Senās mūzikas koncertu velta Lieldienu laikam un Rafaēla dzimšanas dienai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ceturtdien, 29. martā, plkst. 18.00 mākslas muzejā "Rīgas birža" ar Lieldienu laikam un Rafaēla dzimšanas dienai veltītu senās mūzikas koncertu “Easter Motets” uzstāsies “Abaronin Ensemble” (Latvija) un Markuss Strands (Zviedrija), informē muzeja Preses centrs.

Ansamblī “Abaronin Ensemble” apvienojušies senās mūzikas vokālisti, kas iepriekš guvuši pieredzi Latvijas klausītājiem pazīstamajā baroka mūzikas korī “Collegium Choro Musici Riga”. Mākslinieku mērķis ir apzināt agrīnās renesanses un agrīnā baroka perioda muzikālos šedevrus, parādot šī laikmeta spilgtākās personības, kuras devušas nozīmīgu ieguldījumu tālākajā mūzikas evolūcijā.

Ar programmu “Easter Motets” uzstāsies Beāte Zviedre (soprāns), Ilze Grēvele (mecosoprāns), Mikus Abaroniņš (tenors) un Aivis Greters (bass) – viņus vieno ilgstoša koncertu prakse senās mūzikas jomā. Vakara īpašais viesis būs daudzpusīgais zviedru mūziķis Markuss Strands (Marcus Strand), kurš ir gan lielisks teorbists, gan baroka ģitārists un lautists. Netradicionālais izpildītāju sastāvs sniegs iespēju baudīt noskaņām bagātu muzikālo priekšnesumu: tajā savīsies visdažādākās emocijas – no sāpēm līdz nerimstošai mīlestībai.

Markuss Strands
Markuss Strands

Koncertā izskanēs piecas spāņu renesanses meistara Tomasa Luisa de Viktorijas (Tomás Luis de Victoria, 1548–1611) motetes no cikla “Tenebrae Responsories” (Liturģiskās himnas), angļu dižgara Henrija Pērsela (Henry Purcell, 1659–1695) “Mūzika karalienes Marijas izvadīšanai” (“Music for the Funeral of Queen Mary”), angļu renesanses komponista, lautista un dziedātāja Džona Doulanda (John Dowland, 1563–1626), itāļu baroka dziedātājas Barbaras Stroci (Barbara Strozzi, 1619–1677) dziesmas balsij un teorbai.

Tomass Luiss de Viktorija ir viens no slavenākajiem 16. gadsimta spāņu komponistiem, kurš dzīves laikā darbojies arī kā ērģelnieks, dziedātājs un katoļu baznīcas mācītājs. Laikabiedri viņu raksturojuši kā tehniski veiklu izpildītāju, tomēr pats de Viktorija labprātāk izvēlējās strādāt kā komponists.

Henrijs Pērsels bija angļu baroka laika ērģelnieks un komponists, kurš rakstījis gan reliģisku, gan sekulāru mūziku. Savā daiļradē viņš izmantoja itāļu un franču baroka elementus, tomēr tiek uzskatīts par angļu baroka mūzikas stila izveidotāju.

Džons Daulands bija angļu renesanses komponists, flautists un dziedātājs, kurš vislabāk pazīstams ar melanholiskām dziesmām. 20. gadsimtā atdzimšanu piedzīvojuši autora sacerētie instrumentālie skaņdarbi, kalpojot par iedvesmas avotu mūsdienu flautistiem un ģitāristiem.

Barbara Stroci bija itāļu baroka dziedātāja un komponiste, viņas radītās kompozīcijas tika plaši atskaņotas jau dzīves laikā. Stroci uzskatīta par vienu no izcilākajām 17. gadsimta vidus Venēcijas sekulārās mūzikas autorēm, atzīstot mākslinieces kompozīciju un poēzijas spēju.

Daudzveidīgā koncerta programma ļaus klausītājiem pirms Lieldienu svētkiem iegrimt apcerīgā pārdomu gaisotnē. Vienlaikus bagātīgā baroka un renesanses mūzikas palete izskanēs kā dzimšanas dienas dāvana vienam no izcilākajiem itāļu augstās renesanses gleznotājiem Rafaēlam Sancio da Urbīno (Raffaello Sanzio da Urbino, 1483–1520), kurš dzimis Lielajā Piektdienā. Vecmeistara agrīnais darbs “Svētā Katrīna no Aleksandrijas” (1500–1503) no Markes Nacionālās galerijas kolekcijas šobrīd ir apskatāms Mākslas muzejā RĪGAS BIRŽA. Rafaēls Latvijā tiek eksponēts pirmo reizi, un šī izstāde ir dāvana Latvijas Republikai simtgadē no Markes reģiona.

Ieeja koncertā ar bezmaksas ielūgumu, ko iespējams izņemt Mākslas muzeja "Rīgas birža" kasē.

Pirms koncerta, iegādājoties biļeti uz MMRB pastāvīgo ekspozīciju, Makarta zālē (4. stāvā) iespējams apskatīt Rafaēla gleznu “Svētā Katrīna no Aleksandrijas”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti