Dienas ziņas

Labdarības koncertā atbalsta arī pieaugušos

Dienas ziņas

Cilvēkiem ar GRT joprojām nav pieejami mentori

Jelgavas novada korim "Sidrabe" – 100

Senākais koris Zemgalē «Sidrabe» nosvinējis simto jubileju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ieskandinot Latvijas simto dzimšanas dienu, savu simto jubileju nosvinējis senākais un tradīcijām bagātākais koris Zemgalē – “Sidrabe” no Jelgavas novada.

Uz savu pirmo  sadziedāšanos Lielplatones  dziesmumīļi sanāca  dažus mēnešus, pirms tika dibināta mūsu valsts, bet  par kora dibināšanas laiku uzskatāms 1918.gada novembris. Kopš tā laika koris ''Sidrabe'', kurš savu nosaukumu gan ieguva tikai 1983.gadā, gadus  skaita vienā solī ar Latviju.

“Protams, tas uzliek tādu lielu atbildību, bet tas noskaņojums mums visiem ir tāds pacilājošs un priecīgs, un mēs tiešām to simtgadi sagaidām ar dziesmu,” pastāstīja kora “Sidrabe” dziedātāja Agita Kalniņa.

Kora pastāvēšanas laikā  tam  bijuši 15 diriģenti.  Četrdesmit sešus gadus to kopā  turējusi un iedvesmojusi  Zita Kurševa, kas  padomju laika repertuāru papildinājusi ar tā saucamajām galda dziesmām, kas nereti bijušas arī ''aizliegto'' sarakstā.

“Deviņdesmitajos gados šīs te galda dziesmas, kas būtībā bija arī leģionāru dziesmas, nebija tik droši dziedamas. Varēja  arī manīt, vai tur kāda slepena acs nedzied līdz, bet ļoti uzmanīgi vēro,” atcerējās Kurševa.

Pēc padomju sistēmas sabrukuma “Sidrabē” apvienojušies trīs pagastu dziedātāji. Zemgales senākā kora repertuārā ir dažādu žanru mūzika, un garām netiek laista neviena iespēja muzicēt. Savas pastāvēšanas laikā koris  piedalījies visos Dziesmu svētkos. Dziedājis dažādos pasākumos savā un kaimiņu novados. Sadarbojas ar dažādiem komponistiem, un allaž augstu turējis kvalitātes latiņu.

“Mēs dziedam tikai tā un tikai to, ko paši saprotam līdz galam. Mēs nekad nedziedam dziesmu, ja nesaprotam, par ko ir šī dziesma.  Mūsu nākotne būs tāda, kāda vispār būs nākotne Latvijas lauku koriem. Tas nevar būt atrauti no Latvijas kopējās situācijas. Šobrīd ir grūti pateikt,” uzsvēra kora diriģents Guntis Pavilons.

Viņš arī norādīja, ka Dziesmu svētki būs kora galvenā vaduguns, kas, par spīti grūtībām, palīdzēs saglabāt kori arī uz priekšdienām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti