Kultūras ziņas

Marko Mētams un Klāvs Loris galerijā "Māksla XO"

Kultūras ziņas

Hamlets un Ziedoņa pasakas baleta valodā

Juha Kangass, "Sinfonietta Rīga" un Teodors Sinks

Sestdien Haidna čellkoncertu Rīgā atskaņos «Sinfonietta Rīga», Juha Kangass un Teodors Sinks

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pirms mēneša valsts kamerorķestris “Sinfonietta Rīga” ar vienu no Jozefa Haidna čellkoncertiem debitēja Eiropas kultūras citadelē – Ķelnes filharmonijā, taču sestdien tepat, pašu mājās, kopā ar senu Latvijas mūziķu draugu, Lielās Mūzikas balvas laureātu, kaislīgo mocartistu – somu komponistu Juhu Kangasu un daudzsološo igauņu jaunākās paaudzes čellistu Teodoru Sinku atskaņos citu Haidna čellkoncertu. 

Programmā arī cits klasicisma laikmeta šedevrs – Volfganga Amadeja Mocarta “lielās fināla triloģijas” ievadošā 39. simfonija, un mūziķi šajā koncertā sola iespēju uz klasicisma mantojumu paraudzīties no citas, ziemeļnieciski atturīgas perspektīvas. Kādā intervijā Kangass teicis, ka neesot labs runātājs par mūziku un labāk esot vienkārši klausīties. 

Spīķeru koncertzālē mēģinājumā pauzēs starp Jozefa Haidna mūzikas akordiem skan smiekli un valda nepiespiesti radoša gaisotne. Kamerorķestra “Sinfonietta Rīga” priekšā atkal stājies somu maestro Juha Kangass. Koncerta programmā – maestro iecienītākā komponista Volfganga Amadeja Mocarta 39. simfonija un Jozefa Haidna Otrais čellkoncerts. 

“39. simfonija ir mana vismīļākā simfonija. Runājot par mūzikas izvēli, man vaicāja pēc kaut kā klasiskāka, un es piedāvāju Mocartu, Vāgneru, bet tā nebija pārāk laba ideja, jo Vāgners jau ir bijis, tad piedāvāju Haidnu. Un Normunds Šnē minēja, ka šī būs pirmā reize, kad šo darbu spēlēs solists,” stāsta Juha Kangass. 

Solista godā diriģenta ieteiktais igauņu jaunākās paaudzes čellists Teodors Sinks, kurš šo darbu pērn atskaņoja Igaunijas Nacionālā simfoniskā orķestra sezonas atklāšanas koncertā. 

““Sinfonietta Riga” ir viens no maniem mīļākajiem orķestriem, tāpēc spēlēt ar viņiem ir sapņa piepildījums. Viņi vienmēr zina, kādu nākamo soli tu kā mūziķis spersi un uzreiz tam  pieskaņojas,” uzskata Teodors Sinks. 

Čelliste Māra Botmane stāsta, ka Teodoru Sinku pazīst jau sen, kopš viņš muzicējis Tallinas kamerorķestra sastāvā. Šobrīd Sinks ir Nacionālā simfoniskā orķestra koncertmeistars. 
“Es domāju, ka mūsdienās Latvijā nav skanējis šis koncerts tādā salikumā, kā tas ir bijis iecerēts, pārsvarā to šobrīd izpilda kamerorķestri, bet tas ir arī izaicinājums mums, mums ir jābūt kā grupai, tai pašā laikā nav jābūt pārāk smagiem un par daudz, bet būs interesanti to darīt kopā ar Teodoru,” saka Bormane. 

Līdzās Vīnes klasicismam sestdien gaidāmā koncerta programmā iekļauti arī divu mūsdienu komponistu, diriģenta Juha Kangasa tautiešu - Pēra Henrika Nūrdgrēna un Kalevi Aho - opusi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti