Senās mūzikas festivāls Rēzeknē un Stirnienē kļuvis par stabilu tradīciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Visu šo nedēļu Rēzeknē turpinās tradicionālās, nu jau devītās Baroka mūzikas dienas, kas pulcē māksliniekus ne vien no Latvijas, bet arī no ārzemēm. Tradicionāli šādi koncerti ik gadu ir visnotaļ apmeklēti, jo, kā atzīst arī festivāla organizētāji, publika ik gadu kļūstot aizvien izglītotāka senās mūzikas jomā.

Baroka mūzikas dienas, kas jau devīto gadu pēc kārtas notiek vasaras nogalē, senās mūzikas cienītājus pulcē Rēzeknē un Stirnienē. Baroka mūzikas festivāls jau kļuvis par iecienītu pasākumu Latgalē. “Man vienmēr patikušas Baroka mūzikas dienas, un man ļoti patīk, ka ir šāda pieeja ar tādu brīvu noskaņu, jo šajos deviņos gados es esmu uzzinājusi ļoti daudz par baroku kā tādu, par tiem instrumentiem. Tas ir brīnišķīgi, ka jaunus māksliniekus aicina, ka ir sadarbība ar vietējiem, tiešām, kā teica – tāda galma dzīve, ainiņas, tu aizpeldi citā pasaulē,” saka kāds no klausītājiem.

“Patika. Baroka mūziku es katru gadu apmeklēju, nomierina,” piebilst kāds cits festivāla apmeklētājs.

Baroka mūzikas dienas ilgst visu šo nedēļu un šogad tās pieskandina ne vien jauno koncertzāli jeb Latgales vēstniecību „GORS”, bet arī Latgales kultūrvēstures muzeju un, protams, pasākuma idejas autores rēzeknietes Ilzes Grudules iecienīto Stirnienes Sv.Laura Romas katoļu baznīcu, kur izskanēs arī noslēdzošais festivāla koncerts svētdien, 15.septembrī. “Nu jau 13 gadus baroks ir tā mūzika, ko es diendienā spēlēju, ko es esmu studējusi Šveicē gan Ženēvā, gan pēc tam Bāzelē,” saka Grudule.

Viņa saka - baroks esot pārejas posms no stingrās renesanses uz romantiku. Un šī gada festivāls ir veltīts tieši Nīderlandes baroka mūzikai ar devīzi „Es redzēju jauno tiltu”. „Nīderlande jau saistās ar tiltiem, tur ir daudz ūdeņu un tāpēc ir tie tilti. Un arī kontaktu tilti, ko mēs veidojam starp mūziķiem satiekoties,” skaidro Grudule.

Viena no festivāla organizētājām Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas vidusskolas lektore Inese Pāvule stāsta, ka šogad festivālā uzstājas 15 mākslinieki ne vien no Latvijas, bet arī no ārzemēm. „Nīdelandes dziedātāji Hugo Naessens un Josts van der Lindens, kas jau mūsu skolā bija pirms diviem gadiem un arī uzstājās Baroka mūzikas dienās. Tagad viņi atgriežas,” secina Pāvule.

Īpaši ir izceļams arī festivāla viesis mūsdienu komponists Franks Kazanova, kurš raksta mūziku baroka stilā. “Šogad mums programmā ir četri koncerti, trīs dažādas programmas. Muzejā tiks atklāta arī izstāde,” atklāj Pāvule.

Baroka mūzikas dienu ietvaros senās mūzikas cienītājiem tika piedāvāta arī pirmo reizi vesela solo koncertprogramma uz kāda sena instrumenta. “Tas ir īstenībā ļoti specifisks un interesants instruments, tas ir angļu klavesīns, viņu sauc par virdžinālu,” atklāj jaunā virdžināliste Gertruda Jerjomenko.

Šis senais instruments Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas vidusskolai ir dāvinājums no Šveices. “Man prieks, ka cilvēki dzirdēja angļu virdžinālu. Pirmkārt jau, kā viņš izskatās - ļoti atšķiras no citiem klavesīniem, bet viņam ir arī ļoti īpaša skaņa, īpašs tembrs,” pēc koncerta stāsta arī otra jaunā māksliniece Darja Zemele, kas tāpat kā Gertruda šogad seno mūziku "Erasmus" programmas ietvaros brauc studēt uz ārzemēm.

Festivāla idejas autore Grudule atzīmē, ka Rēzeknes un Stirnienes publika pa šiem deviņiem gadiem ir kļuvusi daudz izglītotāka senās mūzikas jomā, un ir izveidojusies kāda īpaša saikne, “viesmākslinieki arī atzīmē, ka publika tiešām uzmanīgi klausās, un ir prieks dalīties, jo tā komunikācija jau nenotiek tikai uz principiem - mēs uz skatuves - jūs zālē. Komunikācija notiek kaut kādos citos līmeņos, un to var sajust.”

Nākamgad Baroka mūzikas dienās gaidāms ne viens vien pārsteigums. “Veltījums būs Mītalam. Mēs tam gatavojamies, jau kopš diviem gadiem mēs uz to ejam. Plāni ir lieli, un es ceru, ka mums izdosies īstenot visas ieceres,” atklāj Grudule, uzsverot, ka desmit gadi festivālam ir jau tiešām vērā ņemams vecums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti