomas dziedās franču baritons Pjērs Privo, kā arī pašmāju dziedātāji Andris Ludvigs, Krišjānis Norvelis, Kalvis Kalniņš un citi.

„Toskas” iestudējumu Siguldas pilsdrupu estrādē izrādīs sestdien, 27. jūlijā, bet svētki sāksies dienu iepriekš ar atklāšanas koncertu un noslēgsies svētdien, 28.jūlijā, ar galā koncertu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti