Senās mūzikas festivāla «Vivat Curlandia!» centrā - Monteverdi «Orfeja» iestudējums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Bauskā sestdien un svētdien izskanēs pirmais Kurzemes-Zemgales hercogu Ketleru laika mūzikas un mākslas festivāls „Vivat Curlandia!”.

Festivālā piedalīsies vadošie Latvijas senās mūzikas meistari un arī viesi no ārzemēm, bet viens no centrālajiem notikumiem būs Klaudio Monteverdi 17.gadsimta sākuma operas "Orfejs" uzvedums, to Latvijas Radio 3 „Klasika” atklāja festivāla mākslinieciskais vadītājs, senās mūzikas pētnieks Māris Kupčs.

"Ar Ketleru dinastiju saistāms laiks, kad pils tika uzspridzināta – 1704.-1705.gadā, Ziemeļu kara pašā sākumā, un kopš tā laika pils vairs neatdzima," norāda Kupčs.

"Taču mūzikā tas sasaucas ar tik skaistu periodu! Savukārt uzcelta šī pils ir 1590.gados, kas ir īsts agrīnā baroka un operas sākuma laiks, kas saistīts ar hercoga Jēkaba dzīvi un Ketleru dinastiju vispār. Viss tā sasaucās, ka mēs nolēmām – jādzimst festivālam, un tieši tādam! Te nebūs Vivaldi "Gadalaiku” un Pergolezi „Stabat Mater” ne, jo šie slavenie darbi vienkārši ir ārpus renesanses laika. Bet ir tik daudz 16. un 17. gadsimta mūzikas, kuru arī ir vērts klausīties un iepazīt," pauž Kupčs.

Koncerti notiks Bauskas pilī, Bauskas rātsnamā un Bauskas Svētā Gara baznīcā. Bauska ir senās mūzikas festivālu dzimšanas vieta Latvijā, kur agrāk notika daudzu Senās mūzikas festivālu galvenās muzikālās aktivitātes.

Pirms vairākiem gadiem šī tradīcija pārtrūka, bet tagad tā atgriezusies jauna festivāla veidolā, ko radījis Bauskas pils muzejs sadarbībā ar novada pašvaldību un Rīgas Senās mūzikas centru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti