Saullēkta koncerts Jūrmalas festivālā skanēs arī šogad

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Jau par tradīciju Jūrmalas festivālā kļuvis pasaulslavenās ērģelnieces Ivetas Apkalnas saullēkta koncerts jūras krastā, kas šī gada festivālā notiks 30. jūlijā pulksten 7.00 Dzintaru pludmalē, informēja festivāla pārstāvji.

Šajā reizē, uzaustot saulei 30. jūlijā, jūras krastā izskanēs Johana Sebastiāna Baha un amerikāņu minimālista Filipa Glāsa skaņdarbi. Ivetas Apkalnas izpildījumā klausītāji dzirdēs noslēgumu no Glāsa operas “Satyagraha” (tulkojumā no sanskrita “patiesības spēks”), kas veltīta Indijas neatkarības kustības vadītājam Mahātmam Gandijam, un meditatīvo skaņdarbu “Mad Rush’’, kuru Filips Glāss uzrakstīja par godu Dalailamas pirmajai vizītei Ziemeļamerikā 1979. gadā. Kā skaidroja Jūrmalas festivāla organizatori, “pasūtītāju lūgums bija radīt mūziku, kuru var atskaņot neierobežotu laiku, jo vizītes organizētāji paredzēja, ka Dalailamas ierašanās pasākuma norises vietā var kavēties.” Līdzīgu bezgalības gaisotni rada Glāsa “Music in contrary motion” (“Mūzika pretējā kustībā”) – opuss, kurš nekad nebeidzas, bet tikai kādā mirklī apstājas.

No Johana Sebastiāna Baha daiļrades programmā būs Fantāzija ērģelēm Solmažorā, Tokāta un fūga reminorā, un Ričekārs dominorā no “Muzikālajiem veltījumiem”. Koncerts izskanēs ar “Sinfonia” no Baha “Ratswahlkantate” jeb “Kantātes pilsētas inaugurācijai”.

Septītais Jūrmalas festivāls Dzintaru koncertzālē, kura šogad svin 85 gadu jubileju, ar pieciem koncertiem klātienē norisināsies no 27. līdz 31. jūlijam. Apmeklētāji uz skatuves redzēs festivāla goda mākslinieku, operdziedātāju Aleksandru Antoņenko, Raimondu Paulu, Kseniju Sidorovu, Ivetu Apkalnu, Zandu Švēdi, Intaru Busuli, Daumantu Kalniņu, Dināru Rudāni, Latvijas Radio bigbendu, “Sinfonietta Rīga”, Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, diriģentiem Aināru Rubiķi un Andri Pogu un citus māksliniekus.

Jūrmalas festivāla koncertu apmeklētājiem būs jāuzrāda sadarbspējīgs vakcinācijas vai Covid-19 izslimošanas sertifikāts, kā arī personu apliecinošu dokuments. Noteikumi attiecas arī uz bērniem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti