Rīta Panorāma

Intervija ar Valsts vides dienesta vadītāju Ingu Koļegovu

Rīta Panorāma

Intervija ar komponistu Artūru Maskatu, "Latvijas Koncerti" programmu direktoru

Latvijas Radio koris. Gregoriskie dziedājumi

Latvijas Radio koris Senās mūzikas festivālā dziedās viduslaiku lūgšanas Jaunavai Marijai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

23. Senās mūzikas festivāla ietvaros 6.jūlijā Latvijas Radio koris ar diriģentu Pēteri Vaickovski un viduslaiku baznīcas mūzikas speciālisti Simonu van den Dūlu Svētā Pētera baznīcā dziedās vienbalsīgas lūgšanas un himnas Jaunavai Marijai, pazīstamas jau no 9. un 10. gadsimta.

Latvijas Radio kora skanīgās balsis atveidos pasauli, kuru pirms 11 gadsimtiem skaņās ietvēra mūki. 6.jūlija dziedājumi korim būs līdz šim apjomīgākā saskare ar gregorisko mūziku.

"Šis dziedājums prasa ļoti skolotu balsi ar labu elpu, jo ir jānodzied vārds konkrētā garumā," atklāj diriģents Pēteris Vaickovskis. 

"Kad man bija 19 gadi, es sāku aizrauties ar baznīcas mūziku, kuru klausījos skaistā baznīcā Vācijā. Tur kādreiz atradās arī klosteris. Pirmo reizi gregoriskos korāļus dzirdēju Lielajā Piektdienā. Šī mūzika atraisīja manu balsi, un es gregoriskajos dziedājumos burtiski iemīlējos," atklāj Simona van den Dūla.

Koncertā skanēs arī motetes no Anglijas Ītonas grāmatas, kas ir 15.gs. sakrālās mūzikas mansukripts. Tā vēl joprojām ir nozīmīga angļu sakrālās mūzikas daļa, kas izceļas ar ārkārtīgu sarežģītību un skaistumu, uzskata Vaickovskis.

Kora mūziķiem darbs ar viduslaiku manuskriptiem mēdz būt sarežģīts - notis rakstītas uz četrām līnijām pierasto piecu vietā, un tāpat dziedātājiem jāskatās uz diriģenta rokām, jo nošu rakstā nav taktu, norāda van den Dūla.

Organizators: Latvijā ļoti iederas senā mūzika

"Tas ir tas pats skaistums [kas mūsdienās], kas ir izteikts īpaši daiļā un skaistā formā, un Latvijā senā mūzika noteikti ļoti, ļoti iederas. Ne jau velti šis ir viens no ilgtspējīgākajiem festivāliem Latvijas mūzikas dzīvē - viņš būs jau 23. reizi," stāsta "Latvijas Koncertu" programmu direktors Artūrs Maskats.

Šī mūzika Latvijā iederoties tāpēc, ka šeit atrodas Rundāles pils, uzskata Maskats. Gaisotni festivāla "Rundāles dienā", kad pilī notiks pieci koncerti, radot Rundāles pils fantastiskais ansamblis, skaistās zāles, interjeri, ziedu dārzi, rozes.

Senā mūzika pašlaik esot aktuāla un atbilst cilvēku alkām pēc skaistuma, pēc kaut kā ļoti daiļa, uzsver Maskats.

Koncerta viesi - lielākais Itālijas baroka mūzikas orķestris „Coin du Roi” - piedalīsies trīs programmās, tai skaitā Henrija Pērsela operas "Didona un Enejs" uzvedumā. Viņiem uzticēta arī festivāla atklāšana Mazajā ģildē. 

Kā ierasts, festivāls noslēgsies Rundāles pils dārzā ar Vivaldi "Četriem gadalaikiem".

Jau vēstīts, ka 23. starptautiskais Senās mūzikas festivāls šogad notiek no 6. līdz 8. jūlijam. Koncertos Rīgā un Rundālē klausītājus priecēs „Coin du Roi”, itāļu baroka ansamblis „Artemandoline”, baroka orķestris „Collegium Musicum Riga”, „Sinfonietta Rīga”, Latvijas Radio koris, solisti - Elīna Šimkus, Sergejs Jēgers. Koncertos skanēs Klaudio Monteverdi, Georga Frīdriha Hendeļa un citu komponistu meistardarbi. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti