Sākusies pieteikšanās starptautiskajam koka pūšaminstrumentālistu konkursam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija (JVLMA) izsludina pieteikšanos Jurjānu Andreja VII starptautiskajam koka pūšaminstrumentālistu konkursam, kas notiks 2020. gada rudenī, medijus informē JVLMA pārstāvji.

2020. gadā no 10. līdz 17. oktobrim Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē notiks Jurjānu Andreja VII Starptautiskais koka pūšaminstrumentālistu konkurss, kurā jaunie mūziķi sacentīsies piecu instrumentu kategorijās: flauta, oboja, klarnete, fagots un saksofons.

Konkursā aicināti piedalīties mūziķi, kas dzimuši ne agrāk kā 1990. gadā.

Konkurss notiks trijās kārtās, un to vērtēs starptautiska žūrija, kurā Latviju pārstāvēs flautiste, JVLMA asociētā profesore Ilona Meija un saksofonists, JVLMA profesors Artis Sīmanis; arī no citām zemēm žūrijā būs izcili mūziķi – flautiste Silvija Karedu (Careddu, Itālija), obojiste Luīze Pelerēna (Pellerin, Kanāda/Šveice), klarnetists Karels Dohnals (Dohnal, Čehija), fagotists Pēters Sarapū (Sarapuu, Igaunija) un saksofonists Kristiāns Maurers (Maurer, Austrija).

Konkursa III kārtas dalībnieki uzstāsies ar Valsts kamerorķestri “Sinfonietta Rīga” un diriģentu Normundu Šnē.

Visas konkursa norises būs pieejamas skatītājiem.

Pieteikums dalībai konkursā jāiesniedz līdz 2020. gada 1. jūnijam elektroniski. Detalizēta informācija par konkursa nolikumu, prasībām dalībniekiem un pieteikšanās kārtību, kā arī pieteikšanās veidlapa būs JVLMA mājaslapā jvlma.lv.

Konkursantu saraksts tiks publicēts konkursa mājaslapā, un uzaicinātie dalībnieki tiks elektroniski informēti līdz 2020. gada 1. jūlijam.

KONTEKTS:

Jurjānu Andrejs (1856–1922) bija viens no pirmajiem profesionāli izglītotajiem Latvijas mūziķiem – apdāvināts komponists, aktīvs mežradznieks, ievērojams tautasmūzikas pētnieks, izcils pedagogs.

Pēc Latvijas pūtēju metra, profesora Gunāra Ordelovska (1927–1990) ierosmes pirmais Jurjānu Andreja vārdā nosauktais konkurss par godu Jurjānu Andreja 125. dzimšanas dienai notika 1981. gadā, un to rīkoja Mārtiņa Jauģieša vadītā Brāļu Jurjānu biedrība.

Vēl divi Jurjānu Andreja vārdā nosaukti Latvijas mēroga konkursi notika 1991. un 1996. gadā. Pēc Brāļu Jurjānu fonda nodibināšanas 1997. gadā tika pieņemts lēmums paplašināt mērogu un padarīt konkursu par starptautisku, un pirmais šāds konkurss tika sarīkots 2001. gadā.

2015. gadā konkursa rīkošanu pārņēma Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija.

Laika gaitā Jurjānu Andreja starptautiskie pūšaminstrumentālistu konkursi izraisījuši lielu interesi ne tikai Latvijas mūziķu, bet arī daudzu ārvalstu jauno atskaņotājmākslinieku un docētāju lokā.

No Latvijas mūziķiem konkursā laurus savulaik guva Ints Dālderis, Uldis Lipskis, Ilona Meija, Anete Toča, Andris Nelsons, Oskars Petrauskis, Arvīds Kazlausks, Guntis Kuzma, Anna Gāgane un citi.

Jurjānu Andreja VII Starptautisko koka pūšaminstrumentālistu konkursu atbalsta JVLMA un Latvijas Republikas Kultūras ministrija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti