Savonlinnas Operas festivālā rādīs Žagara iestudēto «Masku balli»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Godinot izcilo itāļu operkomponistu Džuzepi Verdi 200.jubilejā, 31.jūlijā un 2.augustā Savonlinnas Operas festivālā Somijā tiks izrādīta Verdi opera "Masku balle" Sanktpēterburgas Mihaila teātra iestudējumā. To veidojusi Latvijas Nacionālās operas (LNO) radošā komanda: režisors Andrejs Žagars, scenogrāfs Andris Freibergs, kostīmu māksliniece Kristīne Pasternaka un horeogrāfe Elita Bukovska, lsm.lv informē LNO pārstāvji.

„Masku balles” pirmizrāde Sanktpēterburgā notika 2010. gada jūlijā, tiekot novērtēta ar ilgām, sirsnīgām stāvovācijām un kļūstot par pirmo Latvijas mākslinieku veidoto iestudējumu Sanktpēterburgas teātros.

Izrāde ir spilgts Andreja Žagara režijas un vienlaikus – arī mūsdienu Eiropas teātra stila paraugs,” laikrakstā „Izvestija” toreiz rakstīja erudītā kritiķe Marija Babalova.

Laikraksta „Moskovskij komsomoļec” vērtējumā radošā grupa no Latvijas izveidojusi krāsainu, emocijām pilnu izrādi, atzīstot, ka iestudējums pilnībā atbilst labas gaumes un augsta profesionālisma standartiem.

Recenzenti Krievijā slavējuši arī krāšņos, elegantos tērpus, scenogrāfijas minimālismu ar ornamentiem Art nouveau stilā un īpaši uzteikuši izrādes iespaidīgo traģisko finālu, kurā interesanti risināts princips „teātris teātrī”, radot visaptverošas katastrofas tuvuma sajūtu (operas darbība notiek nevis barokālajā Zviedrijas karaļa Gustava III galmā, bet gan 20. gadsimta sākumā pirms Pirmā pasaules kara).

Skatuves specifika Savonlinnā diktē savas prasības, tāpēc izrāde tiks īpaši adaptēta saskaņā ar festivāla nosacījumiem. Galvenajās lomās būs Fjodors Ataškevičs (Gustavs), Jeļena Pankratova un Marina Treguboviča (Amēlija), Dmitrijs Darovs (Renato), Natālija Mironova (Oskars). Pie iestudējuma diriģenta pults - Mihails Tatarņikovs.

Tieši ar Dž. Verdi operas „Masku balle” iestudējumu 2004. gada augustā sākās Latvijas Nacionālās operas viesizrādes Savonlinnas Operas festivālā. Toreiz iestudējumu bija veidojis Gintars Varns, scenogrāfiju – Andris Freibergs, bet diriģēja Andris Nelsons. Līdzās „Masku ballei” festivālā tika izrādīta arī A. Rubinšteina opera „Dēmons” Andreja Žagara režijā ar Egilu Siliņu titullomā.

Pirmais Savonlinnas Operas festivāls 1475. gadā celtajā viduslaiku pilī pēc somu soprāna Aino Aktes iniciatīvas notika jau 1912. gadā, bet drīz vien festivāla tradīciju izjauca kari, revolūcijas un ekonomiskas problēmas.

Par regulāru ikvasaras notikumu festivāls kļuvis kopš 1967. gada. Katru vasaru gleznainā Olavinlinnas pils, kas atrodas ezera vidū, tiek pārveidota par zāli ar vairāk nekā 2000 skatītāju vietām. Viduslaiku cietoksnis un gleznainā ezeru vide maigās ziemeļu vasaras naktis ir izcila vide operu uzvedumiem, ne velti festivālu ik gadu apmeklē ap 60 000 skatītāju.

Šobrīd Savonlinnas Operas festivāls ieguvis stabilu vietu Eiropas operas festivālu ģeogrāfijā, un paši somi to dēvē par Somijas kultūras dzīves vizītkarti. Katru vasaru īpaši festivālam tiek iestudētas operas izrādes, notiek koncerti un viesojas pasaulslavenas opertrupas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti