Tiešraides

Plasido Domingo: Latvijas operā es varētu nodziedāt koncertu – tas būtu skaisti!

Tiešraides

Iespaidos un prognozēs dalās Kristīne Gailīte, Krišjānis Norvelis un Inese Lūsiņa

Dominiks Domingo: Nevar atrasties opermūzikas pasaulē, nemīlot šo mākslas jomu

Satikt rītdienas operzvaigznes. Saruna ar konkursa «Operalia» rīkotāju Dominiku Domingo

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

"Esmu uzaudzis mūzikas pasaulē un muzikālajā teātrī. Esmu arī studējis klasisko mūziku, bet, kad absolvēju augstskolu, nolēmu, ka savu dzīvi veltīšu mākslas administrēšanai – tam, kas operas mākslā ir neredzams, kas risinās aiz skatuves, bet bez kā mākslas brīnums nevar notikt," stāsta viens no pasaules operdziedātāju konkursa "Operalia" rīkotājiem – Plasido Domingo mazdēls Dominiks Domingo.

Ilga Auguste: "Klasikā" ik svētdienu skan stunda ļoti skaistas mūzikas koncertā ar nosaukumu "Domingo". Jo "Domingo" taču spāniski nozīmē – svētdiena. 

Dominiks Domingo: Tik tiešām! Precīzi! (smejas) Latvijā esmu pirmo reizi, un šī pieredze ir brīnišķīga, Rīga ir absolūti skaista pilsēta, un operteātris – neticams, ne vien celtne pati par sevi un skatuve, bet arī cilvēki, kuri šeit strādā. Mēs esam laimīgi par to, ka konkurss var notikt tik brīnišķīgā vietā. [..]

Kāda ir jūsu loma šī konkursa organizēšanā? 

Jau ilgu laiku strādāju kopā ar savu tēvoci Alvaro Domingo un Mikaēlu, kas ir šī konkursa menedžeris. Es rūpējos par to, lai dziedātājiem ir viss, kas viņiem nepieciešams. Manā pārziņā ir konkurss un arī galā koncerta producēšanas pienākumi, sadarbojoties ar dziedātājiem un žūrijas pārstāvjiem.

Vai "Operalia" jums savā ziņā nav tāds kā ģimenes bizness?

Jā, ģimenes iesaistes tajā patiešām ir ļoti daudz, lai vispār dabūtu šo visu gatavu. Tas ir mana vectēva izlolots konkurss, lai palīdzētu jauno dziedātāju paaudzei augt, pierādīt sevi un gūt panākumus, lai viņi kļūtu par rītdienas operas zvaigznēm. Tāds ir šī konkursa mērķis un būtība – parādīt šos jaunos talantus pasaules opernamu mākslinieciskajiem vadītājiem un direktoriem.

Kā jūs raksturotu savu vectēvu kā radinieku, ne tik daudz kā operzvaigzni?

Jau kopš bērnības redzu, cik Plasido Domingo ļoti mīl opermākslu un cilvēkus tajā – dziedātājus, diriģentus, direktorus, viņš mīl ikvienu, ar ko viņš kopā strādā un uzturas. Viņš šo cilvēku labā ir gatavs darīt visu, kas viņu spēkos, un tāpēc viņš ļoti daudz sevi iegulda šajā sevis izlolotajā jauno mākslinieku programmā un "Operalia" konkursā, lai būtu pārliecināts, ka tad, kad noslēgsies viņa paša karjera, augstā opermāksla turpināsies vēl daudzus, daudzus gadus.

Kādi ir jūsu atklājumi Latvijā – arhitektūrā, dabā, garšu pasaulē?

Šajās dienās esmu ļoti aizņemts un vislabāk esmu iepazinis ceļu no viesnīcas uz operu. Parks, kur dodos uz operu, ir patiešām ļoti skaists, un esmu atklājis arī pāris ļoti labu Rīgas restorānu. Taču pārsvarā man laiks paiet šajā namā, kas arī ir ļoti skaists.

Bet kādi ir dziedātāju atklājumi jums šī gada konkursā?

Šī gada konkursa atklājumi ir neticami. Nešaubos, ka par vairākiem no viņiem pasaule uzzinās un runās visus nākamos gadus, un viņu ieraksti pilnīgi noteikti skanēs arī jūsu radio kanāla svētdienu "Domingo" koncerta stundās. 

Vai dziedat arī jūs pats?

Nē. Esmu uzaudzis mūzikas pasaulē un muzikālajā teātrī. Esmu arī studējis klasisko mūziku, bet, kad absolvēju augstskolu, nolēmu, ka savu dzīvi veltīšu mākslas administrēšanai – tam, kas operas mākslā ir neredzams, kas risinās aiz skatuves, bet bez kā mākslas brīnums nevar notikt, un to es daru jau pēdējos 12 gadus. 

Bet jūs taču mīlat operu? 

Pilnīgi noteikti! Jūs nevarat atrasties šajā pasaulē, nemīlot šo mākslas jomu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti