Kultūras rondo

JRT ēkā atrasta kapsula ar dokumentiem. Drīzumā ēkas pamatos iemūrēs šodienas vēstījumu

Kultūras rondo

Trīs miljoni nākotnes kultūras piedāvājuma veidošanai: kā līdzekļus paredzēts tērēt

"Kesselberg Ensemble" Lūznavas muižā ieraksta Mīteļa mūzikas albumu

Senās mūzikas iedvesmu rod autentiskā vidē – «Kesselberg Ensemble» ieraksta albumu Lūznavas muižā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Senās mūzikas grupa “Kesselberg Ensemble”, rezidējot Rēzeknes novada Lūznavas muižā, ieraksta mūzikas albumu, kurā būs dzirdama Johana Gotfrīda Mīteļa un mūsdienu latviešu komponista Uģa Prauliņa mūzika. Tas būs pirmais Latvijā ierakstītais un tepat izdotais Mīteļa mūzikas albums.

Senās mūzikas grupas mākslinieciskā vadītāja, čelliste Ilze Grudule Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” atzīmēja: “Mīteļa mūzika ir ļoti pieprasīga, viņa pieprasa gan no izpildītāja, gan arī klausītāja tādas dzirdīgas ausis un simprocentīgu uzmanību. Mītelis nelaiž mūs vaļā ne tad, kad mēs spēlējam, ne tad, kad mēs klausāmies, tur vajadzīgs īpašs brīdis un gatavība viņu sadzirdēt.”

Senās mūzikas grupa “Kesselberg Ensemble” kopš darbības pirmsākumiem, 2004. gada, savā radošajā darbībā izzina un atdzīvina Johana Gotfrīda Mīteļa 18. gadsimtā radīto daiļradi.

Ansamblī apvienojušies Latvijā un Šveicē dzīvojoši latviešu mūziķi, kuri martā teju nedēļas garumā tikās Lūznavas muižā, lai ierakstītu grupas otro Mīteļa mūzikas albumu. 

“Līdz šim Mīteļa mūzikai mēs esam piešķīruši ļoti lielu nozīmi, būtībā Mīteļa mūzika ir tas, kāpēc “Kesselberg Ensemble” vispār pastāv,” norādīja Ilze Grudule, skaidrojot arī, ka Mīteļa pēdas ir jāmeklē gan Latvijā, gan Eiropā. Tā piemēram, nezināms ir fakts, kur Johans Gotfrīds Mītelis ir apglabāts. Iespējams, Katlakalnā, kur viņš pavadījis savas dzīves pēdējos gadus. Taču parādījusies ir jauna informācija, kas vēl jāpārbauda, proti, ka Mītelis atdusas Cesvainē, kur dzīvoja viņa brālis.

“Kesselberg Ensemble”
“Kesselberg Ensemble”

Ja par Mīteļa dzīves gaitām ir neatbildēti jautājumi, tad viņa mūzikā viss esot skaidrs. Ilze Grudule skaidroja: “Atrodoties šeit Lūznavā un ierakstot, strādājot pie Mīteļa mūzikas, tur gan tās pēdas ir diezgan skaidras, viņš ir atstājis mums ļoti skaistus manuskriptus, viņa rokraksts ir tik akurāts, viņa partitūru lappusēs var skatīties kā bildēs, estētiski tā ir bauda. Šoreiz mēs ierakstām četrus skaņdarbus. Mums būs kompaktdisks, kuru izdos nacionālā izdevniecība “Skani”, mēs ierakstīsim 2 klavesīna koncertus, solo spēlēs Ieva Saliete, kura ar Mīteli ir pazīstama vēl ilgāk nekā mēs visi pārējie, tad būs viena Mīteļa simfonija, tā gan ir Mīteļa klavieru sonāšu pārlikums stīgām, ko es veicu pirms diviem gadiem, kad mums bija jubilejas gads, gribējās kaut ko īpašu sagatavot koncertiem, toreiz mums bija koncerti gan Bāzelē, gan Rīgā, gan Rēzeknē.”

Savukārt ceturtais skaņdarbs būs mūsdienu komponista Uģa Prauliņa klavesīnam solo, kas vēl top. Ansamblis sadarbojas ar mūsdienu komponistiem, vēloties satuvināt mūsdienu mūziku ar seno. Komponists Uģis Prauliņš skaņdarbu raksta pēc klavesīnistes Ievas Salietes aicinājuma.

Viņa pastāstīja: “Uģis tieši šogad pieķērās manam instrumentam klavesīnam, to es biju lūgusi jau kādu laiku, un es priecājos, ka ziemas sākumā viņš teica – jā. Tagad man prātā ir tokāta klavesīnam. Un tajā pašā laikā mēs ar Ilzi runājām, ka šobrīd vajadzētu atkal ierakstīt Mīteli, un tas manā galvā saslēdzās, jo Mītelim ar Uģi Prauliņu ir ļoti liels sakars, kā mēs zinām, Ērmaņu muiža, kur dzīvo Uģis Prauliņš. Un Oto Hermanis fon Fītinghofs bija Mīteļa mecenāts, un tas ir viņa īpašums (Ērmaņu muiža). Un tas pilnīgi saslēdzas.

Un varbūt man Uģis Prauliņš atgādina mūsdienu Mīteļa tipu, jo Mītelis bija ļoti īpaša ekstravaganta personība, tai pašā laikā savrupa, tai pašā laikā ģeniāla, es nedaudz domāju par Uģi Prauliņu saistībā ar Mīteli.”

“Kesselberg Ensemble”
“Kesselberg Ensemble”

Skaidrojot lēmumu albumu ierakstīt muižā nevis ierakstu studijā Ilze Grudule norādīja: “Ja spēlē seno mūziku, tad ir vairāki avoti, no kuriem mēs varam smelties iedvesmu, ideja – viena lieta tās ir senās partitūras, manuskripti, autogrāfi, komponistu rokraksti, tieši no šādām notīm mēs spēlējam, otrs ir instrumenti, ar kuriem mēs spēlējam, tie ir senie instrumenti, mūsu kompānijā apmēram puse ir oriģinālie instrumenti un puse ir seno instrumentu kopijas, un trešā lieta ir telpas, jo tajā laikā šī mūzika tika rakstīta tieši šāda veida vietām, protams, darbs studijā arī ir ļoti saistošs, bet, ja ir jāizvēlas, tad gribas tajā autentiskajā vidē nākt iekšā.

Kāpēc vispār Lūznavas muiža vispār tika radīta? Tā tika radīta, lai šeit nāktu māksla, mūzika, radošā doma, lai sniegtu māksliniekiem to iespēju atrasties uz šīs salas.”

Veicot mūzikas albuma skaņu ierakstu, paralēli notika arī albuma programmas video filmēšana, kas būs vērojama interneta vidē. Plānots, ka senās mūzikas grupas “Kesselberg Ensemble” otrais albums, kurā būs dzirdama Johana Gotfrīda Mīteļa un mūsdienu latviešu komponista Uģa Prauliņa mūzika nāks klajā šajā rudenī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti