Satikšanās mīlestībā. Jauniešu koris «Skan» gatavojas Ziemassvētku koncertam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Mākslinieciskie kolektīvi atsākuši mēģinājumus klātienē. Ar dažādiem ierobežojumiem, tomēr kopā. Jauniešu koris "Skan" tikko sācis darbu pie Ziemassvētku programmas, kurā galvenokārt skanēs komponista Jāņa Lūsēna darbi.

Jauniešu koris «Skan» gatavojas Ziemassvētku koncertam
00:00 / 04:46
Lejuplādēt

Atgriežoties pēc mājsēdē aizvadīta mēneša, jauniešu koris "Skan" šonedēļ atkal satikās kopīgos mēģinājumos, lai apgūtu jaunu repertuāru gaidāmajam koncertam. "Mēs esam ļoti priecīgi, ka mums atkal ir iespēja korim sanākt mēģinājumos, – lai gan ne visiem, bet atkal sanākt kopā un strādāt, un to mēs darām. Atsākām atkal gatavošanos 22. decembra Ziemassvētku koncertam. Būs latviešu komponistu ļoti pozitīva, mīļa, sirsnīga, Ziemassvētkiem atbilstoša noskaņa. Un atkal varētu teikt, ka būs satikšanās mīlestībā. Lielākoties koncertā tiks izdziedātas komponista Jāņa Lūsēna dziesmas, un to pavadījumu izpildīs grupa, kurā muzicē arī paši koristi," atklāj dziedātāji. Kā stāsta kora dalībniece Nora Urbāne, koncerts radīs mūsdienīgu un gaismas pilnu noskaņu.

Lai gan pēdējā gada laikā mēģinājumu cikls un darbs ir bijis saraustīts, par motivācijas trūkumu šobrīd koristi nevar sūdzēties, jo gaidāmais koncerts ir jauns mērķis, uz kuru tiekties. Nora Urbāne un kora prezidents Jānis Bērziņš skaidro: "Jāsaka tā, ka koru un pašdarbības kolektīvu vidū ir tādas interesantas sajūtas par to, ka tā sezona – nevar saprast, kurā brīdī viņa sākās, kurā beidzās un kurā brīdī mēs atkal kaut ko darām un kam mēs gatavojamies. Ir milzīgs haoss. Es ceru, ka ne tikai mūsu kolektīvs, bet arī citi kolektīvi par to uztraucas un domā, bet, protams, šī cerība un ticība darīt kaut ko labu, un nākt un satikties kopā – tas ir galvenais, un mēs atkal esam priecīgi."

Koristi atzīst, ka grūtākais uzdevums tagad ir visiem atkal nonākt vecajās sliedēs un regulāri tikties mēģinājumos. Kora mākslinieciskā vadītāja Irēna Zelča norāda, ka koncerta programmu veidot nav nekas sarežģīts. Šobrīd lielākās grūtības sagādā pārrāvumi mēģinājumu grafikos valstī esošās epidemioloģiskās situācijas dēļ: "To es nesaprotu līdz šai dienai – ja ir vakcinēti cilvēki, šie dziedātāji jauniešu korī "Skan", kāpēc viņi nevar strādāt? Es saprotu, ka varbūt distancē... Bet es nesaprotu, kāpēc nevar strādāt. Jo īstenībā es domāju, ka kora kultūra ir aizgājusi ļoti, ļoti... Līkne ir aizgājusi jau ļoti zemu."

Šobrīd mēģinājumi drīkst notikt "zaļajā režīmā" grupās, kas nepārsniedz 20 dalībniekus, taču jauniešu korī "Skan" muzicē teju 40 dziedātāji, līdz ar to vienīgais risinājums ir mēģināt dažādās telpās. Kora prezidents Jānis Bērziņš stāsta: "Mums ir gan mākslinieciskā vadītāja Irēna Zelča, gan diriģents un vokālais pedagogs Rūdolfs Bērtiņš, un tad mēs varam sadalīties pa dažādām telpām un mēģināt atsevišķi, un kā tas viss kopā saliksies – to mēs redzēsim, bet, jā, šobrīd notiek aktīvs mēģinājumu process."

Dziedātāji atzīst, ka līdzās mēģinājumu dunai gan koristi, gan vadītāji izjūt lielo neziņu, vai nestāsies spēkā atkal stingrāki ierobežojumi un koncertu pēkšņi neatcels, taču optimisms ir lielāks par bažām un tas neļauj apstāties: "Tur ir jautājums, kāpēc mēs vispār dziedam. Mēs ar dziedāšanu nepelnām naudu – mēs pelnām to sirds emociju, to prieku. Kāpēc mēs tur ejam? Lai atpūstos galvenokārt. Man liekas, ka nevar vienkārši nolaist rokas, ka taču pienāks tas brīdis, kad nebūs vairs jāsatraucas, ka ik pēc kaut kāda laika būs tas lokdauns. Protams, es domāju, ka uz svētkiem visādi var būt, ka tiešām var atkal kaut ko aiztaisīt ciet, bet tas jau nenozīmē, ka mums tas [darbs tagad] nenoderēs."

Ticība tam, ka ieguldītais darbs rezultēsies koncertā, ir arī Irēnai Zelčai: "Jauniešu kori "Skan" kaut kas ļoti sargā. Es domāju, ka mums ir kāds īpašs sargeņģelis. Mēs vienmēr iekāpjam iepriekš pēdējā vagonā – vilciens jau brauc, mēs vēl paspējam." Kora mākslinieciskā vadītāja arī piebilst – jauniešu korim "Skan" ir sapnis sagatavot komponista Jāņa Lūsēna autorkoncertu, un to, cerams, varēs piepildīt nākamgad. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti