Labrīt

Būvniecībā strauja cenu kāpuma dēļ prognozē uzņēmumu bankrotus

Labrīt

Re:Check pēta: Nirnbergas kodekss un vakcinācija; trešā vakcīnas deva

Siguldas opermūzikas svētkos piedalīsies slavenais bulgāru soprāns Krasimira Stojanova

Siguldā notiks opermūzikas koncerti ar vienu no pasaules vadošajiem soprāniem Krasimiru Stojanovu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pasaulslavenais bulgāru soprāns Krasimira Stojanova ir viena no lielajām zvaigznēm, kuru jau desmit gadus uz Latviju vēlējies uzaicināt Siguldas opermūzikas svētku rīkotājs Dainis Kalns. Šovasar beidzot viņa sapnis piepildīsies un dziedātāja patiešām uzstāsies Latvijā. Tas Dainim Kalnam bijis arī viens no stimuliem, lai atkal Siguldā sarīkotu opermūzikai veltītus notikumus. Šoreiz gan tie vēl nebūs vērienīgie opermūzikas svētki ar operas iestudējumu kā visa kulmināciju, bet gan divi koncerti ar ārzemju un pašmāju mūziķu piedalīšanos.

Koncerti Siguldā notiks 8. augustā un vienlaicīgi būs gan kā mūzikas dzīves atdzimšanas svinēšana, gan kā piemiņas veltījums visiem māksliniekiem – Covid-19 upuriem.

Krasimira Stojanova ir viens no šobrīd pasaulē vadošajiem soprāniem. Savu karjeru viņa sāka 90. gadu vidū Sofijas operā, bet drīz vien viņas ceļi izvērtās daudz plašāki un aizveda arī uz visiem pasaulē slavenākajiem opernamiem. Viņas repertuārs ir ļoti daudzveidīgs, bet īpaši spoža viņa ir Verdi operu lomās.

Siguldas opermūzikas svētku rīkotājs Dainis Kalns uz Latviju viņu vēlējās uzaicināt jau teju desmit gadu garumā, bet tas nesekmējās, līdz šogad beidzot radās iespēja.

“Šogad pēkšņi man pasaka – zini, ir divi datumi, kad tu viņu vari dabūt, – 8.augustā un vēl vienā datumā – nu tad es izdevību nelaidu garām. Viņa tiešām ir, es uzskatu, no pasaulē pirmā trijnieka, četrinieka. Pieprasīta. Ļoti daudz nodziedājusi. Laba balss un labi izskatās. Un joprojām savā mākslinieciskajā varēšanā atrodas virsotnē. Viņa var visu ko nodziedāt. Mūsu Aleksandrs Antoņenko viņu minēja kā pasaules labāko Dezdemonu. Viņa dzied Aīdu. Viņa dzied arī romantisku mūziku.”

Krasimira Stojanova uzstāsies koncertā “Ceļojums opermūzikas pasaulē” Siguldas pilsdrupu estrādē. Līdzās viņai vēl būs vesela plejāde lielisku mākslinieku, viņu vidū arī Krasimiras Stojanovas tautietis – bulgāru izcelsmes tenors Mihails Mihailovs.

Koncerts būs veltījums visiem no Covid-19 cietušajiem māksliniekiem, diemžēl kovida upuru vidū ir arī vairākkārtējs Siguldas opermūzikas svētku dalībnieks, izcilais bulgāru tenors Kamens Čaņevs, kurš pērn 52 gadu vecumā aizgāja mūžībā.

Koncertā skanēs ļoti daudzveidīga mūzika – Pučīni, Verdi, Bizē un citu komponistu operu ārijas, arī fragmenti no operetēm un krievu romances.

Ar pašmāju mūziķiem, kas uzstāsies koncertā, iepazīstina Dainis Kalns: “Mums ir divi izcili basi – Krišjānis Norvelis un Edgars Ošleja, par kuru daudzi varbūt nemaz nezina, ka mums ir tāds jauns, izskatīgs, pievilcīgs dziedātājs, kurš jau divus gadus ir Prāgas operas solists. Vēl, bez šaubām, Rinalds Kandalincevs, kurš ir ļoti labs baritons, kurš sevi pierādījis arī uz operas skatuves. Lai koncerts varētu būt pilnvērtīgs, bez basiem, tenoriem un soprāniem ir vajadzīgs arī labs alts, lai var kādu ansambli nodziedāt, tāpēc Ilona Bagele ir gandrīz, kā saka, tā “zelta kārts”, – ja nav viņas, tad ansambļi var neiznākt. Un tad mums Dināra Rudāne parādīs, ka viņa, dziedot pie Raimonda Paula un citur, vēl joprojām ir saglabājusi savu operdziedātājas statusu. Viņa man apsolīja, ka var vēl nodziedāt trešās oktāvas la. Trešās oktāvas fa jau soprāniem ir problēma, bet viņa var arī sol un la, tas ir pasaules retums.”

Līdzās operdziedātājiem koncertā piedalīsies arī virtuozā sitamo instrumentu apvienība “Brāļi Grīnbergi”, festivāla orķestris un koris, pie diriģenta pults būs Vladimirs Kiradžijevs.

Koncerts “Ceļojums opermūzikas pasaulē” vainagos opermūzikas dienu, bet to ievadīs “Koncerts pils dārzā”.

Koncertmeistare un viena no solistēm Inguna Puriņa par to stāsta: “Man ir tā laime būt jau ceturto reizi Siguldas svētkos, un tas ir ārkārtīgi skaists, spilgts piedzīvojums, kas visu vasaru iekrāso un iezīmē, un tā ir arī profesionālisma pārbaude. Šogad vispār man šie svētki šķiet kā tāda atdzimšana. Šogad dārza koncertā būs tenors Andris Lapiņš, kurš jau ilgus gadus ir mūsu operas mākslinieks, viņam šeit tiešām būs iespēja izdziedāties, var minēt gan Kavaradosi, gan Nemorīno, gan dažus duetiņus. Tad būs viena pavisam jauna soprānīte Jana Lute. Ļoti perspektīva, ļoti atraktīva, ļoti emocionāla māksliniece, es domāju, viņa būs tāds ziediņš mūsu koncertā. Tāpat mūsu koncertā mēs dzirdēsim Edgaru Ošleju, mūsu jauno basu, kurš ir, jā, jau Prāgas operā uz lomām paņemts. Viņš dziedās gan klasiku, gan dažus latviešus, precīzi nesaukšu, lai ir pārsteigums.”

Vasaras opermūzikas koncerti Siguldā notiks 8. augustā. “Koncerts pils dārzā” būs divos dienā, bet koncerts “Ceļojums opermūzikas pasaulē” sešos vakarā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti