Siguldas Opermūzikas svētkos atzīmēs Verdi 200.jubileju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Nedēļas nogalē 21. Starptautisko Siguldas Opermūzikas svētku ietvaros īpaša uzmanība pievērsta itāļu komponista Džuzepes Verdi 200. jubilejai. Lai godinātu Verdi, svētku laikā opermūzikas mīļi varēs baudīt operas „Otello” oriģināliestudējumu, kā arī klausīties komponista skaņdarbus vērienīgajā svētku Galā koncertā.

Par vienreizēju notikumu svētku organizators Dainis Kalns sauc oriģināliestudējumu - Džuzepes Verdi operu „Otello”. „Līdz šim es nebiju tāds īsts „Otello” operas cienītājs. Man viņa likās ļoti gara, smaga. Es zināju tikai to, ka tas ir Verdi izcilākais darbs. Bet, ieraugot un izdzirdot, kā mākslinieki strādā un kas te ir sabraukuši, tad tā bilde ir skaidra. Tas tiešām ir viens šedevrs,” saka Kalns.

Viņš norāda, ka Šekspīra laika atbilstošajos tērpos iestudējumā uzstāsies pasaules zelta trijnieks: Dezdemondas lomā iejutīsies itāļu soliste Norma Fantini, savukārt Jago lomā - franču mākslinieks Pjērs Īvs Privo. Galvenajā - Otello lomā - uzstāsies lietuviešu mākslinieks Kristians Benedikts. „Un ko par viņu raksta prese - ka viņš ir pirmais Otello. Un viņš šeit pierāda arī. Par viņu raksta, ka viņš netēlo Otello, viņš uz skatuves ir Otello,” uzsver Kalns.

Rūpējoties par gados jaunākajiem apmeklētājiem, ģimenes ar bērniem sestdien aicinātas apmeklēt koncertuzvedumu „Mēs mammai un tētim”. Tajā skanēs jau iemīļotas komponistu Andra Sējāna un Jāņa Ķirša dziesmas, kuras sakārtotas Lailas Kirmuškas stāstā, kas ir par kādu četru bērnu ģimenes ikdienu.

Līdz ar bērnu vokālās studijas „Knīpas un knauķi” dziedātājiem uz skatuves kāps tādi solisti kā Nauris Indzeris, Sanita Sējāne un Daumants Kalniņš, kurš iejutīsies vecākā brāļa lomā. Tā informē „Knīpas un knauķu” vadītāja Edīte Putniņa. „Protams, ir situācijas, kad vecākie brāļi varbūt nav tik jauki un laipni pret jaunākajiem brāļiem un māsām. Un katram tam bērna vecumam ir savas aktuālās problēmas, savas sāpes un savi prieki. Bet to visu mēs piedzīvosim šajā koncertuzvedumā,” norāda Putniņa.

Godinot itāļu komponista Džuzepes Verdi 200. dzimšanas dienu, Siguldas Opermūzikas svētkos iestudēta ne tikai opera „Otello”, bet arī apkopoti labākie komponista skaņdarbi, kurus būs iespējams dzirdēt Opermūzikas svētku Galā koncertā svētdien. „Tā būs īstākā dāvana Verdi 200 gadu jubilejā. Tur būs gan „Otello”, gan Galā koncerts. Mēs esam centušies noņemt cepuri Verdi priekšā.”

Galā koncertā piedalīsies tādi pasaules slaveni mākslinieki kā Jano Tamars, Badri Maisuradze un citi, kā arī latviešu solisti Krišjānis Norvelis un Miervaldis Jenčs. Līdzās Verdi skaņdarbiem, Jenčs izpildīs arī slaveno Šūberta „Ave Maria” un spāņu „No puede ser”, stāsta Kalns.

Tāpat 21. Starptautisko Siguldas Opermūzikas svētku laikā no 2.-4. augustam piedāvāts apmeklēt citus maksas un bezmaksas koncertus, izstādes un izrādes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti