Panorāma

VID ģenerāldirektore izjūt milzu spiedienu; paliek amatā

Panorāma

Intervija ar Vācijas ārlietu ministru Šteinmeieru

Sācies Rīgas festivāls

Sers Antonio Papano: Diriģēt Londonas Simfonisko orķestri ir kā vadīt «Ferrari»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Britu karaliskās Koventgārdena operas galvenais diriģents sers Antonio Papano salīdzina Londonas Simfoniskā orķestra diriģēšanu ar sporta automašīnas "Ferrari" vadīšanu. 27.maija vakarā viņš diriģēs šo "Ferrari" Rīgas festivāla atklāšanas koncertā Latvijas Nacionālajā operā.

Jau vēstīts, ka koncertā skanēs Ludviga van Bēthovena Vijolkoncerts, kurā solists būs Dānijā dzimušais vijolnieks Nikolajs Znaiders, un Edvarda Elgara Otrā simfonija.

Pēc mūzikas izdevuma „Gramophone” pētījuma, Londonas Simfoniskais orķestris ieņem ceturto vietu pasaules simfonisko orķestru topā. Tas ir senākais Londonas orķestris, ko pašlaik vada krievu diriģents Valērijs Gergijevs, bet Rīgā orķestris uzstāsies sera Antonio Papano vadībā, kurš Rīgā viesojas jau otro reizi.

„Es pirmoreiz diriģēju Londonas Simfonisko orķestri 1997.gadā, kad studijā ierakstījām Pučīni operu „Bezdelīga”. Mans pirmais žests bija ļoti enerģisks, un es nekad neaizmirsīšu, kādu iespaidu tas radīja orķestrī – tas bija kā vadīt visizcilāko sporta auto, kā braukt ar „Ferrari”," stāsta diriģents. "Tā enerģija un muzikalitāte, kas ir šī orķestra skaņā, diriģentam ir īsta bauda. Un kopš tā laika es ar viņiem strādāju gandrīz katru gadu."

"Šī vakara programma man ļoti patīk – vijolnieks Nikolajs Znaiders ir fantastisks mūziķis, kurš lieliski saprot šo Bēthovena skaņdarbu. Savukārt Elgara Otrā simfonija ir darbs, ko Eiropā neatskaņo pārāk bieži, bet tas ir ļoti nozīmīgs. Tam ir liela emocionāla ietekme – tas ir ārēji ļoti spēcīgs, bet iekšēji ļoti trausls un skumjš," turpina Papano. "Spēlējot simfonisko mūziku Latvijas Nacionālajā operā, ir jārēķinās ar diezgan sausu akustiku, bet tā tas ir visos šādos vecā stila opernamos, jo tie primāri domāti operas izrādēm, kur ļoti svarīgs ir teksts. Taču katram operanamam ir savs gars, sava īpašā atmosfēra, kas kompensē akustikas trūkumus. Bet es jau jūtu, ka jūs gribētu, lai es pasaku, ka jums vajadzētu uzcelt koncertzāli (sirsnīgi smejas)."

“Latvijas Koncertu” organizētais “Rīgas festivāls” šogad notiks no 27. maija līdz 18. jūnijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti